Κωστής Βοζίκης

10 βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα

Η καινούρια ζωή, το Civilization και οκτώ ακόμα

2L8a1. Η καινούρια ζωή - Ορχάν Παμούκ
Η λογοτεχνία θεωρείται η τέχνη με τη μεγαλύτερη δύναμη μεταβολής του ανθρώπου. "Μια μέρα διάβασα ένα βιβλίο κι από τότε άλλαξε ολότελα η ζωή μου". Έτσι ξεκινάει η καινούρια ζωή του Παμούκ. Και πρόκειται για αυτό το βιβλίο πράγματι. Για τη δικιά μου τη ζωή σίγουρα. Το διάβασα τελειώνοντας το λύκειο. Η καινούρια μου ζωή ξεκίνησε αφού το διάβασα.
[Ωκεανίδα 1999, 352σ, μτφ: Στέλλα Βρετού-Σοφιανίδου]

2. Civilization - Kenneth Clark
Η ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού από τον 9ο αιώνα και έπειτα. Ακολουθώντας την εξέλιξη των τεχνών -γλυπτική, ζωγραφική, μουσική- ταυτόχρονα ο Clark ακολουθεί την εξέλιξη της σκέψης στην Ευρώπη. Δυστυχώς αρκετά δυσανάγνωστο. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει και ελληνική μετάφραση. Προτιμότερο να παρακολουθήσει κανείς την χωρισμένη σε 12 μέρη μεταφορά του βιβλίου στην τηλεόραση, από το BBC, με παρουσιαστή τον ίδιο τον Kenneth Clark.
[BBC Books 1969, 420σ]

3. Περί της καταγωγής των σημερινών Ελλήνων - Ιάκωβος Φίλιππος Φαλλμεράυερ
Το ανάθεμα της ελληνικής ιστορικής επιστήμης. Επί 150 χρόνια αμετάφραστο. Αρκετά δυσάρεστο αν αγαπάς πολύ το "έθνος" μας. Αν αγαπάς την αλήθεια όμως...
[Νεφέλη 1984, 138σ, μτφ-πρσ: Κωνσταντίνος Ρωμανός]

4. Δοκίμια για τον θάνατο στη Δύση - Φίλιπ Άριες
Πως κάτι το φυσιολογικό, το αυτονόητο που αποτελούσε μέρος της ζωής των ανθρώπων από την αρχή της ιστορίας τους, δαιμονοποιήθηκε, ώστε να προκαλεί τον τρόμο.
[Γλάρος 1988, 198σ, μτφ: Κορίνα Λάμψα]

5. The Redneck Manifesto - Jim Goad
Ο Jim Goad μιλάει σε αργκό για αυτό που είναι. Redneck. Εξηγεί πως μία "φυλετική" ομάδα αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο για όσα συμβαίνουν στην Αμερική και χλευάζεται χωρίς όρια, ενώ για παράδειγμα θεωρείται ρατσιστικό το να αναφέρεις καν τη λέξη Nigger. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου είναι η ιστορική αναδρομή στα χρόνια της δουλείας, αποδεικνύοντας ότι οι Rednecks είναι απόγονοι σκλάβων, των οποίων ο ήλιος έκαιγε τον λαιμό που κοκκίνιζε στα χωράφια, εξού και το όνομα τους. Άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να γλιτώσουν από την φτώχεια και την ελλειπή μόρφωση, και ακόμη περισσότερο αφήνει σοκαρισμένο τον αναγνώστη όταν συγκρίνει τον αριθμό λευκών και μαύρων σκλάβων στην Αμερική, για να ανακαλύψει κάποιος ότι ο αριθμός των πρώτων ήταν πολλαπλάσιος. Καθώς και με όλη την ιστορική αναδρομή της δουλείας των λευκών...
[Simon & Schuster 1997, 274σ]

