Δευτέρες στο Φαργκάνη, Τρίτες στ΄ Οξυγόνο, Τετάρτες & μετά-Παρασκευές στην Solaris...
Είναι πάρα πολύ σπουδαία για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής μας παιδείας η ύπαρξη τριών ανεξάρτητων λεσχών και μιας φεστιβαλικής Ταινιοθήκης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακόμη πιο σπουδαίο και εντυπωσιακό είναι ότι δεν αληλλοκαλύπτονται, ούτε στο περιεχόμενο ούτε στις ημέρες δράσης ούτε και στον τρόπο λειτουργίας και προβολής των προγραμμάτων τους. Σε μια περίοδο όπου και η 7η Τέχνη διέρχεται καλλιτεχνική κρίση ως αντανάκλαση της γενικότερης παγκόσμιας κρίσης, ο πολιτισμός επιστρέφει στις ρίζες του υπενθυμίζοντας και τονίζοντας τον πολλαπλό του ρόλο.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης "Δευτέρες στο Φαργκάνη" [Αγ. Παντελεήμονος 10] λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια μόνο με συνδρομές μελών. Φυσικά, υπάρχουν και μεμονωμένα εισιτήρια της μιας προβολής τα οποία διαχειρίζεται ο αιθουσάρχης, κύριος Ράππος, επειδή παραχωρεί αχρεωστήτως την αίθουσα [χωρητικότητας 247 θέσεων] και τους υπαλλήλους του. Το πρόγραμμα καλύπτει συνήθως 11 Δευτέρες της χειμερινής σεζόν [προβολές στις 21.00], που απλώνονται από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο. Πριν από κάθε ταινία γίνεται κάποια μικρή εισήγηση από κάποιον [όχι πάντα τον ίδιο] καλεσμένο κριτικό της πόλης.
Οι επιλογές της Λέσχης είναι σινεφίλ ταινίες από τις δυο τελευταίες δεκαετίες με προτίμηση στις ευρωπαϊκές και βαλκανικές κινηματογραφίες, σε ασιατικές και απωανατολικές ταινίες ποιότητος, με θέματα κοινωνικά, μουσικά, κωμικοτραγικά και αισθητικά. Φέτος ήταν η πρώτη σεζόν που επεκτάθηκε θεματικά σε παλιότερες δεκαετίες [πρώιμος Nikita Mikhalkov] και πρόβαλε ελληνική ταινία, τη Γενέθλια πόλη [1987] του Τάκη Παπαγιαννίδη, παρουσία του σκηνοθέτη για να τιμήσει με τον τρόπο της τα 100 Χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Μετά την προβολή, όποτε υπάρχει χρόνος, γίνονται μικρές συζητήσεις οι οποίες ενίοτε συνεχίζονται σε κάποιο κοντινό μπαράκι.
Οι CineDogs Τρίτες στο Οξυγόνο, που βρίσκεται πάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά [Ολύμπου 81], διευθύνονται από δύο νέα παιδιά, τον Σωτήρη Μπαμπατζιμόπουλο + τον Γιώργο Παπαδημητρίου [αμφότεροι και εισηγητές], υπό την αιγίδα [στο πατάρι των 40 περίπου θέσεων] του βιβλιοπωλείου Οξυγόνο και των εκδόσεων Μεταίχμιο. Παίζουν τρεις Τρίτες κάθε μήνα [προβολές στις 20.00] με ελεύθερη είσοδο και με έναν θεματικό άξονα για κάθε τέτοια τριπλέτα.
Οι ταινίες των CineDogs είναι πιο νεανικές, επίκαιρες, φευγάτες [γαστρονομία, ηδονοβλεψία, ανεργία] και ανακοινώνονται ανά τρίμηνο. Το κοινό καλύπτει μεγαλύτερο φάσμα ηλικιών με έμφαση στους φοιτητές. Η προβολή γίνεται από προτζέκτορα και δεν υπάρχει αμφιθεατρικότητα. Οι πλαϊνοί και οι τελευταίοι δυσκολεύονται λίγο [βλέπουν κεφάλια] αλλά δεν παραπονιούνται γιατί οι ταινίες είναι πολλές φορές άγνωστα διαμαντάκια και επιπλέον δεν υπάρχει εισιτήριο. Τα προλεγόμενα των δυο συντονιστών είναι πάντα ενδιαφέροντα και εύστοχα. Δυστυχώς το βιβλιοπωλείο κλείνει σχεδόν αμέσως μετά την προβολή οπότε υπάρχει ελάχιστος χρόνος και χώρος για ένα-δυο πηγαδάκια στον ισόγειο.
