Πέρα Στα Όρη

11 σαρωτικά tracks για το απόλυτο braindance

Το παρελθόν και το παρόν της ηλεκτρονικής μουσικής σε εγκεφαλικά χορευτικές διαδρομές.

Ο Εδεσσαίος και νυν κάτοικος Κολωνίας Πέρα στα Όρη είναι ένας από τους πιο δραστήριους και συντονισμένους με την τρέχουσα πραγματικότητα Έλληνες μουσικούς. Συνδυάζει τον μοντέρνο ήχο του drum and bass, του jungle και του breakbeat με τις soulful ατμόσφαιρες του IDM των 90s και τα χαρακτηριστικά Sheffield bleeps. Το κομμάτι του “Κάτω από το δέντρο”, που συμπεριλήφθηκε στη συλλογή Fragments από τη Numb Capsule, αποτέλεσε το εισιτήριο για την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, το EP “Ίσκιος” (2019), που κυκλοφόρησε από την λονδρέζικη Yellow Machines. Στη συνέχεια, ακολούθησε το remix του κομματιού “Dropp on Gminor” (Touched Music) του μυστηριώδους Βrainwaltzera, καθώς και το “Γκιζαρίζω” στην συλλογή Birth (Furthur Electronix).

Η συνέχεια επιφύλασσε μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο, με πολλά EPs, remixes και συμμετοχές σε συλλογές από δισκογραφικές της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως: Brokntoys, Furthur Electronix, Ogoun Records, EVEL Records, Adepta Editions, Mindcolormusic, Dyadik, Detroit Underground, To Pikap Records κ.ά. Έχει κυκλοφορήσει, επίσης, επτά self-releases μέσω του προσωπικού του Bandcamp, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν εξαντληθεί σε φυσική μορφή.

Η μουσική του έχει λάβει θετικές κριτικές και έχει παρουσιαστεί σε μουσικά περιοδικά και online πλατφόρμες όπως τα DJ Mag, Fact Mag, Bleep, Juno, Hyponik, Magnetic Mag, Igloo Mag και Against The Silence. Αξιοσημείωτο ότι το EP του “Ίσκιος” και το πιο πρόσφατο “Kontra Gobbledygook” επιλέχθηκαν στην κατηγορία “Best Electronic Music” του Bandcamp. Τα κομμάτια του ακούγονται σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς ανά την υφήλιο, όπως Rinse FM, NTS, 1BTN, 1020 Radio, KEXP, LYL, OpenLab, ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε ραδιοφωνικά shows και DJ sets από διακεκριμένους παραγωγούς, όπως οι Jay Carder, Lena Willikens, Elena Colombi, Valesuchi, Yu Su, Les Yeaux Orange.

Τα τελευταία χρόνια, διατήρησε δύο σταθερές μηνιαίες εκπομπές, μία στο 1020 Radio (Bristol) και μία στον Paranoise Radio (Θεσσαλονίκη). Έχει, επίσης, παρουσιάσει τη δουλειά του live πλάι σε καλλιτέχνες όπως οι μ-Ziq, Daedelus, Scanone, Ziur, Rian Treanor, Mark Fell, μεταξύ άλλων. Το 2024 ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά με τις κυκλοφορίες “Hix Hax” (To Pikap Records) και το “Kontra Gobbledygook” – οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής και εξαιρετικών κριτικών. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει νέο υλικό που αναμένεται την επόμενη χρονιά, σηματοδοτώντας ένα ακόμα βήμα στην πορεία του.

Ενθουσιασμένοι λοιπόν εδώ και καιρό από την μουσική του, του ζητήσαμε να διαλέξει για μας 11 κομμάτια για το απόλυτο braindance.

Ιδού το αποτέλεσμα!

Θάνος Σιόντορος

1. Drumskull – Recovered Artefacts

- Άραγε έχει κάτακαθίσει η σκόνη από τα 90’s warehouses;

- Πόσες bass-συνάψεις χωρούν σε 6’01’’ για ένα ταξίδι στο διάολο (κι ακόμη παραπέρα…);

Ο Λονδρέζος Drumskull με το "Recovered Artefacts" μας χαρίζει: υπερσύγχρονο drum-programming, breaks from scratch, house layers, old-school περάσματα στα bpm που πρέπει. Συγκεκριμένα από το 2:39 σκάει σαν βόμβα υδρογόνου και…

2. Future Sound Of London – Papua New Guinea (L Major Remix)

Το "Papua New Guinea" των FSOL με ευχέρεια θα το κατέτασσα στο Top 10 των κορυφαίων electronic anthems. Τον περασμένο Φεβρουάριο κυκλοφόρησε από το ίδιο το σχήμα ένα 4-track Rebooted EP. Το εναρκτήριο mix ανήκει στον L Major και είναι ο ορισμός του αποθεωτικού remix. Έχοντας την ευχέρεια να συνδέει το προσωπικό του στυλ με τα ομορφότερα στοιχεία του πρωτότυπου track, παίρνει κυριολεκτικά κεφάλια καθ’ όλη τη διάρκεια. Τα σαμπλαρισμένα φωνητικά της Lisa Gerrard (Dead Can Dance) λειτουργούν σαν οδηγός στην ισορροπημένη ροή. Flawless bass και άρτια διαχείριση στα jungle breaks διασταυρώνονται με τα βασικά synths/ pads που κυλούν ανάμεσα στις παύσεις και τα delays.

