10 επισημάνσεις για την καταστροφή αλλά και την διάσωση της νεοελληνικής πραγματικότητας

Μια δεκάδα κομμένη στη μέση: Αρουραίοι και Ομορφιά. Του Αλέξανδρου Μίαρη από τους Electric Litany

Του Αλέξανδρου Μίαρη από τους Electric Litany

Αλέξανδρος ΜίαρηςΔυστυχώς δεν θα είναι μια 10δα με τους καλύτερους δίσκους, τα 10 καλύτερα βιβλία ή τις 10 αγαπημένες γεύσεις φρέσκου παγωτού. Ναι μεν θα μπορούσε να έχει ένα ενδιαφέρον μια τέτοια λίστα, μα στους χαλεπούς (μα όχι βαρετούς) καιρούς που ζούμε, μια υγιής κριτική της πραγματικότητας από οποιοδήποτε βήμα, τουλάχιστον επιβεβαιώνει την ίδια την αξία πρόσβασης στο βήμα.

Ιδού λοιπόν μια πρόχειρη λίστα 10 σημείων, χωρισμένη στη μέση. Από την μια πλευρά αρουραίοι και δυσοσμία και από την άλλη η ομορφιά και ο Ήλιος.

ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΔΥΣOΣΜΙΑ

1. Reality show - Τηλεόραση της οικειότητας και της χωματερής
Είναι πραγματικός σουρεαλισμός γιατί δεν καταπίνει η γη reality shows και ανθρώπους όπως ο Μικρούτσικος, η Πάνια και οι υπόλοιποι των αναθεματισμένων τσίρκο. Το θέμα είναι τραγικό και δεν πρέπει να το δικαιολογούμε με πρακτικές ωχαδερφισμού (βλ.4). Μέσω του γυαλιού μπαίνει σε χιλιάδες σπίτια όχι μόνο αισθητική υπό του μηδενός, αλλά η επικράτηση ενός πρότυπου διασκέδασης μέσω του πόνου και του εξευτελισμού. Το ρατσιστικό υποκείμενο Πάνια και ο "ψυχοπονιάρης" λαϊκιστής Μικρούτσικος έχουν τεράστια ευθύνη. Φανταστείτε που κατέληξε ο καλεσμένος Νο. 125 μετά την εκπομπή.

2.Τηλεδικαστές - Αν ο Γκέμπελς είχε γυμνοσάλιαγκες για κατοικίδια
Το φιλοθεάμων κοινό της tv έχει πλέον αποκτήσει έναν ακόμη τρόπο να μετατρέπει εύκολα το μυαλό του σε τυρί. "Επιφανείς" μεγαλοδημοσιογράφοι έχουν αναλάβει να ξεστομίζουν την κάθε κυβερνητική και ιδιοτελή προπαγάνδα, αμειβόμενοι παχυλότατους μισθούς. Στον Γκεμπελικό αυτό θίασο πρωταγωνιστούν οι "ευπρεπείς-σοβαροί" του τάγματος των ρουφιάνων γυμνοσαλιάγκων, Πρετεντέρης, Καψής, Τρέμη, Σόμπολος κ.ο.κ. Ποιος ξεχνά άλλωστε το ηχητικό μοντάζ της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου από το Mega με τον Στραβελάκη, την πατροπαράδοτη "βάπτιση" του οποιουδήποτε συλληφθέντα σε "τρομοκράτη" ολκής.

3. Μεγαλοτραγουδιστάδες - Φέτος ο μάνατζερ είπε να τραγουδάω σαν απλό παιδί του λαού και αριστερός, έχει πέραση στα φεστιβάλ λέει. ΟΚ.
Θα καταλήξουμε να λέμε πως καλύτερα τα σκυλάδικα διότι τουλάχιστον με αυτούς ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Όποτε βλέπω μουσική εορτή τύπου "πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιούπι!", "η Μακεδονία είναι ελληνική ας τραγουδήσουμε αγκαλιά, αχ η Κύπρος μας, αχ τι ωραία γίναμε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης!!" Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το σκηνικό είναι γνωστό και θυμίζει περιπτώσεις καρμπόν όπου οι ίδιοι και οι ίδιοι εργολάβοι αναλαμβάνουν δημόσια έργα για να ταΐσουν τις παχύσαρκες οικογένειες τους. Μακριά από τέτοιες συναυλίες! Ψευτοαριστεροί ροκ τραγουδιστές με ρεπερτόριο από την εποχή του Τσερνομπίλ, και εργατικά λαϊκά παιδιά τύπου Κοκκινιάς με μανατζερογυναίκες στο ΠΑΣΟΚ, 38 σπίτια και 9 κότερα, τραγουδάνε για όλους εμάς, την άδικη κοινωνία και τη ξενιτιά. Για όσο ακόμη πουλάει τέλος πάντων. Αν αύριο πουλάει η κτηνοβασία παίζοντας jazz, μην ανησυχείτε, θα το κάνουν.

4. Ωχαδερφισμός - Ωσάν το παρθένο μεσογειακό ελαιόλαδο, made in Greece
Μέσα σε όλον αυτό το σουρεαλισμό που μας φτύνουν κατάμουτρα, πόσο απογοητευτικό είναι να βλέπεις τον μέσο νεοέλληνα να αποκρίνεται με ένα σούφρωμα των χειλιών και ένα "ωχ μωρέ, τι ψάχνεις τώρα...;". Λες και μας έχει αποχαυνώσει το ομολογουμένως γλυκό κλίμα και ο όμορφος ήλιος της Μεσογείου, μια και είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και άλλων μεσογειακών λαών. Όχι όμως των Σκανδιναβών για παράδειγμα. Αλλά και το κλίμα μόνο να ευθύνεται, για την αδιαφορία κάποιων, μάλλον είναι καιρός να κάνουμε δεήσεις για συννεφιές μήπως και αρχίσουμε να επανακτούμε ελευθερίες που χάνουμε. "Ο αδιάφορος άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος" Ζ. Π. Σαρτρ.

