Δράμα-μίνες και εκρηκτικές μουσικές στο ελληνικό διαγωνιστικό του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Φθινόπωρο: πρωτοβρόχια, σχολεία, κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ξεκίνημα -μετά μουσικής- από τον Βορρά. Του Κώστα Καρδερίνη.
Τραυματική, μετα-τραυματική και δυναστική η σχέση μάνας-γιου, αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως σε αρκετές ταινίες. Λιγότερο η σχέση πατέρα-γιου ή μάνας-κόρης. Η επιστροφή και το ξεκαθάρισμα με το πατρογονικό παρελθόν έχει επίσης αρκετούς εκπροσώπους. Το γήρας, που ου γαρ έρχεται μονόν, απασχολεί κάποιους από τους νέους σκηνοθέτες και είναι εντυπωσιακό και διπλά ερωτηματικό, πώς και γιατί [σε μια μάλιστα περίπτωση, τριπλά ερωτηματικό]. Οι υφέρπουσες ομοερωτικές σχέσεις-ιστορίες έχουν μικρότερη μερίδα από τις προηγούμενες χρονιές. Κερδίζουν σε ένταση μερικές από αυτές. Το μεταναστευτικό έχει επίσης υποχωρήσει και ενταθεί θεματικά. Ιδιαίτερη κατηγορία τα ντοκιμαντέρ που ενέχουν στοιχεία πειραματισμού, λίγα και καλά.
Το χιούμορ, μαύρο στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει προσθέσει απολαυστικές αρετές σε αρκετές ταινίες, που είτε μιμούνται και σατιρίζουν συγκεκριμένο ύφος είτε αυτοσχεδιάζουν με ανεκδοτολογική και περιπαιχτική διάθεση. Οι σχέσεις ζευγαριών επίσης απασχολούν λιγότερο, αλλά αυτοσχεδιάζουν περισσότερο και πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα. Στον τομέα των ερμηνευτών την μερίδα του λέοντος κατέχουν οι δυο πρωταγωνιστές των Μαγνητικών Πεδίων, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και Έλενα Τοπαλίδου. Μπορεί να μην είναι πρωταγωνιστές πάντα [ο Τσιοτσιόπουλος δεν πιάνεται, είναι απ’ όλα! - σώμα, φωνή, μούρη, υλικός και άυλος άμα λάχει] αλλά δίνουν στίγμα σε ότι επιλέγουν.
Η μουσική παράμετρος των ταινιών αυτών, είτε μιλάμε για πρωτότυπη μουσική είτε για επιλογές προϋπαρχόντων κομματιών, παίζει σαφώς πιο ενδιαφέροντα ρόλο από άλλες χρονιές και αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Η ενορχήστρωση και η χορογραφία αρκετών από τις ταινίες αυτές βασίζεται στην μουσική επένδυση, σε κάποιες δε περιπτώσεις η μουσική εμπνέει τις εικόνες, ακόμη και το σενάριο αυτών. Τα σενάρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά, παρεμπιπτόντως, κι ίσως να έχουν βάλει κι οι μουσικές επιλογές το χεράκι τους. Αυτές τις μουσικές επιλογές προτείνω να [ξανά]ανακαλύψετε πριν καταδυθείτε στον μικρόκοσμο του εγχώριου διαγωνιστικού τμήματος του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας.
Επιλογές που περιλαμβάνουν από ψαλμούς και μουρμουρητά μέχρι αποκρυφιστικά κείμενα, ατμοσφαιρικά, άμπιεντ και μπίτια, κλασική μουσική, άριες, διφωνίες και χορωδίες, χαρντ κορ, ψυχεδέλεια, σερφ και γκαράζ, νοσταλγία, ρετρό ελληνικά και διεθνή. Και σουξέ βεβαίως-βεβαίως. Μουσικές που φτιάχνουν διάθεση, πολλές από αυτές. Απολαύστε.