3. upsammy – In A Shade

H μουσική της upsammy είναι φοβερά κολληματική. Το "Zoom" το αγάπησα από άκρη σε άκρη - ένας δίσκος που αξίζει να βρίσκεται σε μια καλή δισκοθήκη. To "In a Shade" είναι περικυκλωμένο από Plaid/ Gescom ορμή ενώ ταυτόχρονα κοιτάει ανέμελα προς την χιουμοριστική/χορευτική πλευρά του. Η φρέσκια παραγωγή, το στιβαρό μπάσο και το λιγότερο κοφτό attack στα kicks το κάνει αυτόματα κατάλληλο για μεγάλες εντάσεις. Μην παραλείψετε επίσης το πρόσφατο της album “Germ in a Population of Buldings” που κυκλοφόρησε από τη PAN του Βασίλη Κουλιγκά.

4. Seba & Paradox – Volt

Σα rollercoaster που κρύβει εκπλήξεις, το "Volt", το οποίο προέκυψε από την σύμπραξη των Seba & Paradox είναι από εκείνα τα tracks τα οποία δημιουργούν τη χαρά μιας νέας ανακάλυψης που θα στολίσει το επόμενο σου ντιτζεϊλίκι. Θα ακούσεις μεταξύ άλλων: Sheffield bleeps, ping pong delays, εμπροσθοβαρή μπάσα και απλωμένα reverbs που προσφέρουν προσομοιώσεις στο τρισδιάστατο πεδίο. Must have!

5. ASA – Spazio

Το "Spazio" των ASA (Arturo Lanz, Saverio Evangelista, Atom™) ξανάνοιξε την πόρτα του βιομηχανικού σκότους που είχε αφήσει πίσω του κλειστή το "Kesto" των αγαπημένων "Pan Sonic". Αργόσυρτο και επιβλητικό, προτάσσει τη modular σύνθεσή του αλλά δεν αποκλίνει από τα χαρακτηριστικά που καθιέρωσε η Raster (άλλοτε Raster-Noton) ως label. Noise, ambiences και ασήκωτα distorted kicks μας προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη ημικρανία.

6. Mun Sing – Poison Garden

Μπορεί ένα λυρικό track να είναι και χορευτικό; Αυτή η αντίθεση που δημιουργεί μια μουσική παρεξήγηση, είναι ιδιαιτέρως ελκυστική. Στο "Poison Garden" o Mun Sing στο πλευρό της ΜX World απλώνει grand pianos και φλερτάρει με τον ήχο του "Computer Controlled Acoustic Instruments pt2" (Aphex Twin), ενώ παράλληλα αφήνει όλο το πεδίο ελεύθερο στην MX να δώσει το δικό της πειραματικό και ρυθμικό ρεσιτάλ.

7. Priori – Think Not

O Priori ό,τι κυκλοφορεί είναι χρυσός. Το "Think Not" ήταν το αγαπημένο μου track για το 2022. Στα 2 και κάτι λεπτά του θα ακούσεις το απόλυτο tribute στους πρώτους δίσκους των Autechre. Το θεοσκότεινο detuned πιανάκι, τα stretched breaks και τα διάφορα χαλασμένα εφέ που αναπαράγονται σε διαφορετικές τονικότητες, χτίζουν ένα από τα πιο στοιχειωμένα tracks. To Braindance του 2030 είναι εδώ!

8. Datach’i – Bones

Βαριά η φανέλα του Datach’i… Απορίας άξιο πως συνέθεσε τόσο άψογα το "Bones" (2019) σε custom euro-rack system. Το "Akemies" (intro track) εύκολα θα μπορούσε να είναι μια εικόνα πολυώροφης πολυκατοικίας. Κάθε όροφος και stem από emotive pads. Αγνό IDM, bleeps και 16ρια echoes από την μία, pitched Twin-ικά leads στην αντίπερα. Άχαστο!

9. Louis & Lis Dalton – Timmy Chalamet

Όταν ο DJ Python φοράει τον Boards Of Canada μανδύα του τότε μετατρέπεται σε Luis. Το “Timmy Chalamet” επάξια θα το βάφτιζα b-side του "Geogaddi". Τόσο απλό, τόσο ρολαριστό, τόσο όσο για να χαρακτηριστεί anthem. H bedroom παραγωγή, η σε σημεία οργανική ενορχήστρωση και τα χαμόγελα των μικρών παιδιών στο background το καθιστούν εθιστικό.

10. Noumen – Arclight

Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο το Arclight νιώθω ότι είναι το χαμένο δίδυμο αδερφάκι του "Analogue Bubblebath" (Aphex Twin). Στην λογική ενός μετρημένου τραγουδιού ο Noumen κρατάει τις ισορροπίες και δεν αποδομεί την γλυκύτητα που αναδύουν οι μελωδικές ατμόσφαιρες ενώ χρησιμοποιεί μεθόδους granular συνθεσης. Κατάλληλο για τον τελευταίο χορό πριν το χάραμα.

11. Alberta Balsam – Mind Better

Το "Mind Belter" είναι από τα πιο up-to-date, dance oriented τραγούδια. Η Aniek de Rooij που υπογράφει ως Alberta Balsam (Dekmantel, Clone κλπ) διανύει περίοδο δημιουργικής φόρμας και κυκλοφορεί το ένα άλμπουμ μετά το άλλο. H μίξη και η όλη παραγωγή του MB έρχεται από το μέλλον. Όλα τα elements είναι σωστά τοποθετημένα: Από τα φωνητικά, το bassline, τα ζεστά electro-beats μέχρι τα απόκοσμα keys & leads. Tο meta-nft-android Braindance ήρθε για να μείνει!

FB: https://www.facebook.com/perastaori

IG: https://www.instagram.com/pera_sta_ori

Bandcamp: https://perastaori.bandcamp.com

Soundcloud: https://soundcloud.com/pera-sta-ori

Spotify: Pera Sta Ori | Spotify