Kriistal Ann

Δέκα εμπνεύσεις για επιβίωση

Οι δημιουργίες των άλλων ως φάροι στις προσωπικές αναζητήσεις. Γράφει μια πολύ ιδιαίτερη Ελληνίδα δημιουργός

Kriistal AnnΕίναι πλέον γεγονός πως η τεχνολογική πρόοδος με τα χρόνια πλάθει άψυχα ανθρώπινα όντα. Και αν αυτό φαντάζει κάπως βαρύ σαν έννοια και προκαλεί την αντίδραση των περισσότερων που ενστερνίζονται την μυθοπλασία της άνετης διαβίωσης και μιας εύχρηστης καθημερινότητας είναι ακριβώς για αυτό. Γιατί η νοητική ενέργεια που οδηγεί σε μια επιλογή ή απόφαση έχει χαθεί και η εποχή δημιουργεί μύθους χωρίς να ανταποκρίνονται στην αλήθεια ή ακόμα και στην ουσία.

Γυρνώντας έναν αιώνα πίσω, θα διαπιστώσει κανείς πόσο εύγευστη ήταν η ύπαρξη της ντομάτας ή πόσο θαυμαστή η ανακάλυψη κάποιων ποιημάτων σε σκονισμένα σεντούκια, η μουσική σύνθεση του Χ και Ψ που διέσχισε την τροχιά του χρόνου και άφησε ιστορία. Η αφήγηση κάποιας έμπνευσης που ξεκίναγε από μέσα προς τα έξω και η δύναμη της πραγματικότητας που άφησε στο πέρασμα του χρόνου ένα αναλλοίωτο αποτέλεσμα ικανό να δημιουργεί μέλλον.

Η αισθητική κρίση που συνεπάγεται την ατομική ελευθερία και πνευματική διαύγεια σκοντάφτει πάνω στον «υποτιθέμενο» εκσυγχρονισμό του κόσμου και βρίσκει την ανθρωπότητα αιώνες μακριά από την έναστρη λαμπρότητα του νου.

Και αν ακόμα υπάρχουν αυτόφωτες σπίθες που πασχίζουν να κρατήσουν το φως τους ζωντανό, προσκρούουν πάνω σε περιορισμούς και πεποιθήσεις που καθιστούν αδύνατη την πηγαία τους ομορφιά να εισακουστεί από τα μέσα..

Οτιδήποτε χαρίζει εκλεπτυσμένη διέγερση στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι αυτό που αγαπώ και αποκαλώ τέχνη… Οτιδήποτε σου δίνει το έναυσμα να ξεπερνάς τον εαυτό σου και να γίνεις ξανά εσύ η θεία σπίθα…

Το μυστικό της καλλιτεχνικής δημιουργίας / Στέφαν Τσβάιχ
Το μεγαλύτερο μέρος απ’ αυτά που μας προσφέρουν σαν μυθιστόρημα ή αφήγημα ιστορικό δεν είναι στην πραγματικότητα παρά γελοιογραφία, δουλειά νοθογενής και χωρίς αξία, φιλολογικό τέρας… /... όπου οι μεγάλες φυσιογνωμίες και τα μεγάλα γεγονότα διαφωτίζονται από την άποψη της ιδιωτικής ψυχολογίας, αντίς αυτό να γίνεται από την αδυσώπητη λογική της ιστορίας.

Αισθητικές περιέργειες / Charles Baudelaire
Έτσι η αρχή της ποίησης είναι αυστηρά και απλά η ανθρώπινη τάση προς μιαν ανώτερη Ομορφιά, και η εκδήλωση αυτής της αρχής βρίσκεται σ ‘έναν ενθουσιασμό σε μια διέγερση της ψυχής – ενθουσιασμό εντελώς ανεξάρτητο από το πάθος που είναι η μέθη της καρδιάς, κι από την αλήθεια που είναι νομή της λογικής. Γιατί το πάθος είναι φυσικό, πολύ φυσικό για να μην εισαγάγει έναν πληγωμένο, κακόηχο τόνο μέσα στο πεδίο της καθαρής Ομορφιάς, πολύ οικείο και πολύ βίαιο για να σκανδαλίσει τις καθαρές Επιθυμίες, τις θελκτικές μελαγχολίες και τις ευγενείς απελπισίες που κατοικούν στις υπερφυσικές περιοχές της Ποίησης.

Tigran Hamasyan
Μοιάζει να αιωρείται πάνω στην ασπρόμαυρη σκακιέρα του κλαβιέ ως ένας αρχαίος παρατηρητής που φέρει τα μυστικά Καυκάσιας ευρωστίας, ένα κράμα ποιητικής δίνης και ηχητικής ταλάντωσης που μετουσιώνει τον ήχο σε εικόνα. Οι σοβιετικές καταβολές στην Αρμένικη φύση του σίγουρα συνέβαλαν στην ευπλαστότητα των δαχτύλων του και στην εύθραυστη εκφραστικότητα με την οποία οδηγεί τους συνειρμούς του στην υπέρτατη πληρότητα.

