10 μουσικά βοηθήματα για τη δημιουργία του “Zea Mice”
Οι εκλεκτικές ηχητικές συγγένειες του ελληνικού progressive σχήματος μέσα από 10 δίσκους
Οι Mother Turtle είναι μια progressive rock μπάντα από την Θεσσαλονίκη και δημιουργήθηκαν το 2011. Στις μουσικές επιρροές της μπάντας κάποιος θα βρει στοιχεία από Camel, Genesis, Yes, King Crimson, Frank Zappa, Porcupine Tree, Pink Floyd, Rush, Marillion, Transatlantic, Neal Morse, Pain of Salvation, Kansas και πολλών άλλων μεγάλων καλλιτεχνών του χώρου του prog rock, τα οποία φιλτράρονται όμως μέσα από το προσωπικό πρίσμα των Mother Turtle που είναι ταυτόσημο με την ελευθερία έκφρασης που προσφέρει αυτό το είδος της μουσικής.
To" Zea Mice" είναι το τρίτο τους album. Στα πλαίσια της μουσικής εξέλιξης που προτάσσει το progressive rock, οι Mother Turtle επιχειρούν σ’ αυτό μια διαφορετική προσέγγιση από τα προηγούμενα δύο άλμπουμ, αφαιρώντας εντελώς τα φωνητικά. Η ελληνική και βαλκανική μουσική παράδοση συναντά τα ηλεκτρονικά στοιχεία των 90’s λοξοκοιτώντας τηn jazz και τα blues, αυτοσχεδιάζοντας πάντα με βάση το prog rock και την ελευθερία που αυτό προσφέρει.
1. Tigran Hamasyan - Mockroot
Κάθε γενιά χρειάζεται τους ήρωές της και θεωρούμε πως ο Hamasyan μαζί με την υπερταλαντούχα Hiromi Uehara συγκαταλέγονται ή εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να συγκαταλέγονται σε αυτούς της δικής μας γενιάς. Οι κλίμακες της Ανατολής συναντούν τις δυτικές jazz αρμονίες και μετατρέπονται σε ένα πραγματικό fusion χαρμάνι, μέσα στο οποίο χωράνε ακόμα και οι μαθηματικές ρυθμικές ακροβασίες των Meshuggah. Αριστουργηματικός δίσκος.
2. Socrates Drunk The Conium - Phos
Ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της εγχώριας παραγωγής και ένας κιθαρίστας παγκόσμιας κλάσης. Η ελληνική παράδοση μπλέκεται με τα μπλουζ, αλλά και με το progressive rock, το οποίο τότε διένυε την χρυσή του περίοδο και όλα αυτά μαζί βρίσκουν την απόλυτη έκφρασή τους στο "Mountains" με το υπέροχο και χαρακτηριστικό σόλο του Γιάννη Σπάθα πάνω στο ηλεκτρονικό χαλί που απλώνει αριστοτεχνικά ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.
3. Miles Davis - Bitches Brew
Η μουσική ελευθερία αυτού του δίσκου είναι λυτρωτική. Ο Miles βάζει ουσιαστικά δύο διαφορετικές μπάντες, αποτελούμενες από την αφρόκρεμα των μουσικών της εποχής και τους δίνει την μουσική κατεύθυνση, αφήνοντάς τους την ελευθερία να οδηγήσουν τη μουσική όπου νομίζουν και αυτός ως μαριονετίστας καθοδηγεί. Στη συνέχεια με την βοήθεια του παραγωγού Teo Macero ξεκινά η επίπονη διαδικασία του μονταρίσματος του υλικού, ένα έργο που με τα τότε μέσα πρέπει να ήταν πραγματικός άθλος.
4. Magma - Μekanik Destruktiw Kommandoh
Οι σκοτεινές ατμόσφαιρες των Magma, το βαγκνερικό πομπώδες ύφος και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που κλιμακώνονται, κορυφώνονται και μετατρέπονται και πάλι σε ψιθύρους, χρήζουν ενδελεχούς μελέτης καθώς αποτέλεσαν σχολή για ένα ολόκληρο είδος, το Ζheul. Με το "MDK" ο σημαντικότατος Vander και οι Magma φτάνουν ίσως στην κορυφή της δημιουργικότητάς τους.
