Mixtape

Μάνος Μυλωνάκης - Family Business...

Ο συνθέτης Μάνος Μυλωνάκης έχοντας μόλις ολοκληρώσει μια ψυχοφθόρα θεατρική δοκιμασία, επιλέγει δέκα κομμάτια για την οικογένεια. Αυτή που αγαπάμε ή μισούμε (ενίοτε και τα δύο)

Δουλεύοντας τη μουσική του “Festen” για το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, εγώ, όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές και ηθοποιοί, αλλά πολλές φορές και οι ίδιοι οι θεατές, περπατήσαμε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Αυτό που χωρίζει την θεατρική έρευνα και τη δουλειά πάνω σε ένα μυθοπλαστικό έργο (και ελπίζω το “Festen” να ΜΗΝ ήταν “based on a true story”!) από τη δική μας “αθώα”, καθημερινή πραγματικότητα. Πώς μπορείς να υποδύεσαι καθημερινά τον Χέλγκε Χάνσεν και να γυρνάς στα παιδιά σου το βράδυ χωρίς “τύψεις”; Πώς μπορείς να σκηνοθετήσεις ή να ντύσεις αυτή την τόσο αιχμηρή ιστορία με μουσική χωρίς να βρεις αναλογίες στη δική σου οικογένεια; Άλλοτε ορμώμενοι από την καλλιτεχνική τους έρευνα, και άλλοτε εμπνευσμένοι από δικές τους προσωπικές ιστορίες, πολύ συχνά τραγουδοποιοί, συνθέτες και μουσικοί έγραψαν κομμάτια για τα πρόσωπα της οικογένειάς τους. Ιδού μερικά αγαπημένα μου παραδείγματα, μαζεμένα σε ένα mixtape:

1. The Organ - Brother. Μία μπασογραμμή βγαλμένη από το βαλιτσάκι του dj, από την περίοδο που διάλεγα μουσική σε Defacto, Estrella και Coo. Οι Καναδοί “The Organ” δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα για ευνόητους λόγους…

2. James Blake - I Never Learnt To Share. Ο αδερφός και η αδερφή του James Blake δεν του μιλούν και δικαιολογημένα (τέτοιος που είναι). Ένα μικρό αριστούργημα που επαναπροσδιορίζει κατά τη γνώμη μου όλη τη singer-songwriter κατηγορία. O James λακωνικός, τα λέει όλα με τη μουσική του, έτσι κι αλλιώς, he never learnt to share…

3. Douglas Dare - Oh Father. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο προσωπικό κομμάτι που έχει γράψει ποτέ. Το γεγονός ότι κυκλοφορεί και το ακούμε και εμείς, τον κάνει να νιώθει ευάλωτος. Χωρίς καμία συμβολική διάθεση αυτή τη φορά, ο νεαρός ποιητής από το Λονδίνο μοιράζεται ευθέως τα προβλήματα αποδοχής που αντιμετώπισε μέσα στην οικογένειά του.

4. Lanterns On The Lake - Father's Song. Ξεκινάει κάπως εφιαλτικό, αλλά μη σας τρομάξει. Αφιερωμένο προφανώς στον πατέρα τους, ένα κομμάτι από το Bonus EP του “Gracious Tide”.

5. Yann Tiersen - Mary. Τραγουδημένο από την Elizabeth Fraser των Cocteau Twins αλλά γραμμένο από τον ίδιο τον Tiersen, το “Mary” ίσως είναι το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχω ακούσει. Ακούγεται ιδανικά με ακουστικά μέσα σε βραδινό τρένο.

6. Olafur Arnalds - Lag Fyrir Ömmu. 2014, Olafur Arnalds live στο Ρέικιαβικ, τελευταίο κομμάτι της συναυλίας… Μας μίλησε για τον άνθρωπο στον οποίο χρωστάει τη μουσική του παιδεία και την εμμονική αγάπη του στον Chopin. Αυτό το κομμάτι το έγραψε για τη γιαγιά του. Την ευχαριστούμε κι εμείς!

7. Your Hand in Mine - Father and Son. Κομμάτι από soundtrack, από τη μουσική μας με Your Hand in Mine για το γιαπωνέζικο “Every Night Dreams” το οποίο φέτος κλείνει 10ετία (μπρρ!). Ένα θέμα για μουσικό κουτί, για τον εξαφανισμένο - για χρόνια - πατέρα, που επιστρέφει και θέλει όσο τίποτε άλλο να περάσει λίγο χρόνο με το δίχρονο γιο του…

8. Manos Milonakis - Father's Theme. Το θέμα του πατέρα, από τη μουσική μου για το “Festen”. Η ηχητική ταυτότητα αυτού του χαρακτήρα ήταν από τα πρώτα θέματα που μου προέκυψαν για την παράσταση. Η στοχοποίηση του θύτη δεν ήταν εδώ το ζητούμενο. Ένας πατέρας αναμφίβολα “τέρας”, με τις δικές του, όμως, συνειδησιακές συγκρούσεις και ψυχολογικά προβλήματα.

9. Explosions In The Sky - A Song for Our Fathers. Πρώτο κομμάτι, πρώτη πλευρά, από τον πρώτο δίσκο των αγαπημένων και επιδραστικότατων Explosions In The Sky. Ευγνωμοσύνη από εκείνους για τους πατεράδες τους και από μένα προς αυτούς για όσα μου προσέφεραν χωρίς να το ξέρουν.

10. Mogwai - My Father My King (αμέρος). Με την ορχηστρική μουσική (και ειδικά με τους Mogwai) δεν θα καταλάβουμε ποτέ αν ένας τίτλος είναι ειρωνικός ή όχι -που μάλλον πάντα είναι-, πάντως το συγκεκριμένο κατέχει ξεχωριστή θέση στα ακούσματα ενός κιθαριστικού παρελθόντος. Σας αφήνω με τη χαρά του ποστρόκ!

00:00 The Organ - Brother
03:58 James Blake - I Never Learnt To Share
08:52 Douglas Dare - Oh Father
12:33 Lanterns On The Lake - Father's Song
16:04 Yann Tiersen - Mary
19:43 Olafur Arnalds - Lag Fyrir Ömmu
23:13 Your Hand in Mine - Father and Son
24:22 Manos Milonakis - Father's Theme
26:49 Explosions In The Sky - A Song for Our Fathers
32:15 Mogwai - My Father My King (α’ μέρος)

(Η μουσική του Μάνου Μυλωνάκη (Your Hand in Mine) για την θεατρική παράσταση "Οικογενειακή Γιορτή - Festen" του Κ.Θ.Β.Ε. κυκλοφορεί από τις 26/05/17 από τη Moderna Records του Μόντρεαλ. Το Festen προέκυψε έπειτα από 3 μήνες δουλειάς μεταξύ θεατρικής πρόβας και στούντιο. Εστιάζοντας στην αμεσότητα των κλασικών οργάνων και στην ειλικρίνεια των μουσικών εκτελέσεων, ο Μάνος Μυλωνάκης επενδύει για πρώτη φορά ένα έργο που έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, και για την δογματική απουσία μουσικής (dogma '95). Η παράσταση Festen (σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος) βασισμένη στο κλασσικό, ομότιτλο φιλμ του Thomas Vinterberg, έπειτα από αλεπάλληλα sold-out τον περασμένο χειμώνα στη Θεσσαλονίκη, κατεβαίνει και στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2017 για 4 παραστάσεις, 6-9 Ιουλίου στο Βασιλικό Φουαγιέ του Εθνικού Θεάτρου.)

http://www.manosmilonakismusic.com