Elias Chryssikos

11 κομμάτια ό,τι πρέπει για να απολαύσεις το ουίσκι σου στη μπάρα

Ένας ακόμη δισκοθέτης στη σειρά αφιερωμάτων που επιμελείται ο Θάνος Σιόντορος (ακούγεται και με άλλο ποτό!)

Τον Ηλία Χρυσικό τον ξέρω κυριολεκτικά από όταν ήμασταν μικρά παιδιά και είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ και αγαπάω οπότε δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αντικειμενικός με την περίπτωσή του. Μπορώ όμως να είμαι όμως 100% αντικειμενικός σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχέση του με τη μουσική, η οποία είναι μακρόχρονη, παθιασμένη, γεμάτη μεράκι και δεν έχει σταματήσει ποτέ.

Εργάστηκε σε θρυλική ανεξάρτητη δισκογραφική και ήταν χρόνια μέσα στα δισκάδικα, όταν αυτά μάλιστα αποτελούσαν τον βασικό τρόπο με τον οποίο ερχόμασταν σε επαφή με τις μουσικές που θέλαμε να ακούσουμε. Εδώ και κάμποσο καιρό τρέχει και ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του, Νέλλυ Αλεξάνδροβα, το διαδικτυακό δισκοπωλείο Threechords Record Store και την ομώνυμη δισκογραφική εταιρεία. Εγκατεστημένοι στη Σόφια την τελευταία δεκαετία, διοργανώνουν με μεγάλη επιτυχία και live, φροντίζοντας μάλιστα όχι μόνο να προτιμούν εξέχουσες περιπτώσεις της ελληνικής σκηνής (βλ. 1000mods, Frenzee, Godsleep) αλλά και να τις υποστηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι τόσο εμφανής η αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν που τους ακούς να μιλάνε για τις μπάντες κυριολεκτικά σα να είναι παιδιά τους και δεν κρύβεται με τίποτα η χαρά τους. Ευλογία το ονομάζω εγώ και χαίρομαι διπλά για εκείνους.

Ο Ηλίας όταν δεν ασχολείται με όλα αυτά που όσο ωραία είναι, άλλη τόση ενέργεια και τρέξιμο θέλουν, επιλέγει μουσικές σε διάφορα μπαρ της πόλης, πηγαίνοντας προς διάφορα ηχητικά μονοπάτια. Και stoner rock, και αυστραλέζικα, και punk rock, και εναλλακτικά 90s, και χίλια δυο άλλα, πάντοτε της καλύτερης ποιότητας.

Επειδή όμως ξέρω τι αλκοολομπαρόβιο ρεμάλι είναι κατά βάθος, αυτό που ήθελα να μάθω είναι ποια 11 κομμάτια αγαπάει να βάζει όταν οι θαμώνες πίνουν το ουίσκι τους στην μπάρα και δεν είναι τα γκάζια το κυρίως πιάτο αλλά αυτό το αυθεντικό, μπαρόβιο rock συναίσθημα, το οποίο κάνει μπαμ ότι μιλάει στην καρδιά του. Εκεί στοχεύω άλλωστε πάντα κάθε φορά που ρωτάω έναν καλεσμένο dj σ’ αυτή εδώ τη στήλη.

Βάλτε ένα ουισκάκι λοιπόν και πάμε να τα ακούσουμε.

Θάνος Σιόντορος

1. Them – It’s All Over Now Baby Blue

Δεν υπάρχει εκτέλεση που μπορεί να πάει λάθος με αυτό το κομμάτι, απλά εδώ μιλάμε για τεραστίων διαστάσεων έπος!

2. Gallon Drunk – In The Long Still Night

Τελευταίο τραγούδι στην ομώνυμη δισκάρα τους. Το live τους στο ΑΝ κάπου στα late 90s παραμένει στην τοπ 10 λίστα συναυλιών έβερ.

3. Deus - For The Roses

Το καλύτερο συγκρότημα που έχει βγάλει το Βέλγιο, στο καλύτερο τραγούδι που έχουνε βγάλει ποτέ. Νιώθεις πως βρίσκεσαι σε δίνη η οποία σε κάθε στροφή του τραγουδιού σε πλησιάζει μέχρι να σε αρπάξει από το λαιμό και να χαθείς στην κυριολεξία μέσα της.

4. Telstar PoniesLast Outpost

Οι δύο δίσκοι των Telstar Ponies θα πρέπει να βρίσκονται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ σε κάθε συλλογή δίσκων που σέβεται τον εαυτό της.

5. Elliott Smith Between The Bars

Πόσα ποτά άραγε έχουνε καταναλωθεί με αυτό το κομμάτι;

6. Songs: Ohia – The Black Crow

Κάπου μεταξύ ‘Industrial Silence’ (βλ. Madrugada) και των πρώιμων Godspeed You! Black Emperor σκάει σε δισκάδικο που δούλευα εκείνη την εποχή το ‘The Lioness’. Σοκ!!! Δεκάδες τα στοιχήματα για το πόσες κόπιες θα φύγουν μόλις το βάζαμε να παίζει.

7. Scout Niblett – Nevada

Παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά έρωτας μεγάλος η Emma.

8. Mark LaneganOne Way Street

Αν έπρεπε να πάρω μόνο 10 δίσκους σε ένα απομονωμένο νησί, οι μισοί τουλάχιστον θα ήταν του Αγίου Μάρκου. I drink so much sour whiskey I can't hardly see…

9. Mazzy Star – Hair And Skin

Κρυμμένη b-side διασκευή σε Green On Red στο ‘Flowers In December’ εφτάρι. Όλοι μα όλοι οι κουλ DJs στα 90s έβαζαν αυτό και όχι το πιο κλασσικό “Fade Into You”.

10. Chris Bell – You And Your Sister

Οι περισσότεροι ξέρουν το κομμάτι από την διασκευή των This Mortal Coil αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με το real deal!

11. Vic ChestnuttEverything I Say

Τραγική η ιστορία του Chestnutt αλλά έχει αφήσει παρακαταθήκη μεγάλους δίσκους μέχρι να μας αποχαιρετήσει το 2009. Ψάξτε την εκπληκτική live εκτέλεση εδώ.

Facebook

Threechords Record Store – Threechords Record Store