6. Ending Slavery, how we free today's slaves - Kevin Bales
Συνέχεια από τον Goad. Στο σήμερα μας, η αξία ενός σκλάβου, σημειώνει ιστορικό ρεκόρ. Στην Ινδία αγοράζεις ένα παιδί για 10 δολάρια. Κάποτε ο σκλάβος είχε αξία, ήταν επένδυση, σήμερα θεωρείται αναλώσιμο προϊόν. Ο κόσμος μας, γεμάτος αγαθά και αφθονία χάρη στους σκλάβους μας που έχουμε βάλει σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη. Μην τους βλέπουμε και στεναχωριόμαστε.
[University of California Press 2007, 274σ]

7. Smoked, why Joe Camel is still smiling - Mike A. Males
Ο κόσμος της καπνοβιομηχανίας σε απόγνωση. Μετά από το κύμα θανάτων τις προηγούμενες δεκαετίες στην Αμερική, η βιομηχανία καπνού βλέπει συνεχόμενη πτώση των πωλήσεων. Η λύση που βρέθηκε για να σωθεί η βιομηχανία; Πίεση στον Κλίντον, ο οποίος πέρασε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της πώλησης καπνού στους νέους. Έπειτα η βιομηχανία καπνού σπαταλάει περισσότερο από 1 δις δολάρια, για τη διαφήμιση της απαγόρευσης καθώς και διάφορες άλλες αντικαπνιστικές καμπάνιες που στοχεύουν στους νέους. Παράλογο. Όχι, όπως εξηγεί ο Males, στόχευσαν στην παραβατικότητα των εφήβων και πέτυχαν: από τις αρχές του '90 αύξηση 25% σε νέους καπνιστές κάτω των 18. Η μεγαλύτερη κομπίνα της ιστορίας γράφει, ή αλλιώς, θέλουν τα παιδιά μας.
[Common Courage Press 1999, 124σ]

8. Η σπηλιά - Ζοζέ Σαραμάγκου
Δύσκολο να διαλέξεις κάτι από το έργο του Σαραμάγκου. Διαβάστε τα όλα. Ίσως το συγκεκριμένο για το σοκ στο τέλος του βιβλίου. Πολύ ωμός λένε κάποιοι. Ρεαλιστής, συγγραφέας του σήμερα. Ο θάνατος του άφησε μεγάλο κενό.
[Καστανιώτης 2003, 348σ, μτφ: Αθηνά Ψυλλιά]

9. Η ιστορία της τρέλας - Μισέλ Φουκώ
Ο τρελός υπήρχε πάντα στην ανθρώπινη κοινωνία. Η αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι του όμως δεν ήταν πάντα η σημερινή. Συνδέοντας τις επιδημίες και τα πτωχοκομεία του 14ου αιώνα, ο Φουκώ εξηγεί πως ο άκακος τρελός του χωριού, έφτασε στον να ζει περιορισμένος, κλειδωμένος και ναρκωμένος για το υπόλοιπο της ζωής του. Δεν είναι φοβερά αυτά που κάνουμε εμείς οι λογικοί σε ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε;
[Ηριδανός, 2004, 320σ, μτφ: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου]

10. Ο άνθρωπος με το περιστέρι - Ρομαίν Γκαρύ
Το γράφει με ψευδώνυμο. Πρόκειται για μια σάτιρα για τα Ηνωμένα Έθνη. Το γράφει με ψευδώνυμο διότι και ο ίδιος βρέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και θέλησε να κρατήσει κρυφό ότι το έργο ήταν δικό του, καθώς μόνο ένας άνθρωπος από "μέσα" θα μπορούσε να το έχει γράψει. Για την ιστορία να πω ότι αυτοκτόνησε, ένα χρόνο μετά την αυτοκτονία της συντρόφου του Τζιν Σίμπεργκ. Στο γράμμα που άφησε έγραψε: "Καμία σχέση με την Τζιν Σίμπεργκ". Εγώ γέλασα.
[Χατζηνικολής 1985, 118σ, μτφ: Αντρέας Β. Βαχλιώτης]

Με αφορμή το τελευταίο θα ήθελα να πω σε όσους έχουν βιβλία μου που δεν έχουν επιστρέψει ότι τα θέλω πίσω!!! Ξέρετε ποιοι είστε! (Δυστυχώς δεν ξέρω εγώ...) Χε χε

- K. the Clown
http://2l8.freeiz.com/

[για την μεταγραφή: Κώστας Γ. Καρδερίνης]