Ρένος Αποστολίδης - Όλα όσα γνωρίζουν οι νεοέλληνες για τους Αρχαίους Έλληνες
Ο Ρένος Αποστολίδης καβατζάρισε τα 80 κι αποφάσισε ν' αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο πέρσι το Μάρτιο. Λίγες μέρες πριν το θάνατό του πρόλαβε να δει τυπωμένο το τελευταίο του βιβλίο, ως ύστατο φόρο τιμής, ως ύστατη κατάθεση ζωής. Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται και η ταινία του Θόδωρου Μαραγκού "Το μαύρο πρόβατο". Κάποιος σχολιαστής εκεί το χρησιμοποιεί ως τεκμήριο για να καταδείξει τους άρρηκτους δεσμούς μας με τους διάσημους προγόνους μας.
Τώρα που ο Χαρδαβέλλας αποφάσισε να ανακινήσει στον Αθέατο Κόσμο του το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας και της κληρονομιάς που κουβαλάει πίσω της, ξαναθυμήθηκα αυτήν τη μνημειώδη - σίγουρα - έκδοση. Θ' ακούσετε πολλά περί θησαυρών [Thesaurus Linguae Graecae ή πιο σύντομα TLG] περί της αυθεντικότητας αυτών [αναπάντητο ζήτημα] περί θεραπευτικής και ανανέωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας [σας κούφανα] αλλά και περί πηγής εμπνεύσεως και οίστρου, θέματα που άπτονται της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας.
Οι πιο υποψιασμένοι και ψαγμένοι ίσως να θελήσετε να το αποκτήσετε αυτό το βιβλίο, μια και σας ξέφυγε ίσως, πιστεύοντας πως θα σας είναι απαραίτητο. Οι λιγότερο ενημερωμένοι και λιγότερο διαβαστεροί μπορεί επίσης να ενδιαφερθούν νομίζοντας ότι τους αφορά. Σίγουρα το θέμα του είναι πολύ ενδιαφέρον και αβανταδόρικο και αφορά όλους μας. Σίγουρα ο άνθρωπος που το εκπόνησε ξέρει πολλά περί τούτου. Κι επειδή υπήρξε και δάσκαλος, είναι βέβαιο ότι μπορεί να μεταδώσει γνώσεις και να μας δελεάσει να προσέξουμε αυτά που επισημαίνει με τόση έμφαση τις σελίδες του βιβλίου αυτού.
Ούτως ή άλλως η χρηματική του αξία είναι μηδαμινή. Τιμάται μόνο 3 ευρώ και 14 λεπτά, ακριβώς για να είναι προσιτό σε όλους. Όσο κάνει ένας καφές ή και λιγότερο. Πολύ λιγότερο από έναν κινηματογράφο ή ένα ποτό. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι ότι θα το βρείτε δύσκολα. Θα πρέπει πιθανώς να το παραγγείλετε κι ίσως ο βιβλιοπώλης σας να μην το έχει ακουστά. Αν επιμείνετε όμως θα σας το φέρει. Και τότε θα με θυμηθείτε! Κι αφού το μελετήσετε θα διαπιστώσετε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμεύσει και ως σημειωματάριο διακοπών, ως ημερολόγιο καταστρώματος, ως μυστική ατζέντα, ως εγχειρίδιο ασχετοσύνης ή ως πινακοθήκη ηλιθίων.
Παρόλα αυτά, όπως κι αν σκεφτούμε να το αξιοποιήσουμε, ο στόχος του συγγραφέως θα έχει επιτευχθεί πλήρως κι εμείς θα 'χουμε πάρει τις απαραίτητες ανάποδες στροφές. Κι ο φόβος του κενού και του θανάτου θα έχει απομακρυνθεί οριστικά από δίπλα μας. Έλληνεεεεες, νεοέλληνεεες... Αυτό θα πει Σίβυλλαization. Ζήτωσαν εμείς και όλοι οι άλλοι.