Δημήτρης Μαμαλούκας

Το δικό μου τοπ 10 του Στίβεν Κινγκ...

Ο συγγραφέας επιλέγει δέκα έργα του Stephen King με μεγάλη χαρά και ένα με λύπη...

Μαμαλούκας1. Η Λάμψη
Είναι αξεπέραστη, είναι αριστούργημα, σε βάζει στον κόσμο του Κινγκ, σου μαθαίνει το στήσιμο των ιστοριών του. Συγγραφή, τρόμος, παραφυσικό, εφιάλτες, απομόνωση, θάνατος. Το πιο κλασικό των κλασικών. Όποιος δε βλέπει το μέγιστο βιβλίο είναι εκτός κλίματος Κινγκ.

2. Η Κάντιλακ του Ντόουλαν (διήγημα)
Η εκδίκηση σαν στόχος ζωής. Ένα θέμα που με στοίχειωνε και θα με στοιχειώνει πάντα. Το αδύνατο που γίνεται δυνατό. Ο Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ. Απλώς δε γίνεται να μην επηρεαστείς συγγραφικά από αυτή την ιστορία.

3. Κριστίν
Η Πλίμουθ φονιάς, το ολοζώντανο αυτοκίνητο που ορμάει κι εκδικείται μέσα από την ομίχλη ενώ από το ραδιόφωνό του ακούγεται το Bad to the bone. Δεν έχω βρει άλλο βιβλίο που να δείχνει καλύτερα τη λατρεία κάποιων προς τα αυτοκίνητα. Αποκάλυψη όταν το διάβασα στα 19 μου.

4. Μίζερι
Οι φοβίες του συγγραφέα, ο κόσμος του: η επίπονη συγγραφή, το μοναδικό χειρόγραφο, η παγίδα του εμπορικού γραπτού, ο τρόμος πώς η ζωή σου από το όνειρο γίνεται εφιάλτης σε μια στιγμή. Η τρέλα, η απόλυτη τρέλα φωλιασμένη στο διπλανό μας. Όταν το διαβάζεις λες: μα καλά, πώς δεν το σκέφτηκα κι εγώ;

5. Η Ρίτα Χέιγουορθ στις φυλακές Σάοσανγκ
Μάθημα συγγραφής σε μια αριστοτεχνικά δεμένη νουβέλα, ούτε 200 σελίδων. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Η ζωή στη φυλακή, η συντροφικότητα, ο αγώνας για επιβίωση. Το δώρο της ζωής. Αγαπημένο, πολυδιαβασμένο, διαμάντι. Αψεγάδιαστο.

Κράτα μου το χέρι6. Στάσου πλάι μου
Το ατέλειωτο ταξίδι από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Καθαρός Κινγκ, αμόλυντος, κλασικός. Αδύνατον να μη δακρύσεις στο τέλος. Κινγκ για όλες τις ηλικίες.

7. Το πράσινο μίλι
Διότι αποδεικνύει τη χαρισματική γραφή του μαέστρου που μπορεί να "κεντήσει" παντού: σε οποιοδήποτε θέμα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή το τοποθετήσει και κάτω από οποιαδήποτε φόρμα θελήσει.

8. Όλα είναι δυνατά (συλλογή διηγημάτων)
Ο Κινγκ είναι τόσο χαρισματικός στο διήγημα όσο και στο μυθιστόρημα. Εδώ είναι συγκεντρωμένα μερικά από τα καλύτερά του. Το 1408 είναι ένα διήγημα για στοιχειωμένο δωμάτιο και ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ πώς μετά την ανάγνωσή του ένας συγγραφέας θα πιάσει ποτέ μολύβι και θα προσπαθήσει να γράψει ένα διήγημα τρόμου με το ίδιο θέμα. Άλλο ένα της συλλογής που αξίζει να αναφέρω είναι το Lunch at the Gotham Caffe.

9. Χρήσιμα αντικείμενα
Εδώ ο Κινγκ αποτύπωσε καλύτερα τους ανθρώπινους χαρακτήρες και τις αδυναμίες τους με φόντο ένα αγαπημένο του θέμα: το διάβολο...

10. Ο Μαύρος Πύργος
Επειδή είναι το έργο ζωής του, ένα έπος 7+1 βιβλίων, με εκατοντάδες υπέροχες σελίδες μέσα, ένα άλλο σύμπαν, μια άλλη γλώσσα και μια ατέλειωτη ιστορία που μπορεί να σε ταξιδέψει για πολύ πολύ καιρό.

Και... το -1 του Κινγκ: Η ιστορία της Λίσι: ένα βιβλίο που εγώ αρνούμαι να πιστέψω ότι βγήκε ολόκληρο από τα χέρια του Δημιουργού. Μια μαύρη σελίδα στο δικό μου κινγκικό σύμπαν.

 

Το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα λέγεται "Κράτα μου το χέρι" και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

H φωτογραφία του συγγραφέα είναι του Γιώργου Μαυρόπουλου.

www.mamaloukas.blogspot.gr