Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι...
Ο υπαίθριος κινηματογράφος είναι η αγαπημένη μας θερινή έξοδος. Είναι μια απόδραση στα πέρατα των εικόνων. Πήγαμε λοιπόν "μες τα θερινά τα σινεμά" και μιλήσαμε με τους τελευταίους μοϊκανούς, ρομαντικούς επιχειρηματίες, θέτοντας τρία ερωτήματα:
1. Πότε ιδρύθηκε ο θερινός κινηματογράφος σας και που οφείλει το όνομά του;
2. Θυμηθείτε κάποιες αξέχαστες στιγμές ή ημέρες δόξας!
3. Πως βλέπετε το μέλλον του θερινού σινεμά;
Οι απαντήσεις τους, κάποιες συγκλίνουσες κι άλλες αποκλίνουσες.
Η κυρία Κωνσταντίνα Σιδέρη του Άλεξ [Ολύμπου και Αγίας Σοφίας, 2310 269403]:
1. Ο Άλεξ ιδρύθηκε το 1968. Ο πατέρας μου είχε διαλέξει αυτό το όνομα, δεν ξέρω πως.
2. Επιτυχίες πάρα πολλές όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το 1984-85. Συγκεκριμένα: Ήταν ζόρικος και τον έλεγαν Κρεμμύδα, μια περιπέτεια με τον Φράνκο Νέρο, την εποχή του σεισμού [Αύγουστος του 1978] ήταν και είναι αξέχαστος. Κάθε βράδυ κάναμε 1.200 εισιτήρια.
3. Δεν ξέρω τι να πω. Αμφίβολο το μέλλον. Βέβαια, πιστεύω ότι θα ξαναγυρίσει ο κόσμος στα θερινά γιατί είναι κάτι ανεπανάληπτο κι ωραίο. Φυσικά το οικόπεδο δεν είναι δική μου ιδιοκτησία. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να χτιστεί αλλά έχουμε μάθει πια να ζούμε με αυτήν την προοπτική.
Ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος του Απόλλωνα [Σαρανταπόρου 4, 2310 828642]:
1. Ιδρύθηκε το 1983. Στην περιοχή υπήρχε παλιά ένα σινέ Απόλλων, χειμερινός και θερινός, που χτίστηκε κι έγινε οικοδομή. Κι επειδή το όνομα ήτανε γνωστό, προτιμήσαμε κι εμείς το ίδιο για λόγους δημοτικότητας.
2. Από τότε λειτουργεί ανελλιπώς με επιτυχίες κι αποτυχίες και δόξες. Μεγάλη επιτυχία Η Ακτή του Κουνουπιού που έκανε πρεμιέρα με 520 εισιτήρια. Αναμενόμενη και όχι!!! Τα Κορίτσια του Στέπφορντ, Ο Μονομάχος (αχτύπητος σε εισιτήρια).
Μετά οι επιλογές μας έγιναν ακόμη πιο ποιοτικές αλλά πολλοί φοιτητές, το κατεξοχήν κοινό της Θεσσαλονίκης, που θα θέλανε να δουν αυτές τις ταινίες απουσιάζουν αυτήν την εποχή. Όμως εμείς επιμένουμε. Επόμενη ταινία μας είναι το Πάρτι του Έντουαρντς με τον Πίτερ Σέλερς. Κι ακολουθούν οι Ψίθυροι.
3. Το μέλλον είναι καλό αρκεί να μη χτιστούν τα οικόπεδα.
Ο κ. Παναγιώτης Μπουντούρης της Αύρας [Πλαζ Αρετσούς, Καλαμαριά, 2310 454525]:
1. Είναι δημοτική επιχείρηση. Ιδρύθηκε πριν 24 χρόνια επί δημάρχου Καλαμαριάς κου Λαζαρίδη. Το όνομά το οφείλει στην θαλασσινή αύρα επειδή ακριβώς βρίσκεται δίπλα στο κύμα. Ήταν ο πρώτος δημοτικός κινηματογράφος που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη.
2. Έχει γνωρίσει πολλές μεγάλες στιγμές αφού έπαιξε και παίζει ταινίες πρώτης προβολής, από το 1997 μάλιστα σε συνεργασία με τη Village κάνοντας αρκετές θερινές πρεμιέρες. Πρόσφατα, μια καλή στιγμή ήταν το Inception που έφερε θεατές κι από άλλες περιοχές.
3. Έχουν απομείνει πολύ λίγοι θερινοί που ελκύουν αρκετούς θεατές οι οποίοι δεν πηγαίνουν καν στους χειμερινούς αλλά προτιμούν τη δροσιά και την ανοιχτωσιά του νυχτερινού ουρανού. Βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Ο κ. Κοσμάς Ζαφειρίου του Ελληνίς [έναντι Αρχαιολογικού Μουσείου στη ΔΕΘ, 2310 292304]:
1. Ιδρύθηκε πριν 20 χρόνια. Έχουμε 2011, άρα το 1991. Το όνομα υποδηλώνει αυτό που εννοεί, ένα ελληνικό θερινό σινεμά γένους θηλυκού, παραδοσιακό, δροσερό, μπροστά στη Διεθνή Έκθεση.