5. Porcupine Tree - Signify
Αυτή η πρώτη περίοδος των Porcupine Tree για κάποιους από εμάς είναι και η περισσότερο ενδιαφέρουσα. Το "Signify" παρέα με το "The Sky Moves Sideways" αποτελούν δίσκους-ορόσημα σε μία εποχή που το prog rock δεν περνούσε εμπορικά και την καλύτερή του φάση. Η χαλαρότητα των συνθέσεων αυτής της περιόδου (κάτι που γίνεται εμφανές και από το" Metanoia" που αποτελεί ουσιαστικά τα jam sessions για τον δίσκο) έρχεται στον αντίποδα των αυστηρά δομημένων συνθέσεων που θα ακολουθήσουν στις μετέπειτα δουλειές τους. Προδίδει επίσης τις προθέσεις του παραγωγικότατου Wilson, ο οποίος καλά διαβασμένος σχετικά με το prog, μπαίνει στο στούντιο με ερευνητική διάθεση, τζαμάρει ανελέητα και χτίζει κάποια κομμάτια πάνω σε σχετικά απλές φόρμες, μπλέκοντας και κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία δημιουργώντας ενίοτε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα η οποία μαγνητίζει.
6. Ozric Tentacles - Become The Other
Οι στίχοι πολλές φορές δεν είναι απαραίτητοι και ειδικά όταν με τη μουσική και μόνο μπορείς να ταξιδέψεις μέσα στον ίδιο δίσκο σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Οι βρετανοί μπορεί τη μία στιγμή να παίζουν ρέγκε, ενώ την επόμενη να οδηγηθούν σε ένα space rock παραλήρημα ή ακόμα και σε μια ινδική ράγκα. Απίστευτα επιδραστικοί και πρωτοπόροι ηχητικά, παίζοντας εδώ και πολλά χρόνια στα όρια ηλεκτρονικού και φυσικού ήχου.
7. Takis Barberis - Jargon
Ο Τάκης Μπαρμπέρης μαζί με πολλούς ακόμα έλληνες μουσικούς, όπως ο Γ. Κιουρτσόγλου. οι Mode Plagal, οι Iasis, ο Μ. Σαριδάκης κ.ά. είναι από αυτούς που αφενός μεν έχουν μελετήσει σε βάθος την jazz και την ελληνική μουσική παράδοση αφετέρου δε στη μουσική τους δεν διστάζουν να ενσωματώσουν στοιχεία και από τις δύο αυτές πραγματικότητες. Το"Jargon" περιέχει βαλκανικές μελωδίες και blues/jazz σε ίσες ποσότητες και οι συνθέσεις εξελίσσονται αβίαστα χωρίς φλυαρίες.
8. Area - Arbeit Macht Frei
O Demetrio Stratos υπήρξε μια μοναδική φωνή και οι Area ηγετικές μορφές του ιταλικού prog. Η ελληνική του καταγωγή αναδεικνύεται μέσα από τις πυκνές και δαιδαλώδεις συνθέσεις τους και οι μουσικές της Μεσογείου βρίσκουν τη θέση τους στους δίσκους των Area μεταξύ πολλών άλλων επιρροών.
9. Estradasphere - Palace Of Mirrors
Αν κάποιος ανυποψίαστος ακούσει κατά τύχη τους Καλιφορνέζους αυτούς αποκλείεται να πιστέψει ότι δεν είναι κάποια μπάντα από μεσογειακή χώρα. Οι απίστευτες τεχνικές τους ικανότητες αποτελούν το όχημα για να περνάνε με περισσή ευκολία από Ανατολή σε Δύση και πάλι πίσω, με στοιχεία παραδοσιακών μουσικών από κάθε πιθανή γωνιά των Βαλκανίων, μαζί με heavy riffs, jazz και ακραία τεχνικά μέρη.
10. Santana - Caravanserai
Στην πιο γόνιμη και ενδιαφέρουσα κατ’εμάς περίοδο των Santana, η μπάντα ταξιδεύει κάτω από το τελετουργικό ρυθμικό υπόβαθρο των κρουστών. Το ταξίδι αρχίζει ήδη από το εξώφυλλο, με το καραβάνι να ταξιδεύει κάτω από το λιοπύρι. Ξεκάθαρα fusion αισθητική και παιξίματα από όλους, διάθεση για τζαμάρισμα η οποία γίνεται ακόμα πιο εμφανής στις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας, όπως και αποτυπώθηκαν στο απίστευτο "Lotus".