Κινηματογράφος 2010 - Π.Ε.Κ.Κ.
Όπως κάθε χρονιά ημερολογιακή, έτσι και φέτος, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφόρησε τον 18ο ετήσιο απολογισμό της προηγούμενης, του 2010 και της οδύσσειάς του.
Θα ήταν μάλλον περιττό να τονίσω τη σπουδαιότητα και τη σημασία ενός τέτοιου οδηγού ταινιών, dvd και κινηματογραφικών εκδόσεων από μια ένωση που συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής. Εδώ θα βρείτε με αλφαβητική σειρά όλες τις [300+] ταινίες, ξένες και ελληνικές, που προβλήθηκαν στις αίθουσες το περασμένο έτος, σχολιασμένες από τα μέλη της ένωσης σε μια ανθολογία που επιμελήθηκε προσεκτικά ο Δημοσθένης Ξιφιλίνος.
Θα βρείτε επίσης έναν οδηγό των σπουδαιότερων ταινιών που κυκλοφόρησαν κατευθείαν σε dvd, ανταπόκριση, σχόλια, σκεπτικό και βραβεία από όλα τα ελληνικά φεστιβάλ, τα τρία μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου [Βενετία, Βερολίνο και Κάννες] καθώς και τα σημαντικότερες διεθνείς βραβεύσεις [όσκαρ, χρυσές σφαίρες, bafta και ευρωπαϊκά βραβεία].
Συν έναν εκτενή και πλήρη κατάλογο των ελληνικών κινηματογραφικών εκδόσεων και μια λίστα ανά μήνα όλων των απωλειών της ευρύτερης σινεματικής οικογένειας με ένα σύντομο βιογραφικό για τον καθέναν. Εξέχουσα τιμητική θέση κατέχουν οι απώλειες τριών μελών της ένωσης, του πολυσχιδούς Ανδρέα Παγουλάτου, του θεσσαλονικιού, πρόωρα χαμένου, Γιώργου Τζιώτζιου και της γηραιάς Μαρίας Παπαδοπούλου.
Στην αρχή υπάρχει επίσης ένα ετήσιο εισιτηριακό Box Office που αντιπαραβάλλεται με τις συνολικές αλλά και τις ατομικές προτιμήσεις των μελών για τη χρονιά που έφυγε. Στην αρχή-αρχή διαβάζουμε έναν ζουμερό πρόλογο από τον πρόεδρο Ανδρέα Τύρο που, όπως χαρακτηριστικά συνηθίζει, πλέκει την ανασκόπηση όλης της χρονιάς με τα μνημόνια και τα δντ καθώς και το νέο κινηματογραφικό νόμο και τις [αντι]θέσεις της ΠΕΚΚ επ' αυτού και επί των κρατικών βραβείων. Η οποία ακολουθείται από μια αμιγώς κινηματογραφική ανασκόπηση του αντιπροέδρου Νίνου Φένεκ Μικελίδη.
Το περιεχόμενο του ετήσιου αυτού αλμανάκ των εικόνων του 2010 δίνει πλούσιο υλικό για έρευνα και αρχειοθέτηση αλλά και τη δυνατότητα να βγάλουμε δικά μας συμπεράσματα για την απόκληση των σινεφίλων και των συνεκριτικών από το κοινό των μεγάλων εισπρακτικών επιτυχιών. Η συγκρατημένη αισιοδοξία της φράσης "το σινεμά έχει μέλλον" και η ευχή "σκέψη και μάτια ανοιχτά" μας χρειάζονται τώρα όσο ποτέ άλλοτε.
Στο εξώφυλλο, όπως πάντα, η ταινία της χρονιάς σύμφωνα με τους έλληνες κριτικούς της ένωσης.
Η λίστα προτιμήσεων των μελών της ΠΕΚΚ έχει ως εξής:
The ghost writer [Αόρατος συγγραφέας] του Roman Polanski
Politist, adjectiv [Αστυνομία, ταυτότητα] του Corneliu Porumboiu
Bal [Μέλι] του Semih Kaplanoglu
Another Year [Μια χρονιά ακόμα] του Mike Leigh
Shutter Island [Το νησί των καταραμένων] του Martin Scorsese
Inception [Εκδοχή] του Christopher Nolan
A Single Man [Ένας άνδρας μόνος] του Tom Ford
The Illusionist / L'illusionniste [Ο θαυματοποιός] του Sylvain Chomet
Copie conforme [Γνήσιο αντίγραφο] του Abbas Kiarostami
Lourdes [Προσκύνημα στη Λούρδη] της Jessica Hausner
The King's Speech [Ο λόγος του βασιλιά] του Tom Hooper
Up in the air [Ραντεβού στον αέρα] του Jason Reitman
Poetry [Ποίηση] του Lee Chang-dong
και τρεις ελληνικές: Μαχαιροβγάλτης του Οικονομίδη, Attenberg της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη και η Χώρα Προέλευσης του Σύλλα Τζουμέρκα.