2. Μια καλή στιγμή είναι όταν έχεις μια καλή ταινία. Το Μάμμα Μία! πήγε οκτώ βδομάδες, σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Όπως ήτανε κι ο Γάμος αλά Ελληνικά! Κι αυτό μας πήγε όλο το καλοκαίρι. Ερχότανε κόσμος απ' όλη τη Θεσσαλονίκη γι' αυτήν την ταινία.
3. Αυτά τα θερινά που απομείνανε βλέπω ότι μπορούν παραμείνουν και ν' αντέξουν. Μέχρι που μπορεί να εμφανιστούν κι άλλα, ακόμη κι αυτό είναι πιθανό. Εμείς δεν κινδυνεύουμε από αντιπαροχές, με την ένταση του ήχου δεν έχουμε πρόβλημα, έχει ανοιχτωσιά και άπλα γιατί δεν έχει οικοδομές γύρω-γύρω, βλέπεις άνετα την ταινία σου. Είμαστε μέσα στο πράσινο, έχουμε ανάμεσα στις θέσεις και εκατό τραπεζάκια, έρχεσαι, τρως το σποράκι σου, το ωραίο σάντουιτς με τη μπίρα, χαλαρώνεις και απολαμβάνεις.
Ο κ. Νίκος Θεοδωράκης του σινέ Θερμαΐς [στη Θέρμη, Δημητρίου-Καραολή & Καπετάν Χάψα, 2310 463423]:
1. Ο κινηματογράφος του Δήμου Θέρμης ιδρύθηκε το 1998 από μια συγκυρία. Το Υπουργείο Πολιτισμού βοήθησε κι έδωσε σχετική χρηματοδότηση, επιχορηγώντας τις μισές ταινίες παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης ελληνικών ταινιών από το Κέντρο Κινηματογράφου. Αυτό κάποια στιγμή σταμάτησε αλλά ο Δήμος συνέχισε με την ίδια όρεξη.
2. Οι ωραίες στιγμές του θερινού είναι όταν έχει έργα που αρέσουν στον κόσμο. Με τα παιδικά είμαστε ενθουσιασμένοι που αρέσουν στα πιτσιρίκια. Μας πήρε χρόνο να καταλάβουμε ότι θέλουν τα ομιλούντα ελληνικά. Είπαμε να το κάνουμε δωρεάν αλλά δεν είχε αυτό μεγάλη διαφορά γιατί, ούτως ή άλλως, τα 3-5 ευρώ που έχουμε εισιτήριο δεν είναι μεγάλο ποσό. Στην πρώτη όμως προβολή που κάναμε δωρεάν φέτος, τα Μαλλιά Κουβάρια, έγινε χαμός. Είχαμε 160 άτομα στην πρεμιέρα.
Τα Ημερολόγια Μοτοσικλέτας ήτανε μια πολύ ωραία βραδιά. Όταν μαζευτήκανε πάνω από 200-300 νέοι, μέσα από το σχετικό αφιέρωμα του Τοπικού Συμβουλίου Νέων, για να προβληματιστούνε και να συζητήσουνε το θέμα της.
Μας αρέσει η "παλιά ιεροτελεστία" με τα σπόρια, την πορτοκαλάδα, τη γρανίτα, το ποπ-κορν, τα τραπεζάκια. Ο κήπος του Πολιτιστικού Κέντρου όπου βρίσκεται, είναι πάντα φροντισμένος, με τα λουλούδια του και τα αρώματά τους.
3. Η τύχη της Θερμαΐδος νομίζω ότι θα ακολουθήσει τους υπόλοιπους θερινούς. Εμείς επιμένουμε. Είμαστε από τους επιμένοντες. Ήδη ο Καλλικράτης μας έχει περιορίσει πολύ το κονδύλι. Όμως οι δημογέροντες, όπως λέω εγώ τους κρατούντες του Δήμου μας, δε θέλουν να κλείσει. Έστω κι αν μερικές φορές παίζουμε για 50 ή και για 20 ανθρώπους μόνο. Κάνουμε επίσης επιλογές και εκτός Χόλιγουντ.
Η αίγλη του μεγάλου θερινού σινεμά έχει πια χαθεί. Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη των θερινών, που κάποτε μετρούσε πάνω από 50 (τους περισσότερους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όλη ίσως) τώρα τους έχει κάνει σούπερ μάρκετ και πάρκινγκ. Τα πολυσινεμά κάνανε κι αυτά τη ζημιά και τον κύκλο τους. Εμείς όμως cineχίζουμε με 12 ταινίες κάθε σεζόν.
Ο κ. Γαβριήλ Ράππος του Ναταλί [στην παραλία, Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου 3, 2310 829457]:
1. Ιδρύθηκε 3 Ιουνίου του 1970. Το όνομα του οφείλεται στη θεατρική επιτυχία της Βουγιουκλάκη, εκείνη την εποχή, με τίτλο Νάταλι!
