Γουόν Καρ Γουάι, 2046 μ.Χ.
Μια ταινία που ξεκίνησε να γυρίζεται παράλληλα με το "In the Mood for Love" [Ερωτική επιθυμία, 2000]. Μια ιστορία δύο ζευγαριών που αρχίζει από τις μέρες της προαναφερθείσης ταινίας [σίξτις] και προεκτείνεται στο μέλλον, 50 χρόνια μετά την ενσωμάτωση του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική δημοκρατία [1997]. Ή μήπως τά 'πα ανάποδα. Το "2046" πέρασε από σαρανταέξι κύματα. Πολύ πρόσφατα ο σκηνοθέτης κάλεσε πάλι την πρωταγωνίστριά του, την Ζανγκ Ζίγι, για να της κάνει συμπληρωματικά γυρίσματα. Πιστεύεται ότι είναι πλέον έτοιμο. Ακούγεται έντονα ότι θα κάνει ανεπίσημη πρεμιέρα στο 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης ως ταινία-έκπληξη ή ότι θα προβληθεί εδώ ένα ορεκτικό απόσπασμα.
Όσοι δε γνωρίζετε ή δε θυμάστε τον σκηνοθέτη ή όσοι θέλετε να διαβάσετε σχόλια για τις ταινίες του, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε πάραυτα στο άρθρο μου "Wong Kar Wai: ο εικονοκλάστης του Hong Kong". Πέραν της έκπληξης, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια ρετροσπεκτίβα στον καταξιωμένο χονκονέζο δημιουργό. Θα προβληθούν επτά μεγάλου μήκους ταινίες του, δύο ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά, επίκαιρα κι ένα διαδικτυακό φιλμάκι για λογαριασμό της BMW. Για όποιους δεν χτυπούν τα καμπανάκια για την σειρά "The Hire" και τον θετικό αντίκτυπό της στο ίντερνετ, γρήγορα με τον κηδεμόνα τους στο άρθρο μου "Κλάιβ Όουεν, ο παίχτης".
Περιττό να επισημάνω τη σπουδαιότητα του Καρ Γουάι. Είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός σκηνοθέτης της γενιάς του. Σας προτείνω να μη χάσετε ούτε καρέ απ' όσα μας φέρνει το Φεστιβάλ.
Τι θα δούμε
Καθώς κυλούν τα δάκρυά μας (Wong gok ka moon, 1988, 102')
Οι άγριες μέρες μας (Ah Fei jing juen, 1990, 93')
Στάχτες του χρόνου (Dung che sai duk, 1994, 100')
Chungking express (Chongqing senlin, 1994, 97')
Χαμένοι άγγελοι (Duoluo tianshi, 1995, 96')
Ευτυχισμένοι μαζί (Cheun gwong tsa sit, 1997, 97')
Μπουένος Άιρες, 0 βαθμοί (Buenos Aires zero degrees, 1999, 59')
Ερωτική επιθυμία (Huayang nianhua, 2000, 98')
Chris Doyle: Stirred but not shaken (Κρις Ντόιλ: σαλεμένος αλλ' όχι βαρεμένος, 2000, 52')
Διαφημιστικά της Lacoste (2001, 30"/40"/60")
Η παρακολούθηση (The follow, από την i-σειρά The Hire [short i-film series], 2001, 9')
Πόλεμος των έξι ημερών (Six-day war, 2002, 4')
Προσκεκλημένος του Φεστιβάλ είναι όμως και ο διευθυντής φωτογραφίας του Γουόν, ο Κρίστοφερ Ντόιλ, για τον οποίο έχει φτιάξει το 52λεπτο "Chris Doyle: Stirred but not shaken". Θα έχουμε την σπάνια ευκαιρία να θαυμάσουμε τα σουρεαλιστικά κινηματογραφοφιλικά φωτο-κολάζ του στην γκαλερί του Μύλου, καθόλη τη διάρκεια της 44ης διοργάνωσής του. Ο τίτλος της έκθεσης, "Γιατί δεν είμαι ζωγράφος", αφήνει να διαφανεί ένα ανορθόδοξο χιούμορ και μια διάθεση για αχαλίνωτο εικαστικό παιχνίδι. Για τους πιο προχωρημένους θα υπάρξει κι ένα master class όπου ο αυστραλός μάγος του φωτός θα δώσει ρεσιτάλ και θα εξηγήσει κάποια απ' τα κόλπα και τα μυστικά του. Να είστε εκεί.
Κλικ κι εδώ
2046 ειδήσεις και φήμες
Υπόθεση 2046 και άλλες φήμες
Δείτε την Παρακολούθηση [ή τσιμπήστε το DVD με όλα τα φιλμάκια]
Φιλμο-φωτογραφία του Κρις Ντόιλ
Συνέντευξη μ' έναν φωτοκόλακα
Τα πάντα για το 44ο ΦΚΘ