Funk Soul Brother

11 blues κομμάτια που πρέπει οπωσδήποτε να ακούσει κανείς

Κι αν είμαι φανκ (και σόουλ) μη με φοβάσαι. Ο Θάνος Σιόντορος μας συστήνει DJ της αθηναϊκής νύχτας και μας γυρίζει πίσω σε κάποια άλλα Εξάρχεια, κάποτε

Η γενιά μου μεγάλωσε με πολλές διηγήσεις για καρεκλάδες και ροκάδες και τα σχετικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το έζησε βιωματικά. Ούτε και το σημερινό εντελώς abstract περιβάλλον μέσα στο οποίο ένα soul κομμάτι, ένα techno, ένα rap κι ένα death metal (ή οτιδήποτε άλλο, επιλέξτε κατά βούληση) βρίσκονται στο ίδιο playlist, είναι αυτό μέσα στο οποίο απέκτησε μουσική ταυτότητα. Μάλλον πρόκειται για εκείνη τη γενιά που συνειδητοποίησε ότι οι κάθε είδους περιορισμοί και κατηγοριοποιήσεις έχουν ίσως μια πρακτική χρηστικότητα, αλλά εντάξει δεν θα σκάσουμε κιόλας αν μας αρέσει και κάτι πέρα από αυτό που ορίζει το κάθε πλαίσιο. Πού θέλω να καταλήξω;

Στο ότι κάποιοι άνθρωποι, σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων, τόλμησαν και έσπασαν διάφορα στεγανά, τις περισσότερες φορές χωρίς καν να έχουν επίγνωση αυτού. Ο σημερινός καλεσμένος του Be My Guest, Funk Soul Brother (κατά κόσμον Άκης Δημητρόπουλος), είναι ένας τέτοιος άνθρωπος.

Δεν έχω κάνει ακαδημαϊκή έρευνα ώστε να φέρω στο τραπέζι ακλόνητα στοιχεία αλλά βιωματικά θυμάμαι έντονα ότι τα Εξάρχεια πριν την εποχή που ο Άκης -με τους συνεταίρους του- είχε το μπαρ ‘Πωλείται’ και μετά, δεν ήταν ίδια. Ίσως και να μιλάμε για το πρώτο μαγαζί στην περιοχή που τόσο ανοιχτά άρχισε να παίζει funk, soul, blues, world, freestyle και να προτείνει κι έναν άλλο δρόμο πέρα του γνωστού κιθαριστικού (indie, punk, metal, rock κ.ο.κ.) που μέχρι τότε ήταν κραταιός. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν κάτι που δε συναντούσες στην υπόλοιπη Αθήνα, αλλά σε αυτή τη γειτονιά θεωρώ ότι τα πολύχρωμα και ξέφρενα βράδια (ή κυριακάτικα μεσημέρια…) που έλαβαν χώρα στο ‘Πωλείται’, άνοιξαν πολλά μυαλά και καρδιές μαζί προς καινούριες και πολύ όμορφες κατευθύνσεις.

Βαθύς γνώστης της μαύρης μουσικής, πολύ καλός και έμπειρος dj, -ίσως ο όρος selector του ταιριάζει περισσότερο- ιδιοκτήτης δύο από τα πιο ωραία μπαρ που είχε ποτέ η Αθήνα (‘Πωλείται’ και ‘Capu’), έξω καρδιά τύπος και αληθινός άνθρωπος, φανατικός Παναθηναϊκός σε βαθμό αρρώστιας, αν δεν ήταν dj και έπαιζε μπάσκετ θα ήταν σίγουρα ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Πάνω απ’ όλα όμως, μιλάμε για έναν πραγματικό μουσικόφιλο και πιστό στρατιώτη της μουσικής. Ο Άκης, άφησε και συνεχίζει να αφήνει το στίγμα του στην αθηναϊκή μουσική νύχτα και ελάχιστους dj θα πετύχεις να έχουν δει όσα τα δικά του τα μάτια και ακούσει όσα τ’ αυτιά του, όλα αυτά τα χρόνια που αδιάκοπα βρίσκεται στο κουρμπέτι.

