Σωτήρης Δεμπόνος

Ο φόρος της δεκάτης

Άνθρωποι και ανθρώπων έργα που αρκούν για να κρατήσουν τον Σωτήρη Δεμπόνο ζωντανό. Ίσως και ευτυχή.

Ο τίτλος μπορεί να αποτελεί ένα -πιθανόν επίκαιρο- λογοπαίγνιο. Επιλέγω λοιπόν αυτά τα "δέκα" που σίγουρα θα κρατήσω καθώς μαζί τους εν συνόλω θα μπορούσα να επιζήσω. Ίσως και ευτυχής. Η σειρά είναι τυχαία.

1. J. S Bach, Goldberg Variations. H νεανική εκτέλεση σε πιάνο με τον Glenn Gould.
Όπου συναντιέται η μεγαλοφυΐα του μέγιστου πολυφωνιστή με την αιρετική προσέγγιση ενός δεινού εκτελεστή.
Η ερμηνεία επιλέγεται, σε αντιδιαστολή με την ίσως ωριμότερη μετά από δεκαετίες δεύτερη εκτέλεση από τον Gould, καθώς ξεχειλίζει από νεανικό ενθουσιασμό και άγνοια κινδύνου. Αν αφεθεί κανείς, κάποιες στιγμές αισθάνεται ότι η μορφή του Bach κλείνει το μάτι στον Thelonius Monk....

2. "Ο ζωγράφος των μαχών" του Arturo Perez Reverte. Ενα άγνωστο αντιπολεμικό αριστούργημα. Για την ιστορία του. Τους δύο χαρακτήρες του. Τους ζωγραφικούς πίνακές του - γιαυτό και σε αυτά τα "δέκα" δεν χρειάζεται εικαστικό έργο. Και κυρίως για την τελευταία σελίδα του.

3. Η βακαλαόπιττα της μάνας μου. Συνοδευμένη με το καυστικό της χιούμορ.

4. Το ποίημα "Ο τελευταίος σταθμός" του Γ. Σεφέρη.

5. Tom Waits: "Alice". Με τη μουσική του προσωπικότητα κατάφερε να πετύχει το ανέφικτο. Να οικειοποιηθεί πλήρως την "Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων". Αριστούργημα.

6. Όλα τα ηχογραφημένα έργα του Γιάννη Χρήστου (ή οποιοδήποτε από αυτά). Η μεγαλύτερη μουσική μορφή του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Κατά την γνώμη μου παγκοσμίως.

7. Η Ελίνα και τ' ανίψια μου.

8. Charles Mingus: "Tijuana Moods". To διπλό CD ή βινύλιο, που περιέχει και τις απορριφθείσες από τον ίδιο ηχογραφήσεις. Ο μόνος από τους μεγάλους της jazz που δεν άφησε επιγόνους. Είναι αδύνατον να τον μιμηθείς ή να τον αντιγράψεις. Η γνωριμία μαζί του άλλαξε τη μουσική μου ζωή.

9. Σεργκέι Αϊζενστάιν: "Το θωρηκτό Ποτέμκιν".

10. Frank Zappa: "Orchestral Works". Επειδή δεν επιτρέπεται να πάρω μαζί μου την υπόλοιπη δισκοθήκη μου.
_____

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, στα πλαίσια του Code:Fresh! festival της Puzzlemusik, ο Σωτήρης Δεμπόνος θα παρουσιάσει υλικό απ' το "Film Musik" αλλά και το επερχόμενο "Βlue Nevus" άλμπουμ του. Πεισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.