Θυμάμαι δε, ότι τη χρυσή εποχή των θερινών η Θεσσαλονίκη μετρούσε 24 κεντρικούς και 72 συνοικιακούς καλοκαιρινούς σινεμάδες.
2. Καλύτερη στιγμή ήταν το 1975 με την ιταλική κωμωδία Σεισμός στο Κρεββάτι μου με τον Αντριάνο Τσελεντάνο και την Ορνέλα Μούτι.
3. Το μέλλον εγώ δεν το φοβάμαι. Στο Ναταλί δε φοβάμαι τίποτα. Αρκεί να μη δοθεί το οικόπεδο αντιπαροχή και κτιστεί. Από εισιτήρια και θεατές πιστεύω ότι θα πάμε καλά.
Ο κ. Χρήστος Λιώδης του σινέ Panorama [1ο χλμ. οδού Πανοράματος-Θέρμης, 2310 346720]:
1. Το σινέ Πανόραμα ξεκίνησε το 1999. Υπήρχε και πριν ένας ιδιωτικός θερινός με το ίδιο όνομα αλλά έκλεισε περί το 1970. Το όνομα βεβαίως είναι το τοπωνύμιο.
2. Καταρχήν, ο κινηματογράφος δεν έχει μεγάλη χωρητικότητα, μόλις 230 θέσεις. Αρκετές φορές μας έχει συμβεί να γεμίσουμε. Σχεδόν κάθε χρόνο. Οι πιο ευχάριστες στιγμές είν' αυτές, όταν γεμίζει ο κινηματογράφος. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα για μας τους αιθουσάρχες. Μια ταινία που μάζεψε τον περισσότερο κόσμο ήταν η Μάμμα Μία! το 2008. Τότε ήμασταν επί τρεις βδομάδες κάθε μέρα γεμάτοι. Και υπήρχε κόσμος απέξω που δε χωρούσε.
3. Δεν ξέρω, ειλικρινά. Η κατάσταση στη χώρα είναι τόσο δύσκολη και τόσο περίεργη. Στην ψυχαγωγία και στα δημόσια θεάματα όλα είναι ρευστά. Μια άποψη λέει ότι θα μας χτυπήσει η κρίση όπως χτυπάει κάθε άλλη επιχείρηση. Η άλλη άποψη είναι ότι σε περιόδους κρίσης η φτηνή ψυχαγωγία όπως ο κινηματογράφος -που είναι η πιο φτηνή διασκέδαση- δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι θα αντέξουμε γιατί είμαστε η πιο οικονομική έξοδος.
Ο κ. Μπάμπης Ιμβρίδης του σινέ Παράδεισος [Νεάπολη, περιοχή Στρεμπενιώτη, 2310 631700]:
1. Το θερινό της Νεάπολης σινέ Παράδεισος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990, μάλλον το βάφτισαν έτσι από τη γνωστή ταινία του Τορνατόρε Σινεμά ο Παράδεισος.
2. Καλές στιγμές δεν μπορώ να θυμηθώ... πλην από τις μέρες που ο χώρος γέμιζε σε ταινίες blockbuster (Τροία, Κώδικας Ντα Βίντσι) αλλά και σε ευρωπαϊκές παραγωγές που πηγαίνανε αρκετά καλά (Good bye Lenin, Οι ζωές των άλλων). Αλλά ενδιαφέρον είχε και όταν κάποιοι θεατές... απογοητευόταν όταν... τυχαία βρισκότανε εκεί σε προβολές όπως... το Tideland του Τέρι Γκίλιαμ ή οι Τρεις πίθηκοι του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν.
3. Το μέλλον αβέβαιο... έως δυσοίωνο. Το πρόγραμμα "European Cinemas" στο οποίο λίγοι δημοτικοί βρίσκονται, δίνει ψυχούλα και όταν παίξεις μια ευρωπαϊκή παραγωγή για μια εβδομάδα. Οι προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού που υφίσταντο μέχρι πριν μερικά χρόνια... πάγωσαν και ούτε τα χρήματα που χρωστούσαν δε μας δώσανε.
Εντός πόλεως υπάρχουν και δραστηριοποιούνται άλλοι δυο δημοτικοί κινηματογράφοι. Το σινέ Άλσος [στη Δενδροφυτεία Συκεών, 2310 200190] που ακολουθεί κοινό πρόγραμμα με το σινέ Παράδεισος [με εναλλαγή ταινιών ανά τριήμερο], μια που ανήκουν πλέον στον ίδιο καποδίστρειο δήμο. Και το σινέ Τζένη Καρέζη στην Πολίχνη [πάρκο Κρύας Βρύσης, Μαυρομιχάλη 1, 2310 600696] που κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου με τους νέους Πειρατές της Καραΐβικής. Στο φωτογραφικό μας άλμπουμ που συνοδεύει αυτό το κείμενο θα δείτε και αυτούς. Εύχομαι σε όλους, να τους γλυκάνει ο καιρός και να γεμίσουν θεατές.