Τρύφων Λάζος

5 + 4 + 1 = 10

«Αναφορά» λέγεται ο δίσκος του πολυταξιδεμένου μουσικού και εμείς βρήκαμε αφορμή να τον ρωτήσουμε και για τις δικές του αναφορές

Βιβλία

Ασκητική - Νίκος Καζαντζάκης
Μου αρέσουν πολύ τα μικρά βιβλία. Αυτά, που σου τα λένε όλα χωρίς πολλά πολλά. Έπεσε στα χέρια μου πριν χρόνια. Ήταν μια από αυτές τις στιγμές που λες “ναι, κάπως, κάπου τα είχα μέσα μου και τώρα βρήκα και τις λέξεις”. Αργότερα ένιωσα ότι το “ξεπέρασα” μα κάθε φορά που γυρίζω να το διαβάσω, πάντα παίρνω περισσότερα. Εισαγωγή σε έναν τρόπο σκέψης που δεν φαίνεται να είναι και πολύ παρών στις μέρες μας.

Στη σιγή του νου - Κρισναμούρτι
Βρήκα το συγκεκριμένο βιβλίο στην βιβλιοθήκη του πατέρα μου. Αυτός το είχε διαβάσει όταν ήταν 20 χρονών, εμένα με πήρε πολύ παραπάνω να το ανακαλύψω. Οι νέοι δεν είναι πιο “μπροστά” από τους παλιούς τελικά, μάλλον το ανάποδο. Καθαρό, όμορφο, διάλογοι μεταξύ διδασκάλου και αναζητητή. Ερωτήματα με πολύχρωμες απαντήσεις. “Ηρεμιστικό” χωρίς χημεία.

Ο λύκος της Στέπας - Hermann Hesse
Εισαγωγή στην ψυχεδέλεια και στα έγκατα του εαυτού. Μου πήρε καιρό να το τελειώσω, είμαι δυστυχώς αργός στην ανάγνωση. Το κλειδαμπάρωμα του εγώ, ο λύκος που μας τρώει τα μέσα, ο φόβος, η μουσική ως αντικλείδι, οι σχέσεις, οι χιλιάδες εαυτοί που κουβαλάμε και η αποδοχή τους. Πολύ ωραίο δώρο από μια πολύ καλή φίλη.

Ο Κάτοικος του Σύμπαντος - Σπυρίδων Νάγος
Για το συγκεκριμένο βιβλίο δεν μπορώ να πω και πολλά. Δεν το έχω “κατακτήσει” και γι’ αυτόν τον λόγο το αφήνω εκεί. Είναι παρόν στο μυαλό μου και μεγαλώνει. Όποιος ενδιαφέρεται για την έννοια του μύθου, για το ταξίδι της ψυχής πιστεύω θα βρει πολύ τροφή για σκέψη.

Η ασάλευτη ζωή - Κωστής Παλαμάς
Με μάγεψε η γλώσσα, οι εικόνες, τα σύμβολα. Επισκέπτομαι συχνά τα εν λόγω ποιήματα, και πάντα φεύγω καλύτερος. Αυτά τα λίγα, έρχομαι πολύ μετά για να προσθέσω οτιδήποτε γόνιμο.

Ταινίες

Big Fish - Tim Burton
Έτσι να ζήσουμε την ζωή, σαν παραμύθι, συνειδητά σαν παραμύθι. Πιτσιρικάς ήμουν όταν είδα την ταινία και θυμάμαι να κρύβομαι μην δείξω συγκίνηση. Εντάξει λοιπόν “we take the challenge”, θα ζήσουμε παραμυθένια, παρέα με νεράιδες, νύμφες και ωραίους φίλους. Γιατί όχι…

Samsara - Ron Fricke
Ξεκινάει σαν ποίημα και καταλήγει θρίλερ. Κάθε φορά που την βλέπω νομίζω θα χαθώ στην ομορφιά της, ξεχνώντας πως από τη μέση και μετά σου κάνει την καρδιά κομμάτια. Δεν υπάρχει ούτε ένας διάλογος, δεν χρειάζεται, τελειώνει και δεν καταλαβαίνεις ότι πέρασαν 2 ώρες. Τελικά είναι όλη σαν ποίημα, μένει μέσα σου και δουλεύει.

Meetings with remarkable men - Peter Brook
Τα πρώτα χρόνια του Γκουρτζίεφ, του Ελληνο-Αρμένη μύστη. Road movie σε μια εποχή χωρίς αυτοκίνητα, με σούφιδες, γιόγκι, Ρώσους πρίγκιπες και φακίρηδες. Από τον Καύκασο και την Αρμενία, στην Αίγυπτο και σε μέρη που πολλοί λίγοι ξέρουν τον δρόμο…

Ρεμπέτικο - Κώστας Φέρρης, Σωτηρία Λεονάρδου
Μια εποχή που νομίζω στους περισσότερους φέρνει μια νοσταλγία, ένας καιρός που ο λαϊκός πολιτισμός είχε μια καθαρότητα. Η μουσική της ταινίας να φέρνει τον Διόνυσο και τον διάολο σε διπλανά σοκάκια και η Λεονάρδου να έχει να τους καταφέρει.

Και ακόμη ένα βιβλίο

Μόμο - Michael Ende
Γερμανικό παιδικό βιβλίο. Η ιστορία ενός κοριτσιού που δεν ξέρει την ηλικία της, κάνει παρέα με μια χελώνα και ζει σε ένα εγκαταλελειμμένο αμφιθέατρο στα όρια μιας μικρής πόλης. Θα έρθει να συνεφέρει τους κατοίκους της πόλης από την διαφημιστική καμπάνια που τους έχουν στήσει οι γκρι άνθρωποι, ατζέντηδες της χρόνο-τράπεζας. Όχι μόνο για παιδιά.

Το ντεμπούτο άλμπουμ του Τρύφωνα Λάζου «Αναφορά» κυκλοφόρησε στις 20 Μαρτίου από την Puzzlemusik.