5. Η κατάρα της αρχαίας Ελλάδας. "Ένας που έμενε παλιά στο δωμάτιο μου ήταν πολύ μάγκας, άρα είμαι κι εγώ..."
Τυχαίνει, και απλά τυχαίνει επαναλαμβάνω, να ζούμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο όπου ζούσε ένας ομολογουμένως σπουδαίος πολιτισμός. Ωραία, και τι να κάνουμε; Τι στιγμή κ αυτή; Όταν Γερμανοί ιστορικοί προ 2 αιώνων έβαλαν την ιδέα στους κατοίκους του τότε ελλαδικού χώρου πως ίσως να είναι αρχαίοι Έλληνες. Τι πιο βολικό για να αράξουμε και να ζούμε με δάνεια, αφού οι παππούδες ήταν ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας. Εκτός βέβαια από την επανάπαυση σε περασμένα μεγαλεία και κατορθώματα άλλων, παρατηρούμε και κρούσματα ακραίων τενεκέδων. Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα όσο λιγότερα γνωρίζεις, όσο πιο πολλές φάπες φας, όσο πιο πολύ αφομοιώσεις τα βιβλία ιστορίας του σχολείου σε συνάρτηση με χολιγουντιανές ταινίες για τους 300, τόσο πιο εύκολα κυνηγάς μετανάστες από πλατείες της Αθήνας ωσάν ένας γνήσιος ιδιοκτήτης ενός κεφαλαίου παρόμοιο με άδειο τενεκέ από φέτα.

Electric LitanyΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

1. ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ - Να' ταν κι άλλος
Μια τρομερά ιδιάζουσα περίπτωση ενός συνθέτη όπου παράλληλα ήταν και λαμπρά σκεπτόμενος άνθρωπος. Η μουσική του θα έπρεπε να μπει σε ένα διαστημόπλοιο το οποίο θα αφεθεί να ταξιδεύει εις τους αιώνες. Έτσι όταν κάποια στιγμή εξωγήινοι πολιτισμοί ανακαλύψουν το διαστημόπλοιο με τις κασέτες του Μάνου, όχι μόνο θα μας χαρίσουν τις ζωές, μα θα νομίσουν πως έχουν να κάνουν με τον πλέον ανώτερο και πιο αισθαντικό πολιτισμό όλων των συμπάντων.

2. ΛΕΥΚΙΜΜΗ - ΚΕΡΑΤΕΑ. Το ελληνικό Βιετνάμ και το όφελος του
Οι συγκρούσεις στην Λευκίμμη και στην Κερατέα για τους Χ.Υ.Τ.Α, η αυτοοργάνωση των κατοίκων απέναντι σε ένα τυφλό κράτος, μπορούν εύκολα να μας αποδείξουν δυο πράγματα.
1ον Μας προσφέρουν απλόχερα την γυμνή αλήθεια, τι είναι το σημερινό κράτος, ποια η σχέση του με τον εκάστοτε βρωμοεργολάβο, και τον πραγματικό ρόλο της αστυνομίας. Ταχύρρυθμα σεμινάρια πραγματικότητας, δώρο της κυβέρνησης.
2ον Και το δεύτερο και πιο σημαντικό που έχουν προσφέρει οι συγκρούσεις αυτές είναι η απόδειξη του ότι η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων, μπορεί να γυρίσει νόμους, αποφάσεις και ίσως κυβερνήσεις ανάποδα.

3. ΤΡΥΠΕΣ. Μεγάλωσαν κ μεγαλώνουν γερά παιδιά
Το μουσικό μα και κοινωνικό φαινόμενο της μπάντας από την Θεσσαλονίκη, ήταν το ομορφότερο δώρο στους νεοέλληνες από το 1980 και μετά. Έσωσε πολύ κόσμο απ' την μουσική μετριότητα και δίδαξε το πιο σημαντικό, να αγαπάς να είσαι αληθινός και να χαίρεσαι ακόμη και στον πόνο σου. Στην ουσία έκαναν τον κόσμο πιο ακομπλεξάριστο, παίζοντας και power μουσικές.

4. Δεκέμβρης 2008. Μια πρόβα τζενεράλε, για να μετρηθούμε
Θα μπορούσαν να γράφουν χίλια πράγματα και ιδέες για τον Δεκέμβρη. Όμως το πιο σημαντικό που όσοι συμμετείχαν ένιωσαν τότε, είναι πως όχι μόνο ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, αλλά πως 'ΟΛΑ είναι εφικτά.

5. Καστοριάδης - Ραφαηλίδης - Κοντοδήμας. Οι γιοι που δεν θα θέλατε να είχατε
Τα βιβλία των παραπάνω κυρίων αν τυχόν και εγέννετο το λάθος από πλευράς υπουργείου Παιδείας να γίνουν μέρος της εκπαίδευσης των νέων στα σχολεία, είναι μάλλον βέβαιο πως σε λίγους μόνο μήνες, θα γινόμασταν μάρτυρες μιας όμορφης και σκεπτόμενης νεολαίας η οποία σαν νεοαποκτηθέντα παιχνίδια θα είχε πλέον το βολε-πασούλες βουλευτών στο Σύνταγμα, η αφαίρεση τρίχας από μούσια παπάδων, το παραδοσιακό κυνηγητό ρουφιάνων και άλλα πολλά τέτοια παιχνίδια που σου γεμίζουν την καρδιά και επαναφέρουν την ελευθερία και την νοημοσύνη που μας έχει κλαπεί.

www.electriclitany.com