Αν δε, μπορείς να διακρίνεις και λίγο πιο πίσω από τα προφανή θα γνωρίσεις μια αυθεντική blues ψυχή, γι’ αυτό και αποφάσισα να του ζητήσω να μοιραστεί μαζί μας 11 blues κομμάτια που δεν πρέπει για κανένα λόγο να προσπεράσουμε. Η λιτή του απάντηση όταν του είπα τη σκέψη μου ήταν: «If you can dig the blues you ’ve got a hole in your heart». Tι άλλο να προσθέσει κανείς;

Θάνος Σιόντορος

«Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να γράψει κάποιος μια λίστα με τα καλύτερα blues κομμάτια γιατί και 1000 να μου ζήταγαν θα ελλόχευε ο κίνδυνος βαριάς κατάθλιψης για τα αγαπημένα που θα έμεναν απέξω... Μιλάμε για την μουσική που είναι η βάση για τα περισσότερα από αυτά που ακούμε τα τελευταία εκατό χρόνια και βάλε. Παρ' όλα αυτά κατάφερα να επιλέξω τα παρακάτω 11 και τα στέλνω τάχιστα, προτού αλλάξω γνώμη!»

1. Sonny Boy Williamson – Help Me

Από το 1963 με φυσαρμόνικα που σου τρυπάει το μυαλό και συγκλονιστική απλότητα. Απλά τέλειο.

2. Koko Taylor & Willie Dixon – Insane Asylum

Και καθόλου μουσική να μην είχε και απλά να διάβαζε κάποιος τους στίχους, πάλι θα το έβαζα στα καλύτερα κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ.

3. Blind Willie McTell – You Was Born To Die

Από όλη την προπολεμική περίοδο επέλεξα αυτό έτσι για την αλητεία επειδή δεν είναι πολύ ακουσμένο. Συγγνώμη Robert Johnson και Leadbelly!

4. T-Bone Walker / Joe Turner / Otis Spann – Jot's Blues

Από το καταπληκτικό ‘Super Black Blues’ του 1969 τραγουδάμε δυνατά στις συντρόφους μας (σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτούν) το στίχο  ̎You 're gonna miss me baby, you 're gonna miss me when i'm gone! ̎

5. Bloomfield / Cooper / Stills – Albert's Shuffle

Από το ‘Supersession’, το οποίο κατ' εμέ μπαίνει στην δεκάδα με τα καλύτερα αλμπουμ όλων των εποχών. Αριστούργημα.

6. Muddy Waters – Champagne & Reefer

«Give me champagne when I'm thirsty, give me a reefer when I want to get high, give me a woman when I get lonely and set her right down here by my side ̎. Απλά ο τεράστιος Muddy Waters.

7. Luther Alisson – Bad News Is Coming

Μπαίνει καθημερινές γύρω στις 03.00 και όλοι παίρνουν ένα ποτό ακόμα.

8. Elmore James – Shake Your Moneymaker

Έχει δοκιμαστεί στην πορεία των χρόνων και μετά από afrobeat και μετά από Ramones και μετά από Motörhead και μετά από Violent Femmes και δεν έχει σταματήσει να χορεύει κανένας!

9. John Lee Hooker & Canned Heat – Whisky And Wimmen'

Let's boogie motherfunkers!

10. Buddy Guy & Junior Wells – T-Bone Shuffle

Από τότε που τον είδα live στο θέατρο Βράχων δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός γιατί ο άνθρωπος (αν είναι άνθρωπος) δεν υπάρχει! Το συγκεκριμένο που επέλεξα το έχει γράψει ο τεράστιος T-Βone Walker αλλά ο Buddy Guy κάνει την κιθάρα να κελαηδάει στην κυριολεξία!

11. Howlin' Wolf – Killing Floor

Ο Ben Harper είχε πει κάποτε ότι ο Howlin' Wolf …can scare ghosts!

Τον Funk Soul Brother μπορείτε να τον ακούσετε κάθε Τετάρτη και Σάββατο στον ‘Μαύρο Γάτο’ στα Εξάρχεια και κάθε Παρασκευή στο ‘Sazerac’ στου Ψυρρή. Να πάτε και να τον ρωτήσετε ιστορίες για την αθηναϊκή νύχτα, θα περάσετε σούπερ.

Facebook