14ο TiSFF εντός ψηφιακών Δ55
Τα 55α φετινά Δημήτρια καλύπτουν σχεδόν όλον τον Οκτώβρη και είναι μόνον ψηφιακά [e-dimitria.gr] και προκατασκευασμένα, λόγω κορωνοϊού. Περιλαμβάνουν εκδηλώσεις «σε κονσέρβα» από ευρύ φάσμα τεχνών: περφόρμανς, χορό, κλασική και τζαζ μουσική, δραματοποιημένα αναλόγια, αφιερώματα, συναυλίες και κινηματογράφο. Εκδηλώσεις που είναι διαθέσιμες από την ώρα έναρξής τους μέχρι την λήξη του φετινού θεσμού, δηλαδή μέχρι και την 26η Οκτωβρίου, πλην του κινηματογράφου.
Την 7η των τεχνών [υπέρ]καλύπτει και αποθεώνει εδώ και αρκετά συναπτά χρόνια το Thessaloniki International Short Film Festival [TiSFF.eu] του πάντα ανήσυχου Γιάννη Ζαχόπουλου, γνωστού στο κοινό της πόλης κυρίως από τα θρυλικά βιντεοκλάμπ ΑΖΑ, τα οποία δυστυχώς τερμάτισαν τη λειτουργία τους με τη λήξη του 2019.
Το TiSFF διανύει φέτος τη 14η χρονιά του και τολμώ να γράψω ότι το βρίσκω ωριμότερο και πλέον ενδιαφέρον παρά ποτέ. Κύριος θεματικός άξονάς του είναι η «λοξή» ματιά πάνω σε «ορθόδοξα» θέματα και ζητήματα, καθώς και ταινιάκια που επιχειρούν να κριτικάρουν εποικοδομητικά και να ανατρέψουν στερεότυπα, από όλο το φάσμα της εντοπιότητας και της παγκοσμιότητας, από όλον τον [γνωστό τε και άγνωστο, κινηματογραφικά και εθιμικά] κόσμο. Υπάρχουν και θεματικές υπό-ενότητες όπως π.χ. η Blast from the Past ημέρα, 10 διαχρονικά διαμάντια όπως τα χαρακτηρίζει, που έφτασαν ή κέρδισαν Όσκαρ, Σεζάρ ή βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.
Αφήστε κατά μέρος τις προλήψεις [περί δίσεκτου έτους] και καταδυθείτε χωρίς προκαταλήψεις στις κινηματογραφικές επιλογές του Γιάννη. Προσοχή μόνον, διότι κάθε κινηματογραφική «μέρα» προβολών είναι διαθέσιμη μόνο για μια βδομάδα κι όχι μέχρι τέλους των Δημητρίων, όπως οι υπόλοιπες εκδηλώσεις.
Αξίζει να τονίσω επίσης ότι πριν προκύψει η «παντρειά» του TiSFF με τα Δημήτρια, είχαμε πολύν καιρό να δούμε σοβαρό κινηματογραφικό πρόγραμμα από τον μέγα αυτόν θεσμό της πόλης και του δήμου. Επί δεκαετία τουλάχιστον «βολευόταν» περιστασιακά με κάποια έτοιμα αφιερώματα που του πλασάριζε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τα οποία θα μπορούσαν να «παίξουν» κάλλιστα οποιαδήποτε χρονική στιγμή εντός ή εκτός κινηματογραφικών φεστιβάλ. Να αναφέρω, δε, την πικρία του Δημήτρη Εϊπίδη ο οποίος είχε καταθέσει αρκετές προτάσεις για θεματικά κινηματογραφικά αφιερώματα, από την εποχή της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ακόμη, για τις οποίες προτάσεις, κατά περίπτωση, δεν πήρε καν απάντηση.
Καλή θέαση, λοιπόν, εξ αποστάσεως [distances τιτλοφορείται το φετινό πρόγραμμα των Δ55] και εκ του σύνεγγυς με την παρέα σας.