Τα 11 πιο groovy κομμάτια με άρωμα Ανατολής
Εξ Ανατολής το φως, λέγανε παλιά, αλλά και η γκρούβα... Ένας ακόμη δισκοθέτης στην σειρά που παρουσιάζει ο Θάνος Σιόντορος
Επιστρέφουμε στις μουσικές επιλογές ορισμένων από τους πιο ιδιαίτερους dj που μίξαραν και μιξάρουν στην αθηναϊκή νύχτα και καλεσμένος μας σήμερα ο DJ Bwana, κατά κόσμον Ηρακλής Ρενιέρης.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1966, βρίσκεται στις δισκοθετικές επάλξεις από το 1995 παρακαλώ.
Απέφυγε το φοιτητιλίκι αλλά όχι τον στρατό όπως ο ίδιος λέει, έφτιαξε κάμποσα fanzines με πιο γνωστό το "Κτήνος!" και συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά. Ασχολήθηκε επίσης με μεταξοτυπικά t-shirts, πάντα με κύριο άξονα τη μουσική και ήταν ιδρυτικό μέλος του Kosmos 93,6 καθώς και των δραστήριων ομάδων Bass Class και Muzak 7. Η δε αγάπη του για το ραδιόφωνο και τα βιβλία δεν κρύβεται με τίποτα. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, μπορείτε να αναζητήσετε την εκπομπή του στο Stegi Radio, αλλά κυρίως το Radio Tangiers στο Strummer Radio και όσον αφορά το δεύτερο, υπήρξε μεταφραστής του J.G. Ballard ("Έκθεση Ωμοτήτων" στην Απόπειρα, "Τα Θαύματα Της Ζωής" στο Οξύ) και του David Toop ("Ο Ωκεανός Του Ήχου" στο Οξύ). Εδώ θέλω να σταθούμε λίγο μιας και τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω να μην είχε κάνει, μόνο και μόνο που μας παρέδωσε το συγκεκριμένο βιβλίο του David Toop στην ελληνική γλώσσα, είναι αρκετό για να τον ευχαριστούμε αιώνια. Όσοι από εμάς έχουμε την πετριά της μουσικής καταλαβαίνουμε απόλυτα την αξία αυτής της μετάφρασης και σας συνιστώ να το αναζητήσετε και να το διαβάσετε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει βέβαια.
Επιστρέφοντας τώρα στο καθαρά ντιντζεϊκό σκέλος, το μεγάλο εύρος γνώσεων, μια έξοχα groovy διάθεση που όμως δε φοβάται να σοβαρέψει όποτε οι συνθήκες το απαιτούν και μια εντυπωσιακή γνώση του κόσμου της Ανατολής, είναι οι άξονες που τον χαρακτηρίζουν και τον κάνουν να ξεχωρίζει. Γι’ αυτό και αποφάσισα να του ζητήσω μια ενδεκάδα με τα πιο γκρούβατα κομμάτια με άρωμα Ανατολής. Αν δε ρώταγα τον Ηρακλή, ποιον; Η λίστα με δικαίωσε 100% και απλά θα ευχηθώ καλό digging σε όλες και σε όλους.
Ως κερασάκι στην bwano-τούρτα θα κλείσω με αναφορά στο μυθικό πλέον mixtape “Έχω Τα Νεύρα Μου Από Οχτώ Χρονώ”, το οποίο είναι και θα παραμείνει ένα από τα πιο εμβληματικά freestyle μιξάκια. Διατρύπησε μάλιστα το underground και έφτασε μέχρι και τα χέρια γνωστού ποδοσφαιρικού παράγοντα που πιθανότατα ταυτίστηκε με τον τίτλο του και έκανε αναφορά σε αυτό.
Μετά από μια πορεία τόσο γεμάτη και ενδιαφέρουσα, o DJ Bwana είναι σίγουρα ένας από τους ανθρώπους που αποκλείεται οι δρόμοι σας να διασταυρωθούν μουσικά και να μη βγεις κερδισμένος/η.
Θάνος Σιόντορος
1. Fairuz – Fi Ahwa Al Mafrak
H Μεγάλη Κυρία του Λιβάνου Νουάντ Γουαντί Χαντάντ και μια από τις μεγαλύτερες φωνές όλου του αραβικού κόσμου σε ένα κομψοτέχνημα από το 1979.
2. Charif Megarbane – Flat Foot
Λιβανέζος, παραγωγός, συνθέτης και πολυοργανίστας - ψάξτε τις δουλειές του με το ψευδώνυμο Cosmic Analog Ensemble.
3. Elias Rahbani – Sweet Eyes
Από τους πρωτοπόρους στο άνοιγμα της αραβικής μουσικής στον υπόλοιπο κόσμο, ο ήχος της κοσμοπολίτικης Βηρυττού σε μόλις δυόμιση λεπτά.
4. Karim Shukry – Take Me Back To Cairo
Από τους ελάχιστους Αιγύπτιους τραγουδιστές που τραγούδησαν αγγλικό στίχο, ένα τρακ που καλό είναι να μη λείπει από καμμιά ενημερωμένη δισκοθήκη.
5. Abd al–Rahman al–Khamissi – African Dance (twist)
Από ένα σπάνιο πλέον δεκάιντσο της Radio-Martiko, μουσική για ένα αιγυπτιακό σήριαλ.
6. Jacques Kodjian – Abdo Habeb Ghandoura
Αρμενικής καταγωγής αλλά γεννημένος στον Λίβανο, υπεύθυνος για πολλά lounge κομψοτεχνήματα.
7. Sohail Rana – Cobra Sway
Πρώτος μεγάλος δίσκος για τον Πακιστανό αυτό συνθέτη, σε ένα σπουδαίο soundtrack από το Πακιστάν.
8. Sababa 5 – Barbara
Εκπληκτικός νεο-λαϊκός ήχος από το Τελ Αβίβ και την εταιρεία Batov - ο Aris San απ’ ό,τι φαίνεται άφησε σπουδαία και με διάρκεια στο χρόνο κληρονομιά.
9. Omar Khorshid – Johnny Guitar
Διαστημικός κιθαρίστας που συνεργάστηκε ακόμη και με τη μεγάλη ντίβα του αραβικού κόσμου Umm Kulthum - αν βρείτε την τεράστια live εκτέλεση του Sidi Mansour θα ακούτε τον Joe Satriani πλέον με άλλο αυτί...
10. 3 Mustaphas 3 – Ya Habibi Ya Ghaybine
Η οικογενειακή ορχήστρα, το καμάρι του βαλκανικού χωριού Σεγκερέλι, ενός μέρους που δεν υπήρξε ποτέ παρά μόνο στη φαντασία αυτών των Βρετανών μουσικών που για όλα τα 90s έπλεκαν το πιο multi-ethnic μουσικό χαλί.
11. Lofti Boushnaq – Lamouny Ele Gharo Menny
Παραγνωρισμένος Τυνήσιος ουτίστας, συνθέτης και τραγουδιστής με δικό του στούντιο ηχογραφήσεων. Το έχω ψαρέψει από την εκπληκτική δεύτερη ταινία του Δημήτρη Αθανίτη "Καμιά συμπάθεια για τον διάβολο" που κυκλοφόρησε το 1997.