Αναζητώντας μουσικές στο 60ο επετειακό ΦΚΘ...
Μια... προακρόαση του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τον Κώστα Καρδερίνη
... διαπίστωσα με χαρά ότι η νέα γενιά εγχώριων μουσικών επενδύει στον ελληνικό κινηματογράφο.
Ξεκινώντας λοιπόν από «το σπίτι μας» εξεπλάγην θετικά. Ο Κωνσταντίνος The Boy Βούλγαρης, εκτός από τη λευκή του κάρτα και τις επιλογές «Μεγαλώνοντας στα 80ς», βάζει μουσική στην πρώτη μεγάλη δουλειά του Τάκη Παπαναστασίου [Δεν ακούμε τα τραγούδια] καθώς και στην δική του νέα ταινία [Winona] παρέα με την Δεσποινίδα Τρίχρωμη. Από κοντά κι ο κολλητός Γιάννης Felizol Βεσλεμές που συνδράμει το έτερον φύλον, την διεθνώς διαγωνιζόμενη Ρηνιώ Δραγασάκη [Cosmic Candy] και την, κρίνουσα για το νεοπαγές βραβείο Mermaid, Κωνσταντίνα Γκοτζαμάνη [Ηλεκτρικός Κύκνος].
Από μια συμμετοχή έχουν οι πάντα δραστήριοι Σωτήρης Δεμπόνος [Entwined, του Μίνωα Νικολαράκη], Νίκος Βελιώτης [Περσεφόνη, του Κώστα Αθουσάκη], Coti K [Όλλα, της Αριάν Λαμπέντ], DNA [Εξορία, του Βασίλη Μαζωμένου], drog_A_tek και Φοίβος [Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών, του θεσσαλονικιού Σύλλα Τζουμέρκα].
Κλασικό εικονογραφημένο θεωρείται και είναι το Σουήτ Μούβι σάουντρακ του Μάνου Χατζιδάκι δια χειρός του φετινού εκλιπόντος και τιμώμενου γιουγκοσλάβου Ντούσαν Μακαβέγιεφ.
Στο διεθνές μουσικοεπενδυτικό κόρπους του 60ου εορταστικού μας Φεστιβάλ έχουμε παλιά και νέα φρουρά.
Τα σκήπτρα κρατάνε εις παλιός και δυο-τρεις νέοι. Ο Νικόλα Πιοβάνι έχει δυο συμμετοχές, μια κλασική αλά Μακαβέγιεφ [Μανιφέστο] και μια φρέσκια αλά Μάρκο Μπελόκιο [Ο Προδότης]. Στα χνάρια του βαδίζουν οι αφοί Γκαλπερίν: Σώμα Χριστού, του Γιαν Κομάσα και στο πολύ-αναμενόμενο Ένα ψηλό κορίτσι, του Κατεμίρ Μπαλάγκοφ.
Ακούσαμε αλλά δεν ενθουσιαστήκαμε με τη δουλειά του Ράντι Νιούμαν στην Ιστορία Γάμου, του Νόα Μπόμπακ. Στον αντίποδα βρίσκεται ο βετεράνος Τζον Μπάρι κι ο Ανεμοδαρμένος λόφος, του Λόουζι. Μαζί του καταλέγονται ο Μπομπ «κατά-τι Τζέφερσον» Χάρβεϊ [Θηλυκοί μπελάδες, αλά Τζον Γουότερς, προσκεκλημένος και τιμώμενος], ο Τζόρτζιο Μορόντερ [Αλεπουδίτσες] και ο Ντέιβ Γκράσιν [Γκούνις] μαζί με πολλά 80ς χιτς.
Παλιοί σε νέες περιπέτειες ο Γιούργκεν Νιέπερ [Στην άκρη του ποταμού], το κουαρτέτο Κρόνος [Το πράσινο νέφος], ο απρόβλεπτος Ερίκ Τρουφάζ [Αύριο περνάω απέναντι, της Σεπιντέ Φαρσί], ο ηχο-σχεδιαστής Τέχο Τεάρντο [Στη φωλιά, του Ρομπέρτο ντε Φέο] και ο όλα-σε-έναν Αλεχάνδρο Αμεναμπάρ που ξαναδιαβάζει τον Μιγκέλ ντε Ουναμούνο [Στον καιρό του πολέμου].
Ιδιαίτερη περίπτωση οι Καθημερινές γυναίκες, της Κιάρα Μάλτα, φόρος τιμής στους Καθημερινούς άνδρες, του Χαλ Χάρτλεϊ, στην μούσα Ελίνα Λόουενσον και στο Kool Thing των Sonic Youth που αναρωτιούνται αν υπάρχει “Fear of a female planet?”
Στο καζάνι των νεότερων βράζουν οι Oiseaux-Tempête [Τλάμες], ο πανδαιμόνιος Μούρκοφ [Εργατικό Δυναμικό, του Νταβίντ Σονάνα], «Δε Μουζίκ Μαν» Μάθιου Χέρμπερτ [Επόμενος Σταθμός, του Ντανιέλ Λέσοβιτς], ο Κιάρταν Σβέισον [Ηχώ, του Ρούναρ Ρούναρσον], ο Κρεγκ Άρμστρονγκ [Διαρρήκτης υψηλής τέχνης, του Τζουζέπε Καποτόντι], η Αν Νικίτιν [Μια αμερικάνικη ληστεία, ]. Την φιέστα της 60ης επετειακής διοργάνωσης κλείνει μουσικά ο Μάικλ Τζιακίνο [Τζότζο, του αβορίγινα Τάικα Γουαϊτίτι].
Παράλληλη εκδήλωση, σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, είναι Οι Πλανήτες που εξερευνώνται στο Μέγαρο Μουσικής, την Παρασκευή 11 Νοέμβρη στις 8μμ, από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τον μαέστρο Γκέοργκ Κέλερ και το γυναικείο φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo, με κινηματογραφικές εικόνες που επιμελήθηκε ο Φραγκίσκος Φαντόπουλος.
Ακούγοντας και βλέποντας
Galperine bros: Corpus Christi
Anne Nikitin: American Animals