Οι Τετάρτες της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris πραγματοποιούνται [στις 20.00] στο Θέατρο 90 Μοιρών [Φιλίππου 36]. Εδώ υπάρχει κάρτα μέλους που ισχύει για 6 ταινίες αλλά και μεμονωμένο εισιτήριο κατ' εξαίρεση. Η κάρτα μέλους λειτουργεί και ως εκπτωτική για αγορές από μια λίστα 20 επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει όμως και μεταμεσονύκτιο τμήμα που λειτουργεί ανελλιπώς τις Παρασκευές με ταινίες καλτ και πρωτοποριακά προφητικές. Τακτικός εισηγητής τους ο Γιάννης Φραγκούλης ο οποίος διευθύνει και την συζήτηση που ακολουθεί της κάθε προβολής. Ενίοτε υπάρχει και κάποιος καλεσμένος του ώστε να γίνεται πιο εποικοδομητικός ο διάλογος.
Οι θεματικές επιλογές της Λέσχης Σολάρις ανανεώνονται ανά εξάμηνο, είναι κλασικότερες και πιο "σίγουρες", κυρίως καταξιωμένων δημιουργών [Fellini, Visconti, Antonioni, Γαβράς, Goddard, Dreyer, Hitchcock, Herzog, Butron, Melies κ.ά.] ή μεταμεσονύχτιες υπόγειες καλτ ή άγριες και βίαιες [Μαραγκός, Lynch, Argento, Romero, Tsukamoto], χωρισμένες σε αυστηρές ενότητες ή κύκλους θεματικούς. Παρότι έχουν προβληθεί αρκετές φορές, η εισήγηση και η θεωρητική ανάπτυξη που κάνει ο Γιάννης Φραγκούλης μετά την προβολή τους δίνει νέες επικαιροποιημένες διαστάσεις, ταυτόχρονα με την ανάλυση στις κλασικές τεχνικές αρχές και τις παραδοσιακές αξίες της 7ης Τέχνης.
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης έχει έδρα το Μουσείο Κινηματογράφου στο Λιμάνι και στηρίζεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την εταιρία διανομής Στούντιο. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της τον Οκτώβριο του 2012 και συνεργάζεται με άλλες ταινιοθήκες, διανομείς και φορείς. Διαθέτει ετήσιες κάρτες μέλους και συμβολική τιμή εισιτήριου. Η αίθουσα προβολών Τάκης Κανελλόπουλος είναι μικρή [50 θέσεων], καθόλου αμφιθεατρική [μάλλον "αντιθεατρική"] και άβολη. Τις επιλογές και τις εισηγήσεις μοιράζονται η Αργυρώ Μεσημέρη κι ο Θωμάς Λιναράς.
Το ρεπερτόριό της είναι μια θεματική ενότητα των 4 κλασικών φιλμ ανά εβδομάδα [ζωγραφική, χριστουγεννιάτικα, Τρυφώ, Ιοσελιάνι, Μπουνιουέλ, Ντράγερ, Μπέργκμαν, κλασικές γαλλικές, πολωνικές ή άλλες ευρωπαϊκές ταινίες, παιδική ηλικία] σε κυλιόμενες προβολές από Πέμπτη μέχρι Κυριακή.
Σημαντική είδηση είναι το αφιέρωμα "Σπάνια Τοπία του Ιαπωνικού Κινηματογράφου - Από την παράδοση στη νεοτερικότητα" που επιμελείται ο Μισέλ Δημόπουλος και θα προβληθεί για μια ολόκληρη εβδομάδα [21-27/02/2013] στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Πρόκειται να δούμε σπάνια αριστουργήματα των Kurosawa [Ο ηλίθιος], Oshima [Το αγόρι, Η τελετή], Imamura [Εϊτζανάικα, Ζέγκεν ο άρχων του μπορντέλου], Ichikawa [Πυρκαγιά], Shindo [Κολασμένα πάθη], Yoshida [Έρωτας + Σφαγή], Yoshimura [Ιστορίες του Γκέντζι], Gosho [Γυναίκα της ομίχλης, Οι κοπέλες από το Ίζου], Oguri [Το θολό ποτάμι]. Ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα της εξέχουσας ιαπωνικής κινηματογραφίας που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες, από την παλαιότερη ταινία του 1936 ως τη νεότερη του 1987.
Με τέτοια πανσπερμία προβολών και ρεπερτορίων ο ανήσυχος θεατής μπορεί να βρει σινεματική τροφή για τα γούστα του, είτε είναι παράξενα είτε συμβατικά. Μπορεί να ανακαλύψει θησαυρούς είτε να θυμηθεί ξανά μεγάλους σταθμούς του παγκόσμιου σινεμά. Μπορεί να ξεναγηθεί και να εντρυφήσει στη μαγεία των κινούμενων εικόνων. Να προβληματιστεί, να χαλαρώσει, να δραπετεύσει.
Σινεφίλ Δευτέρες στο Φαργκάνη, 2012-2013
Νέοι κύκλοι για Σινεφίλ Τρίτες των CineDogs
Κιν/φική Λέσχη Solaris, προβολές στο 2013
Δελτία Τύπου Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης