Σταύρος Άλλος

10 τραγούδια που θα ήθελα να έχω γράψει, αλλά με ελληνικό στίχο

Ο νέος Έλληνας τραγουδοποιός μας γράφει για τα τραγούδια των... Άλλων που θα ήθελε να είναι δικά του

1. Radiohead - Pyramid Song

Οκ, μάλλον θα ήθελα να έχω γράψει όλα τα τραγούδια των Radiohead, ακόμα και το "Anyone can play guitar". Το εν λόγω είναι μεγάλη υπόθεση και στιχουργικά, αλλα ο συνδυασμός αρμονίας-μελωδίας μου έχει κρατήσει παρέα πάρα πολλές μέρες. Ο Σέργιος (βλ. την αναφορά παρακάτω) λέει ότι είναι “κλεμμένο” από το Der Doppelgänger του Schubert.

2. Beck - The Golden Age

Ίσως έπρεπε να βαλω το "Loser", να βγάλω και κάνα φράγκο, αλλά το πρώτο κομμάτι του "Sea Change" είναι το απόλυτο comfort song. Με έχει επηρεάσει πάρα πολύ και ηχητικά, όντας ο δεύτερος δίσκος που άκουσα δια χειρός Nigel Godrich, που δεν ήταν Radiohead.

3. Nick Drake - River Man

Άκουσα Nick Drake πολύ αργά, ίσως μετά τα 30, και νομίζω ότι είναι σαν να μου χαρίστηκε άλλη μία ζωή μέσα από τα τραγούδια του. Χρειαζόμαστε κι άλλους τέτοιους τραγουδοποιούς. Για αρχή, πρέπει να μην μεγαλώσει ξανά παιδί χωρίς την ευκαιρία να ακούσει Nick Drake.

4. Wilco - Jesus etc

Επίσης βασική επιρροή μου στα χρόνια της ελληνόστιχης τραγουδοποιίας. Ο Jeff Tweedy ξέρει καλύτερα από όλους πώς να επιβιώνεις μέσα σε μία μπάντα, όντας αυτός που γράφει τα τραγούδια.  Διαβάστε τα βιβλία του, δείτε το ντοκιμαντέρ. Σε αυτό το κομμάτι με τρελαίνει που λέει “skyscrapers are scraping together”. 

5. Sparklehorse - Saturday

O Mark Linkous είναι μεγάλη μου αγάπη. Θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο που γίνονται αφιερώματα στο έργο του κάθε χρόνο και ο ήχος του θα συζητιέται συνέχεια σε παρέες παραγωγών. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι η αφετηρία μου για το “Αυτοκίνητο”, αφού ξεκινάει όσο πιο γενναία: “Είσαι ένα αυτοκίνητο, είσαι ένα νοσοκομείο”.

6. Big Thief - Real Love

Ό,τι καλυτερο βγήκε τα τελευταία χρόνια με διαφορά. Όλοι τους παίζουν άψογα, οι στίχοι είναι φανταστικοί, ποιητικοί και καθημερινοί ταυτόχρονα, με τόσες πολλές εκπληκτικές μελωδίες που σου δίνουν πραγματικό κουράγιο, στην περίπτωση που νόμιζες ότι δεν γράφονται πια τέτοια τραγούδια. Η αληθινή αγάπη έχει ακριβώς όση ειρωνική διάθεση χρειάζεται, για μένα - σε αφήνει μετέωρο, όπως το αληθινό κιθαριστικό σόλο του φιναλε.

7. The Voyage Limpid Sound - Thanks

Είναι το project του Σέργιου Βούδρη, ο οποίος υπογράφει την παραγωγή του δίσκου μου, και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γράφονται περισσότερα τραγούδια που να αποδίδουν ευχαριστίες, με οποιονδήποτε τρόπο.

8. Elliott Smith - Say Yes

Γενικά ο Elliott Smith απαντάει καιρό τώρα στην ερώτηση “τι μουσική ακούς;”. Μου αρέσει οτιδήποτε έχει κάνει. Απλά φαντάζομαι το"Say Yes" στα ελληνικά. Νομίζω ότι η πρόταση γάμου στην Ελλάδα των ημερών θεωρείται εντελώς ντεμοντέ και cheesy χωρίς κάποιον πραγματικά καλό λόγο.

9. Jeff Buckley - Mojo Pin

Ήταν ένα μεγάλο σοκ όταν πρωτοάκουσα Jeff Buckley. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να μπορώ να τραγουδάω αυτό το κομμάτι, σε οποιαδήποτε γλώσσα. Με ενδιαφέρουν πάντα οι στίχοι που δεν είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή τους, αλλά δεν μπορείς να μην συνδεθείς μαζί τους.

10. The Beatles - Eleanor Rigby

Καλά, θα ήθελα να έχω γράψει οποιοδήποτε κομμάτι των Beatles. Τους βάζω, γιατί σίγουρα έχω αφήσει εκτός λίστας πάρα πολλά κομμάτια αγαπημένων καλλιτεχνών. Το συγκεκριμένο κομμάτι το τραγουδάει η μάνα μου καμιά φορά.

*******

Οι φωτογραφίες είναι της Μαρίζας Καψαμπέλη.

Το "Για τη Νόρα" κυκλοφορεί από τη Rudu Records και η παρουσίαση του θα λάβει χώρα στις 12 Μαΐου 2023 στο Βιομηχανικό Πάρκο - ΠΛΥΦΑ στον Βοτανικό, με special guest τον Logout. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.