Fotini Galani

11 κομμάτια που ανασταίνουν και πεθαμένο!

Τη χθεσινή βραδιά, μια DJ, ναι με δεν μου έσωσε τη ζωή, αλλά με έκανε να χορέψω. Πως τα κατάφερε;

Τη Φωτεινή Γαλάνη τη γνώρισα πριν πολλά χρόνια στο θρυλικό τρόλλεϋ 11 ή αλλιώς το μόνο νυχτερινό μέσο μαζικής μεταφοράς που κάλυπτε την πλευρά της Αθήνας προς Πατήσια. Προσεγγίζοντας το θέμα καθαρά κλαδικά (για τον κλάδο των dj συζητάμε φυσικά, ή δισκοθετών όπως αρέσκεται η Φωτεινή να λέει), από τη μία οι βαλίτσες με τα σιντιά, από την άλλη τα μαύρα μας τα χάλια (λίγο από το ποτό, λίγο από την κούραση, λίγο από όλο το σουρεάλ που γενικά η νύχτα κουβαλά), το πεδίο ήταν ορθάνοιχτο ώστε να σπάσει ο πάγος κατευθείαν, να κοιταχτούμε και να σκάσουμε στα γέλια, να φάμε μια περιποιημένη σαντουϊτσιά όπως κάθε καλός ξενύχτης κι έκτοτε να γίνουμε και φιλαράκια.

Παρατηρώντας λοιπόν αρχικά από κοντά και μετέπειτα από απόσταση την πορεία της, δεν μπορώ παρά να θαυμάσω την πορεία μιας γυναίκας που σε ένα μέχρι τότε, κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενο επάγγελμα και χώρο, όχι μόνο κατάφερε να ξεχωρίσει και να εδραιωθεί, αλλά να είναι πλέον μία από τις πιο αναγνωρίσιμες dj στην Αθήνα (και όχι μόνο), με μουσική παρουσία και σε άλλους τομείς όπως το ραδιόφωνο, το θέατρο, αλλά και η επιμέλεια του προγράμματος της Ολυμπιακής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής πριν περίπου μια δεκαετία. Και όλα αυτά χωρίς τις κατάλληλες γνωριμίες ή ήδη στρωμένες διαδρομές. Από το μηδέν (το τοπικό που θα λέγαμε με ποδοσφαιρικούς όρους), σιγά-σιγά, σταθερά, με αγάπη, μεράκι και υπομονή.

20 συνεχόμενα χρόνια στις επάλξεις, άλλες τόσες residencies σε αθηναϊκά μπαρ, σεζόν σε νησιά, φεστιβάλ, χώρους πολιτισμού, ημερίδες, η Φω για τους φίλους, Fotini Galani επίσημα, και απλά Φωτεινή για μένα, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος να ρωτήσω ποια 11 κομμάτια θεωρεί ότι ανασταίνουν και πεθαμένους!

Και γιατί είναι η κατάλληλη; Γιατί ελάχιστους dj έχω συναντήσει που να είναι ικανοί να διαβάσουν τη βραδιά και τους ανθρώπους όσο εκείνη. Το ένστικτό της από τη μία και το επικοινωνιακό αλισβερίσι με τον κόσμο από την άλλη είναι το κάτι άλλο. Το βλέπεις και το αισθάνεσαι κατευθείαν πόσο οικεία νιώθουν οι άνθρωποι γύρω της και με πόση χαμογελαστή μαεστρία ή ίδια το διαχειρίζεται όλο αυτό. Διαβάζοντας και τις επιλογές της, θυμήθηκα και κάτι ακόμα. Την ταπεινή απλότητα κάποιας που ενώ έχει φάει το επάγγελμα με το κουτάλι, σαν μια καλή δασκάλα, όχι μόνο δε δυσανασχετεί να προσεγγίσει ειλικρινά την ανάγκη των ανθρώπων για διασκέδαση αλλά το ευχαριστιέται κιόλας, σχεδόν μητρικά, χωρίς ίχνος έπαρσης. Δεν το λες καθόλου λίγο και είναι και η ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την εξαργύρωση των κόπων της.

Μη χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να την ακούσετε είτε σε κάποιο μπαρ της Αθήνας, είτε στην εκπομπή της στο Nostos 100.6 κάθε Σάββατο 23.00 με 01.00.

Θάνος Σιόντορος

 

1. Donna Summer – I Feel Love

Δεν υπάρχει περίπτωση να κρατάς ποτήρι στο χέρι και να μη σηκωθεί στο 1 μέτρο και όσο είσαι (…είναι ο καθένας τέλος πάντων… / ή και 2 απλά δεν ξέρω πολλούς δίμετρους). Σήμα κατατεθέν.

2. Danzig – Mother

Σε αρπάζει κατευθείαν απ' τα μούτρα. Ακούγεται καθαρά και η οιδιπόδεια προσφώνηση της μάνας. Master combo: κιθάρα και γονιός.

3. New Order – Blue Monday

Άχαστο. Κρατάς μυστικό; Οι νεότερες γενιές δεν το ξέρουν. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και «έπαιξε ένα κομμάτι η DJ χτες ουάου» αλλά και 7:30 λεπτά! Το χαρακτηριστικότερο κομμάτι τουαλέτας των δισκοθετών στα αθηναϊκά μπαρζ.

4. Naughty By NatureHip Hop Hooray

Οριακά γηπεδική η ανταπόκριση. Πανεύκολο singalong. Τρίποντο απ’ τη σέντρα.

5. QueenBohemian Rhapsody

Τοp misheard lyrics, όλοι όρθιοι, πάνω απ’ τους μισούς δεν ξέρουν τους στίχους. Αναφορά στη μανούλα κι εδώ. Προτιμάται προς το τέλος του set.

6. Wolfmother – Joker And The Thief

Απαλό, καθαρό, ημιχορευτικό rawk για όλα τα γούστα. Ξύπνα Βασίλη!

7. Viagra Boys – Sports

Πολύ κοντά στο να περάσει στα classics. Σας το λέω με μεγάλη σιγουριά και μεγάλες κουβέντες γενικά δε λέω.

8. Bicep - Glue

Α και βέβαια αν περνάς απ’ το “κατάστημα ηλεκτρονικών” και σταθείς εδώ, πιθανόν να τους δεις και να πιάνονται και λίγο να χορέψουν. Αμέ.

9. M.I.A – Bad Girls

«ΤΟ 'ΒΑΛΕΕΕΕΕ!!!». Νόμος.

10. Beck – Loser

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το κομμάτι μπαλαντέρ και για τους πιο δύσκολους. Σχεδόν πάντα ταυτίζονται. Σοβαρό singalong και εδώ.

11. Ξύλινα Σπαθιά – Αδρεναλίνη

Να μαζευτούμε οι DJs να ψηφίσουμε πόσες φορές μας έχει ξελασπώσει το κομμάτι κάτι δύσκολα Σάββατα. Κάτι μεταφυσικό γίνεται με την “Αδρεναλίνη” και ενεργοποιούνται πάντα και οι πιο αδρανείς.

Facebook