Δανάη Παπουτσή - 10 Εμμονές - Εξαρτήσεις

Ευτυχώς, καμιά από τις δέκα δεν παχαίνει. Η πρώτη μόνο μπορεί να... πρήξει τους διπλανούς.


Δανάη ΠαπουτσήΚαλοκαίρι, Αύγουστος. Περιοδεία με τη Μήδεια του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Λάκης Καραλής. Πρώτη παράσταση στο Βόλο. Ταξιδεύουμε οδικώς, στο αυτοκίνητο μου έχω άλλους τρεις συναδέλφους. Έχω ετοιμάσει ένα cd για τη διαδρομή. Το cd περιέχει ένα μόνο τραγούδι. Το Again των Archive.

Το ταξίδι ξεκινά, το cd ξεκινά, οι συνάδελφοι δείχνουν πολύ ευχαριστημένοι με την επιλογή και όταν το κομμάτι τελειώνει ανάμεσα σε κουβέντες και αστεία, περιμένουν το επόμενο. Το επόμενο κομμάτι είναι το Again των Archive. Οι συνάδελφοι με κοιτάζουν παράξενα, ωστόσο το προσπερνούν και συνεχίζουμε να κουβεντιάζουμε. Επόμενο κομμάτι, Archive, again.

Συνάδελφος 1ος "Έχεις τρελαθεί; Πόσες φορές θα το ακούσουμε;"
Συνάδελφος 2ος "Έχεις εμμονές, το ξέρεις; Να πας να το κοιτάξεις."
Συνάδελφος 3ος " Όλη τη διαδρομή με Archive θα την βγάλουμε; Αν είναι έτσι πες το μας να κατέβουμε τώρα!".

Έχω εμμονές, (ή μικρές εξαρτήσεις), οι περισσότερες όμως δημιουργικές. Άλλωστε όταν η εμμονή συναντιέται με τη δημιουργία, δεν είναι και μια πρόβα αθανασίας;...

1. Με τους Archive γενικά, αλλά πολύ ειδικά με το συγκεκριμένο κομμάτι, το "Again", again and again. Ξεκινάω τη μέρα μου με αυτό και το ακούω με την ίδια ένταση, όπως όταν το άκουσα για πρώτη φορά.

2. Με τον χρόνο, αυτόν τον θεόρατο νάνο που τρέχει, που βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από μένα κι εγώ τον ακολουθώ ασθμαίνοντας, με την ψυχή στο στόμα. Νιώθω ότι εξαιτίας του, δεν θα προλάβω ποτέ να κάνω όλα αυτά που θέλω. Βασικός λόγος για τον οποίο αποφεύγω τον ύπνο. Ο Μορφέας είναι ο μεγαλύτερος "νόμιμος κλέφτης" του χρόνου...

3. Με τη φράση-τίτλο βιβλίου του Ζίζεκ, ''Καλωσορίσατε στην έρημο του πραγματικού'' (είναι από την ταινία "Μάτριξ"). Την έχω αναρτήσει στο status του facebook, στην πόρτα του δωματίου μου, και την αναφέρω τουλάχιστον μία φορά μέσα στη μέρα.

4. Με το θέατρο. Όταν δεν είμαι σε διαδικασία προβών, τότε βρίσκω ένα ρόλο ή με βρίσκει εκείνος και κάνουμε πρόβες στο σπίτι μου.

5. Με το άσπρο το μαύρο και το μοβ.

6. Με το κέντρο της Αθήνας. Όταν απομακρυνθώ έστω και λίγο νιώθω σαν ψάρι έξω απ' το νερό.

7. Με το γράψιμο. Γράφω όπου βρεθώ, στο αυτοκίνητο, στο μπάνιο, σε αίθουσες αναμονής.

8. Με τα αρβυλάκια μου. Δεν κάνω βήμα χωρίς αυτά.

9. Με τον Κιμ Κι Ντούκ. Έχω δει όλες του τις ταινίες, τουλάχιστον πέντε φορές την κάθε μία και θα εξακολουθώ να τις βλέπω, ξανά και ξανά.

10. Με τη φωτογραφική μου μηχανή. Την έχω πάντα μαζί μου, με το δάκτυλο έτοιμο στην "σκανδάλη'' για το κλικ, να παγώσω τη στιγμή, το χρόνο (ένα ταμπλό βιβάν). Έτσι νιώθω ότι τον κερδίζω.

Με το δίκτυο. Ενδεκάτη εμμονή; Όχι, εδώ σταματάω.!
_____

Ο δίσκος της Δανάης Παπουτσή "Ταμπλό Βιβάν" κυκλοφορεί από την Oxygen Music.