Κώστας Δρουγαλάς

Τα 10 αγαπημένα τραγούδια του Bob Dylan

Έγραψε βιβλίο για "Το τελευταίο τραγούδι του Ντύλαν". Του ζητήσαμε να ξεχωρίσει δέκα από τα προηγούμενά του.

Κώστας Δρουγαλάς“Blowin’ in the Wind” (The Freewheelin’ Bob Dylan, 1963)

Το “Blowin’ in the Wind” είναι ένα τραγούδι που αποφεύγει τον άμεσο πολιτικό σχολιασμό, ωστόσο ο ακροατής γνωρίζει καλά πως πίσω από τις ρητορικές ερωτήσεις του 21χρονου Dylan–που φημολογείται πως έγραψε το τραγούδι μέσα σε δέκα λεπτά– κρύβονται τα ζητήματα της ελευθερίας, της ειρήνης και της ισότητας.

Desolation Row (Highway 61 Revisited, 1965)

Κάτι ανάμεσα σε δυστοπία και υπερρεαλισμό, το εντεκάλεπτο τραγούδι του Dylan παρουσιάζει τον Αϊνστάιν μεταμφιεσμένο σε Ρομπέν των Δασών, τη Σταχτοπούτα να σκουπίζει τον δρόμο, τον Έλιοτ και τον Πάουντ να μαλώνουν στον Τιτανικό, τη γεροντοκόρη Οφηλία να αισθάνεται τον θάνατο ως κάτι ρομαντικό, και το Φάντασμα της Όπερας ντυμένο ιερέα. Άψογη η απόδοση του τραγουδιού στα ελληνικά από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, που μας έλυσε πολλές απορίες για το πιο αινιγματικό τραγούδι του Dylan.

“Shelter from the Storm” (Blood on the Tracks, 1975)

Το “Shelter from the Storm” είναι ίσως το ομορφότερο ποίημα που έγραψε ποτέ ο Dylan. Δέκα στροφές μαγικής εικονοπλασίας και μουσικότητας, με τη βασική θεματική να είναι η στεναχώρια του να μη γνωρίζεις τι έχεις μέχρι να το χάσεις –“anything can happen now to anyone”, όπως θα’λεγε κι ο ίδιος ο Dylan.

“Changing of the Guards” (Street-Legal, 1978)

Ένα τραγούδι που όμοιό του δεν έγραψε ούτε πριν ούτε και μετά, και που ίσως και να μην ξαναγράψει –αν και ο 75χρονος μουσικός δεν σταματάει να μας εκπλήσσει. Το “Changing of the Guards” συνιστά μία βαβυλωνιακή αφήγηση γεμάτη συμβολισμούς, που αφήνει όμως χώρο ακόμη και για τον μπλουζίστα Robert Johnson –διαχρονική αγάπη του Dylan. Περιλαμβάνει έναν από τους ομορφότερους στίχους που έχω ακούσει: “Where the angels’ voices whisper to the souls of previous times”.

“Most of the Time” (Oh Mercy, 1989)

Το  “Most of the Time” αποτελεί ένα σπουδαίο τραγούδι και έναν βασικό λόγο για να επιστρέφει ο ακροατής στον ομορφότερο δίσκο του Dylan από τα 80’s. Η παραγωγή του Daniel Lanois και το ορχηστρικό πέρασμα των 50 δευτερολέπτων μέχρι το τέλος του τραγουδιού το κάνει να μη θέλεις να τελειώσει ποτέ.

Το τελευταίο τραγούδι του Ντύλαν“Things have changed” (Wonder Boys soundtrack, 2000)

Νομίζω πως με αυτό το τραγούδι ο Dylan αφήνει πίσω του όλους τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς τού έχουν προσδώσει. Στο “Things have changed” εμφανίζεται ως ένα ξεθωριασμένο ίνδαλμα που περιδιαβαίνει ως παρατηρητής ανθρώπων και πραγμάτων και αποτυπώνει την εμπειρία του. Δικαίως κέρδισε το Όσκαρ μουσικής.

Mississippi (Love and Theft, 2001)

Το “Mississippi” είναι ένα από τα τραγούδια που περιέχουν ξεκάθαρες αποκαλυπτικές εικόνες –οι βιβλικές αναφορές ήταν πάντα στον νου του Dylan. Εδώ όμως η ζοφερότητα εκλαμβάνεταιως βασικό συστατικό της ανθρώπινης κατάστασης· το ίδιο και η αναγκαιότητα του ταξιδιού. Και φυσικά η αγάπη στο πιο απλό και συνάμα στο πιο σπουδαίο: “I need something strong to distract my mind, I’m gonna look at you ’til my eyes go blind”.

“When the Deal Goes Down” (Modern Times, 2006)

Παρότι με την πρώτη ακρόαση το τραγούδι μοιάζει υπερβολικά με το “Where the Blue of the Night (Meets the Gold of the Day)”του Bing Crosby, η ερμηνεία του γερασμένου Dylan είναι σχεδόν συγκινητική: “More frailer than the flowers, these precious hours, that keep us so tighty bound”. Όποιος έχει υπάρξει ερωτευμένος, μπορεί να αντιληφθεί τις πολλαπλές δυναμικές του τραγουδιού.

“Huck’s Tune” (Tell Tale Signs, 2008)

Το αγαπημένο μου από τα πολλά άγνωστα διαμάντια του Dylan. Είναι πανέξυπνη η ομοιοκαταληξία καθώς και ο εσωτερικός ρυθμός στους μονούς στίχους των στροφών. Ακούγεται στο τέλος της ταινίας Lucky You και κυκλοφόρησε το 2008 στη συλλογή The Bootleg Series, Vol. 8: Τell Tale Signs. Ίσως η ομορφότερη στιγμή (μαζί με την εκτέλεση του “Girl from the North Country”) της συναυλίας του Dylan στην Αθήνα, στις 23 Ιουνίου 2014.

Scarlet Town (Tempest, 2012)

Το “Scarlet Town” δανείζεται χαρακτήρες από το παραδοσιακό folk τραγούδι “Barbara Allen”, που έπαιζε κάποτε ο Dylan στα καφέ της Νέας Υόρκης. Φυσικά, όπως συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση, οι στίχοι του Dylan είναι σαφώς ανώτεροι από αυτούς του πρωτότυπου: “If love is a sin, then beauty is a crime, all things are beautiful in their time”.

 

Το βιβλίο του Κώστα Δρουγαλά "Το τελευταίο τραγούδι του Ντύλαν" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πικραμένος.