Μαριέττα Φαφούτη - 10 τραγούδια που με κάνουν να χαμογελώ

Smile! Δεν είναι η candid camera αλλά το mixtape της Μαριέττας με δέκα τραγούδια που πάντα βρίσκουν στόχο.Μαριέττα Φαφούτη

Helen Shapiro - The End of The World
Ο ήλιος λάμπει, τα πουλιά τραγουδούν και η καρδιά ενός κοριτσιού συνεχίζει να χτυπά. Όμως εκείνη δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο κόσμος συνεχίζει να υπάρχει όπως πριν, αφού έχει χάσει την μεγάλη της αγάπη. Ακόμα δεν έχω ανακαλύψει πως ένα τραγούδι που μιλάει για το τέλος του κόσμου καταφέρνει να με κάνει να χαμογελώ.

The Velvet Underground and Nico - I'll Be Your Mirror
Αν υπήρχε ένα συναίσθημα με το οποίο θα ήθελα να ξυπνώ κάθε πρωί, θα ήταν το συναίσθημα που έχω κάθε φορά που ακούω αυτό το τραγούδι. Η απλότητά του με κάνει να αισθάνομαι παιδάκι και οι στίχοι του κάνουν τα μάτια μου να λάμπουν. Δεν θα πάψω ποτέ να συγκινούμαι με αυτά τα λόγια:

When you think the night has seen your mind
That inside you're twisted and unkind
Let me stand to show that you are blind
Please put down your hands
Cause I see you
I'll be your mirror
.

Simon & Garfunkel - The Sound of Silence
Μια μελωδία που όσες φορές και αν την ακούσω θα νιώθω το ίδιο συναίσθημα. Μια ζεστασιά στην καρδιά που σιγά-σιγά απλώνεται σε όλο το σώμα. Και ξαφνικά όλα γύρω μου είναι ήρεμα και γλυκά.

Freddie Mercury - Love of My Life
Νομίζω πως δεν μπορώ να εξηγήσω με λόγια τι θαυμασμό νιώθω απέναντι σε αυτό το τραγούδι. Καταφέρνει με έναν ακατανόητο τρόπο να είναι τρυφερό, γλυκό και σπαρακτικό μαζί χωρίς να γίνεται μελό ή καταθλιπτικό. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα χαμόγελο απέραντης συγκίνησης.

Elvis Presley - I Can't Help Falling In Love With You
Εδώ χάνω λίγο την αντικειμενικότητά μου. Το τραγούδι είναι σκέτη μαγεία. Αλλά η μισή μαγεία είναι η φωνή του Elvis. Νομίζω ότι αν ερχόταν οποιοσδήποτε άνθρωπος στον κόσμο και μου τραγουδούσε για πρώτη φορά αυτό το τραγούδι, με αυτή τη φωνή δεν θα μπορούσα παρά να τον ερωτευτώ. Σατανική ομοιότητα με τον τίτλο του τραγουδιού.

Scott McKenzie - San Francisco
Ένα από τα τραγούδια που ποτέ δεν αγόρασα, δεν κατέβασα, δεν είχα ποτέ στα χέρια μου και το περίμενα πάντα να έρχεται να με βρίσκει. Και όποτε συνέβαινε αυτό η χαρά μου ήταν απλά απερίγραπτη. Ύστερα το τραγουδούσα για καμιά εβδομάδα. Και μετά περίμενα τη στιγμή που θα μου ξαναχτυπήσει την πόρτα.


Μαριέττα

Grease - Summer Nights
Αυτό το τραγούδι είναι η χαρά της ζωής! Την τελευταία φορά που το τραγούδησα ήμουν με την αδερφή μου στο αυτοκίνητο. Και είχαμε παρασυρθεί τόσο πολύ, που κάποια στιγμή σταματήσαμε στα φανάρια, κοιτάξαμε τα διπλανά αυτοκίνητα... και μας έδειχναν και γελούσαν. Είναι σχεδόν αδύνατο να τραγουδάς το Summer Nights χωρίς να χορεύεις και να χαμογελάς. Έστω μέσα στο αυτοκίνητο.

Grease - We Go Together
Προσπάθησα να μην έχω 2 τραγούδια από τα Grease αλλά μου ήταν αδύνατον να μη συμπεριλάβω και το We Go Together στα πιο φωτεινά, χαρούμενα και διασκεδαστικά τραγούδια του κόσμου. Και όταν λέω διασκεδαστικά το εννοώ. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να πει τα περίεργα φωνητικά του κομματιού πλην των κανονικών στίχων δεν θα μπορέσει παρά να σκάσει στα γέλια.

Μανώλης Φάμελλος - Γράμμα απ' το μεγάλο πουθενά
Την πρώτη φορά που άκουσα το τραγούδι ένιωσα τόσο υπέροχα συναισθήματα που πρέπει να το έβαζα στο repeat για μία εβδομάδα τουλάχιστον. Ύστερα θύμωσα με τον εαυτό μου γιατί φοβόμουν ότι με τις τόσες φορές που το άκουγα θα έχανα το αρχικό σκίρτημα που μου προκάλεσε το τραγούδι. Έβγαλα το cd και το έκρυψα. Και μετά από χρόνια έβαλα να το ξανακούσω. Και έκανα τέτοιο χαμόγελο και ένιωσα τόση συγκίνηση που δεν συγκρινόταν ούτε με την πρώτη φορά που το άκουσα. Και τι μαγικοί στίχοι:

Και η αγάπη εκεί είναι γκρεμός
βαθιά να κοιτάς δεν χορταίνεις
Η αγάπη είναι ένας θεός
υπάρχει αν εσύ το πιστεύεις

Φαίδων Σοφιανός - Του κουτιού τα παραμύθια
Προσπάθησα να διαλέξω ανάμεσα σε πολλά παιδικά τραγούδια για να βρω αυτό που με κάνει να χαμογελώ περισσότερο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και πολύ σίγουρη για την επιλογή μου καθώς είναι αμέτρητα αυτά που λατρεύω και έχω συνδέσει με την παιδική μου ηλικία. Με δυσκολία λοιπόν κατέληξα στο τραγούδι των τίτλων της παιδικής σειράς "Του κουτιού τα παραμύθια". Για όποιον δεν έχει καταλάβει ακόμα για ποιο τραγούδι μιλάω ορίστε και οι πιο αντιπροσωπευτικοί στίχοι:

Ρε δίεση ο Φιόγκος
Kαι ο Ρούχλας είναι λα
O Σεβαστιανός διηγείται στη γραμμή του σι
Kαι στο μι τραγουδάει παραμύθια η Μελιά

p.s. H σειρά των "χαμογελαστών" τραγουδιών στο top 10 είναι τυχαία.

Φωτογραφίες - antonis.
www.antonisphotography.com

 


H επόμενη ζωντανή εμφάνιση της Μαριέττας Φαφούτη στην Αθήνα θα γίνει στο KooKoo, στις 7 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