The Contemporary Noise Sextet
Εάν υπήρχε πράγματι μια κινούμενη αμαρτία τότε σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί έτσι ο μουσικός διάλογος και οι συναισθηματικές κορυφώσεις των Sextet, Quartet, Quintet (όπως θέλεις πες το) oι οποίες προτίθενται να δημιουργούν ζωηρές εξάψεις στο μυαλό, ως ένα κέρμα που κυλάει τέλεια πάνω στο κορμί της Sophie με μηδενική βαρύτητα… (Unaffected Thought Flow/Pig Inside the Gentleman)

Burning (2018) / Steven Yeun
Ένα μυστηριώδες σενάριο που ξεδιπλώνει εξαίσια τις λεπτές υφές ενός διηγήματος του Murakami καθώς ο ήλιος δύει στην επαρχία της Κορέας και οι τρεις νεαροί χορεύουν γυμνοί στην απέραντη μοναξιά του σύγχρονου κόσμου, καίγοντας τα θερμοκήπια της ψυχής τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συγκρατήσει ο καθένας τον δικό του ηθικό κώδικα της ανθρώπινης νομοτέλειας.

DOGMAN (2018) / Matteo Garrone
Σε μια μεταπολεμική ατμόσφαιρα, η σηπτική καθημερινότητα μιας επαρχιακής πόλης διεγείρεται από την παρουσία του γεροδεμένου εγωπαθή άνδρα, σπάει από τον ρυθμό του καλοκάγαθου σκυλάνθρωπου και φτάνει να χαϊδέψει την καρδιά σου με την τρυφερότητα που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα που τον περιβάλει καθώς η τοπική κοινωνία τον παρακινεί αδιάλειπτα σε μια αποτρόπαια πράξη, καθιστώντας τον αντιπροσωπευτικά σε μια τραγική ηρωική φιγούρα…

The Cakemaker 2017 / Ofir Raul Graizer
Υπέρτατες αλήθειες εσωτερικών στιγμών πραγματεύονται την ακολουθία της αγάπης. Φτερούγισμα συναισθημάτων που καταπνίγουν το εγώ τους σε μια θυσία ανθρώπινης συνύπαρξης. Ζυμωμένα απαλά χάνονται μέσα στο όνειρο καθώς επιδιώκουν να γεννήσουν την ελπίδα και να ζήσουν από την αρχή μια black forest ιστορία ζωής.

Omniabsent album 2018 / Omniabsent
Τραγούδια ως καθρέφτισμα της μνήμης... Η φωνή της βαθύτερης ύπαρξης απελευθερώνει τα σκέλη εκείνα που απασχολούν τα αρχέτυπα της δημιουργίας, μέσα σε ένα περίβλημα εύθραυστο του προσωπικού χώρου και χρόνου επιχειρώντας να εξουδετερώσει το χάος. Συγκρούεται με τις εσώτερες φωνές της συνείδησης, μια ταραγμένη ισημερία του τίποτα από όπου προέρχεται να αναδομήσει την ανθρώπινη σύστασή του.

Dream within a Dream album 2018 / Marva Von Theo
Μουσική ενδελέχεια των πιο φωτεινών ονείρων. Μελωδικά φιλιά που πνίγουν τους καημούς τους. Εραστές του λυρισμού που ξεγλιστρούν από τις αιώρες των στιγμών τους και ψιθυρίζουν στις ψυχές των απώτερων σκοπών τους: Rain just bears a sea of flames inside of me. Κάποτε θα με βρεις εκεί... να δελεάζω το μυαλό σου, κάτω από τ’ αστέρια θα χορεύω στα κρεσέντα της αυγής...

Ο τελευταίος Ευρωπαίος / Hermann Hesse
Γιατί κατά την γνώμη μου, η σημερινή κατάσταση του ανθρώπινου γένους προέρχεται από δύο πνευματικές ακαταστασίες: τη μεγαλομανία της τεχνολογίας και τη μεγαλομανία του εθνικισμού. Αυτές είναι που δίνουν στο σημερινό κόσμο το πρόσωπό του και την εικόνα που έχει ο ίδιος γι’ αυτό. Υπήρξαν υπεύθυνες για δυο παγκόσμιους πολέμους και για τις συνέπειές τους, και πριν εξαντληθεί η μανία τους θα προκαλέσουν και άλλες ανάλογες συνέπειες. Η αντίσταση σ’ αυτές τις δυο παγκόσμιες ασθένειες είναι σήμερα το σημαντικότερο έργο του ανθρώπινου πνεύματος. Σ΄ αυτή την αντίσταση έχω αφιερώσει την ζωή μου, ένα κυματάκι στο πέλαγος.
 

* Η Kriistal Ann κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη που πέρασε, το τέταρτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της “Touched On The Raw”. Οδηγούμενη σε νέα ελεύθερα μουσικά μονοπάτια και αυτοσχεδιασμούς.

Bandcamp