Next Time Passions - Top 10 favorite bands

Αποκαλύπτω μόνο το χρονολογικό πλαίσιο: 2 απ'τα sixties, 6 απ'τα eighties, 1 απ'τα nineties και οι Television Personalities


Next Time Passions
Πολλές φορές η ζωή μας μπορεί να χωριστεί σε πριν και σε μετά. Το πρώτο φιλί, ο στρατός, η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Μερικές φορές γυρίζεις σπίτι με ένα δίσκο και τον ακουμπάς στο πικάπ, άλλες απλώς γυρνάς το κουμπί του ραδιοφώνου και αυτό που ακούς είναι πρωτόγνωρο και εκπληκτικό, τόσο που μένεις με το στόμα ανοιχτό. Και ο κόσμος δεν είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Ιδού λοιπόν οι πιο αγαπημένες μας μπάντες που πιστεύουμε ότι χωρίς αυτές πολλές όμορφες στιγμές θα έλειπαν από την ζωή μας:


Sunnyboys10. Sunnyboys
Σε τέσσερα μόλις χρόνια, από 80 μέχρι το 84, αυτοί οι Αυστραλοί με κινητήρια δύναμη το ταλέντο του Jeremy Oxley, κατόρθωσαν να μας δώσουν τραγούδια να 'χουμε για μια ζωή : alone with you, my only friend, trouble in my brain είναι μερικά από τα πιο φρέσκα και γεμάτα ενέργεια κομμάτια που έχουμε να προτείνουμε ως φάρμακο για κάθε κακή διάθεση.

9. Jesus & Mary Chain
Πρέπει να έχεις πολύ θράσος να παίζεις lives των 20 λεπτών χωρίς να λες κουβέντα. Αλλά πάλι, αν σε λένε Jesus & Mary Chain, γράφεις τραγούδια - ύμνους σαν το darklands, sowing seeds και just like honey, δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε. Η πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα ήταν μακράν το καλύτερο live που είδαμε στο "Ρόδον" με τους καπνούς να σκεπάζουν τα πάντα, τον κόσμο να μην φεύγει, την κιθάρα να σφυρίζει για ώρα μετά την αποχώρησή τους και μία κραυγή προς το stage crew που μάζευε: " Άστο ρε, μας αρέσει..."

8. Nick Drake
Αν μέχρι τα 24 του κάποιος γράφει μερικά από τα ωραιότερα pop τραγούδια της ιστορίας όπως το northern sky, pink moon, time has told me και day is gone, τι θα είχαμε ακούσει ακόμη αν αυτός ο τραγικός ποιητής δεν μας είχε αφήσει τόσο νωρίς; Με τέλειες συνθέσεις, ιδιοφυείς ενορχηστρώσεις και μία απίστευτα εκφραστική φωνή, θα είναι πάντα ο αγαπημένος μας τραγουδοποιός.


Biff Bang Pow7. Biff Bang Pow!
Από το VOX set στο εξώφυλλο του 1ου τους LP φάνηκε η αγάπη τους για τα 60's, όμως τα επόμενα 12' και το 2ο LP τους the girl who runs the beat hotel έβαλαν τους πάντες στη θέση τους. Κορυφαίες psych pop συνθέσεις όπως το if I die και she never understood, στίχοι για χαμένες αγάπες, θλιμμένα κορίτσια και ρομαντισμό που θα μας συνοδεύει για πάντα. Το religious ήταν από τα κομμάτια που μας άρεσε πολύ να παίζουμε στα πρώτα μας live.

6. Television Personalities
Η μπάντα που πήρε την pop και το punk, τα έσπασε σε κομμάτια και έπειτα τα συνέδεσε με πολλούς αλλά μοναδικούς τρόπους. Ο Dan Tracey, κυνηγώντας τους προσωπικούς του δαίμονες και γράφοντας τους δυνατότερους στίχους της γενιάς του, δίδαξε σε όλους μας ότι η πραγματική ομορφιά είναι απλή και βρίσκεται στην ουσία και όχι στην εντύπωση. Αγαπημένα μας τα picture of Dorian Gray, if I could write poetry και το someone to share my life with που είχαμε παίξει στο πρώτο μας live το 91.

5. Ride
Ακούγοντάς τους έχεις την εντύπωση ότι είναι η λογική συνέχεια των psychedelic bands του 60. Μετά την γροθιά στο στομάχι των πρώτων δευτερολέπτων, έρχεται η μελωδία και τα φωνητικά και μας αφήνουν με ένα μόνιμο χαμόγελο. Close my eyes, Chelsea girl, like a daydream, τι άλλο να ζητήσει κανείς;


Pale Fountains4. Pale Fountains
Ότι καλύτερο έχει συμβεί στη pop μουσική τις τελευταίες τρείς δεκαετίες. Από το πρώτο 7' φώτισαν τα "μαύρα" 80's και μας χάρισαν το pacific street, ένα καταπληκτικό ντεμπούτο και δείγμα αναφοράς στο είδος. Αξεπέραστο και διαχρονικό, μόνο με το forever changes των Love μπορεί να συγκριθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι shack (η συνέχεια των pale fountains) ήταν η μπάντα που συνόδευε τον Arthur Lee στα live του στις αρχές των 90's.

3. Field Mice
Αν μπορείς να αντέξεις το μεθύσι της μουσικής, οι Field Mice είναι το καλύτερο κρασί. Η αμεσότητα και η μετάδοση των συναισθημάτων είναι τέτοια που νομίζεις ότι το τραγούδι γράφτηκε για σένα. Οι εικόνες που σχηματίζονται μπροστά μας όταν ακούμε τα Emma's house, fabulous friend ή το sensitive είναι ζωντανές και έντονες. Αν και είχαμε παίξει live το if you need someone, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιο τραγούδι. Από τις λίγες μπάντες που ότι άφησε πίσω του είναι διαμάντι.

2. The Smiths
Είναι φορές που το σύμπαν κάνει πλάκα και άλλες που αποφασίζει ότι πρέπει να συναντηθούν ο μέγιστος κιθαρίστας της εποχής του με τον εκφραστή των ονείρων και των ανησυχιών μιας ολόκληρης γενιάς. Τα λόγια είναι φτωχά για μία μπάντα που δεν θα ξεπεραστεί ποτέ και άφησε πίσω της μερικά τραγούδια που όταν τα ακούμε λέμε "αυτή είναι η ιστορία της ζωής μας" όπως τα please please please και there's a light that never goes out. Μαζί με τους Pale Fountains είναι ότι καλύτερο έχουμε να θυμόμαστε από τα 80's.


Love1. Love
Αν και πάνω από 40 χρόνια μετά, η μουσική και εκφραστική ιδιοφυΐα του Arthur Lee είναι τόσο έντονη που νομίζεις ότι κάθε τραγούδι έχει δική του ψυχή που άλλες φορές είναι αγγελική και άλλες γεμάτη θυμό και απόγνωση. To LP τους Forever Changes είναι αξεπέραστο και σημείο αναφοράς στην σύγχρονη μουσική. Είναι θαυμαστό πόσες μπάντες έχουν επηρεαστεί από τους Love, πολλές δε χωρίς καν να το ξέρουν. Οι Love άγγιξαν την μουσική τελειότητα με τα alone again or, andmoreagain, a house is not a motel αλλά και το αγαπημένο message to a pretty που ήταν και από τις πρώτες μας διασκευές.
______

Οι Next Time Passions θα παίξουν για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, στις 20 Δεκεμβρίου στο Tiki Bar Αθήνας.

www.myspace.com/nexttimepassions