flash block

δίσκοι

Focused
1.Mathematical sorrow
2.Sweet poke
3.Las sirenas
4.Stretto cafe 06
5.Stay
6.Red winter
7.After all (its bossa)
8.La poupee
9.Une histoire si petite
10.Spiritual sun
11.Focused
12.Red winter II
13.The light around you

πρόσφατοι δίσκοι

του ίδιου συντάκτη

Cayetano

Focused(Sala Sonora)

Ελληνικά

Θα 'χει κάνα χρόνο από τότε που βρεθήκαμε με τον Αχιλλέα Χεκίμογλου για να ακούσουμε το υλικό που μάζευε για την συλλογή της Klik Records "One Nation 2" που (και αυτή) μόλις κυκλοφόρησε. Φοβερό υλικό που ίσως θα δικαιολογούσε ακόμα και 4 σιντί (try it). Λοιπόν ότι καλύτερο άκουσα τότε (κατά την ταπεινή μου άποψη) ήταν δουλειές του Γιώργου Μπρατάνη aka Cayetano. Θυμάμαι είχα παίξει τότε στον 88μισό το ακυκλοφόρητο του και σήμερα "Katamaran" και είχε γίνει ένας μικρός πανικός από τηλεφωνήματα. Επόμενο και φυσικό ήταν να βρεθούμε και να τον παρακολουθώ πάνω στην εξαιρετικά δημιουργική και "ηρωική" φάση του.

Στήσιμο της δισκογραφικής Sala Sonora (νέα ανεξάρτητη δισκογραφική), studio ηχογραφήσεων που διαχειρίζεται με τον φίλο του από το πρώτο συγκρότημα τους Στρογγυλό Κίτρινο, Λεωνίδα Μπειλή. Ταυτόχρονα μια αξιέπαινη προσπάθεια μετακλήσεων θρυλικών και ανερχόμενων ονομάτων για gigs σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Χάσατε όσοι δεν βρεθήκατε στο Daily την βραδιά που έπαιζε ο padre padrone της Acid Jazz, ονοματοδότης στην Βρετανία των Jazz Rooms, βραβευμένος από το "Wire"!, " κος AfroArt Records" Paul Murphy σ ένα ανεπανάληπτο set ενέργειας και παθιασμένων μουσικών επιλογών.

Αυτά τα συστατικά της ενέργειας και του πάθους χρησιμοποιεί και ο Cayetano στο άλμπουμ του "Focused". Μουσικές του κόσμου, αισθητικό κριτήριο ψαγμένο, με εμφανή την μουσική παιδεία και ευαισθησία. Οργανική αίσθηση σε ένα κινηματογραφικό αμάλγαμα dub, jazz, tango, Χατζιδάκι, Καραϊνδρου, Manu Chau, Victoria Abril, Morricone, ανδαλουσιανού φλαμέγκο, σλαπ μπάσων από funk, reggae, πάντα με το προσωπικό ύφος να αφομοιώνει και να αναδεικνύει. Δεκατρία κομμάτια, ο γύρος του κόσμου κατά Cayetano.

Παλιότερα έχει μιξάρει Manu Chao, Victoria Abril, Dulce Pontes ... Ιδρυτικό μέλος των "Στρογγυλό Κίτρινο" συνέχισε με μουσικές για θέατρο και κινηματογράφο. Το 2001 κυκλοφόρησε το "Mr. White". Το πέρασμα του από την Βαρκελώνη σηματοδοτεί και την στροφή του σε πιο εκλεκτικά ακούσματα. Ηλεκτρονική διαχείριση αλλά με χρήση πιάνο, τρομπέτας, κιθάρας, μπάσου, μελόντικας, συν τα αιθέρια φωνητικά της Θέμιδας Βελένη.
Δεν θα επιμείνω πολύ στην ανάλυση του δίσκου αλλά (για όσους δεν το ξέρουν ήδη) σας έχω μια καλή παραπομπή στο MySpace, σημείο συνάντησης όλων των μουσικών και μουσικόφιλων στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να ακούσετε 4 κομμάτια από το "Focused" και να κρίνεται μόνοι σας.

Πρώτο το "Stretto Cafe" του Γιώργου Σταυριανού που όμως εδώ βασίζεται και σε ένα περουβιανό μοτίβο που όμορφα παραμορφώνεται. Ταυτόχρονα ακούγεται και η φωνή του Subcomandante Insurgente Marcos (νυν Subdelegate Zero), ηγέτη των Μεξικάνων Zapatistas (έτσι για νάχουμε και την πολιτική χροιά). Ακολουθεί το ηλεκτρονικό funkodubby "Spiritual Sun" για να πάρετε μια ιδέα των δυνατοτήτων της μουσικής γλώσσας του Cayetano. Πιο φεύγα Dub κομμάτι είναι το "Sweet Poke" που όμως δεν μπορείτε να ακούσετε στο site.

Free listening συνέχεια με το "Las Sirenas" φλαμέγκο κιθάρες και full συναίσθημα στα φωνητικά από την Θέμιδα Βελένη, κατιτίς από ελληνικό έντεχνο επίσης στον ακουστικό ορίζοντα ... στις καλές στιγμές του. Τέταρτο και τελευταίο το ομώνυμο "Focused", AfroFunky Lounge με πολλά πνευστά σε μια επιτομή πολλών από τους ήχους που μας συνοδεύουν στο υπόλοιπο άλμπουμ.

Μέσα από την δύναμη του διαδικτύου και το MySpace το άλμπουμ του Cayetano έχει ήδη παρουσιαστεί (και αγαπηθεί) από κορυφαίους ραδιοφωνικούς παραγωγούς παγκόσμια (από Αυστραλία μέχρι Καλιφόρνια και από Βιέννη μέχρι τον Καναδά). Ένα μουσικό μονοπάτι που στην Ελλάδα μόλις πρόσφατα άνοιξε (Pallyria πρόπερσι, Milto Eph και Junior Sp + Timewarp πέρσι) βρίσκει έναν ακόμη πανάξιο πρεσβευτή. Μουσική με χαρακτήρα και προσωπικότητα που ίσως στο προσεχές μέλλον ταρακουνήσει την βαθιά νυχτωμένη Ελληνική Δισκογραφία των Fame Stories.

Μύρισε καλοκαίρι και το Soundtrack του "Focused" ταιριάζει γάντι.

sala-sonora.gr

24/04/2006
8Dave B