Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
  • BAND LIST
  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ/ΕΣ
  • AUDIO / VIDEO
  • WEB RADIOS
  • MUSIC BLOGS / SITES
  • BANDCAMP / SOUNDCLOUD
  • LIVE DATES
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχική
  • ΔΙΣΚΟΙ
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
  • LIVE REVIEWS
  • BE MY GUEST
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΣΙΝΕΜΑ - ΘΕΑΤΡΟ
  • ΒΙΒΛΙΑ

"Nenette et Boni", μια ταινία της Claire Denis


Nenette and BoniΗ Κλαιρ Ντενί επιστρέφει με το γνώριμο, ελλειπτικό της στιλ. Οι χαρακτήρες αναπτύσσονται αργά, παρέχοντας τα απαραίτητα κενά για να συμπληρώσει ο θεατής με την προσωπική του "ανάγνωση". Δεν χρησιμοποιεί τις συμβατικές τεχνικές αφηγηματικής ανάπτυξης, αφήνοντας πολλά θέματα ανοιχτά και αρκετές μικροαπορίες αναπάντητες. Η ιστορία είναι απλή, οι σχέσεις είναι πολύπλοκες. Τα δυο αδέρφια, η Νενέτ (Αλίς Ουρί) και ο Μπονί (Γκρεγκουάρ Κολέν), πλησιάζουν πνευματικά, όντας αρχικά απόμακροι και ψυχροί. Οι μνήμες της διαλυμένης οικογένειας, από την οποία προέρχονται, αναζωπυρώνουν την σχέση τους. Ο Μπονί λειτουργεί πατριαρχικά και στοργικά προς την έγκυο Νενέτ, που φαίνεται να στερείται συναίσθησης της μητρότητας, θέλοντας (ο πρώτος) να έχει (η δεύτερη) μια τύχη καλύτερη απ' αυτή των χωρισμένων γονιών τους.
Ο ερωτισμός της Ντενί είναι εσωτερικός. Ξεκινάει από τις ονειρώξεις του Μπονί για την ωραία φουρνάρισσα (Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι), που αποδίδονται γαργαλιστικά γλαφυρές στο άνοιγμα της πίτσας, μετατρέποντάς την σε ερωτικό αντικείμενο του πόθου, υπονοώντας παράλληλα και την πλάση της γυναίκας από το πλευρό του άνδρα. Και επεκτείνεται σε κάθε μικρή λεπτομέρεια, το κατοικίδιο κουνελάκι, ένα σαλιγκάρι, την τρομαγμένη γάτα του γείτονα, την βουτιά στην πισίνα ή ακόμη και το ημερολόγιο με τις οδυνηρές νεανικές σκέψεις. Τα χαμένα συμπληρωματικά τους αναδύονται σιγά και σταθερά: την ανέφικτη φαντασίωση αντιπαρέρχεται μια πραγματική προοπτική γέννησης, την αδιαφορία και τον πεσιμισμό της Νενέτ ισορροπεί το ενδιαφέρον και ο οπτιμισμός του Μπονί, το δίδυμο αδερφός/αδερφή ενηλικιώνεται σε - εκ των πραγμάτων υπολανθάνον - δίπολο πατρότητας/μητρότητας.

Nenette et boniΗ κατατονική, νωχελική ατμοσφαιρική μουσική των Tindersticks συνταιριάζεται με το σκοτεινό, νουάρ ρομάντζο της ταινίας, με καταλυτική δύναμη την ουρανοκατέβατη αβάντ-γκαρντ ενορχήστρωση, τη τζαζίστικη μπακέτα-σκούπα, το αέρινο πιάνο και το περιρρέον όργανο. Χωρίς να διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά και χωρίς να εκπίπτουν στην κοινοτυπία, μας χαρίζουν 14 μινιμαλιστικές μουσικές βινιέτες, ευπαθείς στα συμφραζόμενα - τα τεκταινόμενα επί της οθόνης - και φέρουσες μια γλυκιά μελαγχολία. Οι μεθυστικοί διάμεσοι ρυθμοί που υπαγορεύουν το πιάνο και η μαρίμπα, αργοσβήνουν σ' ένα θολό ξέσπασμα συναισθητικής ονειροπόλησης. Η μεταγραφή του "Tiny Tears" σε "Petites Gouttes D'Eau" (γαλλιστί μικρά δάκρυα) είναι η μόνο φωνητική στιγμή του Staples, που φλερτάρει με το νέο γαλλικό κύμα, εκμεταλλευόμενος μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσεγγίσει κι ένα άλλο κοινό.
Φαίνεται πάντως πως οι φίλοι μας οι Tindersticks, γλυκάθηκαν από την συνεργασία τους με την γαλλίδα σκηνοθέτιδα. Η μπάντα τελείωσε μόλις τη μουσική επένδυση της πολυαναμενόμενης νέας δουλειάς της, "Trouble every day", με πρωταγωνιστές τον Βίνσεντ Γκάλο (ο φούρναρης στο "Nenette et Boni") και την Μπεατρίς Νταλ. Η μουσική ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο το προηγούμενο καλοκαίρι με την συμμετοχή πολλών καλεσμένων μουσικών. Η κυκλοφορία του αναμένεται να συμπέσει με την προβολή της ταινίας στις αίθουσες.

Σύντομες οπτικο-ακουστικές επαφές τρίτου τύπου
"What is a Man, Desperate Man" from The Sins Soundtrack CD, Dec 2000, BBC Music (μίνι τηλεοπτική σειρά)
"(You're My) Pussy Cat" from Rough Cuts - Music for Films CDS, 1999, συλλογή της Rough Trade
"El Diablo En El Ojo" from Movie Soundtrack - Dream with the Fishes CD, 1997, Will Records (παρμένο από το Tindersticks 2nd album)
"A Marriage Made In Heaven" (ντουέτο με την Isabella Rossellini) from A Marriage Made in Heaven CDS, 8/1998, Island promo (θα το βρείτε και στο Donkeys 92-97)

Πηγές
Nenette et Boni στο imdb
A Film Review by James Berardinelli
Trouble Every Day στο official site
Εκπληκτικό Tinder-site του τρελλαμένου Jan Saghaug

17/02/2001
Κώστας Γ. ΚαρδερίνηςΚλέφτης Εικόνων

ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Σινέ-MiC Το αγαπημένο μου γλυκό, των Maryam Moghadam & Behtash Sanaeeha

ΣΙΝΕΜΑ - ΘΕΑΤΡΟ

Σινέ-MiC Λο του Θανάση Βασιλείου

ΣΙΝΕΜΑ - ΘΕΑΤΡΟ

Μάνος Μυλωνάκης live

LIVE REVIEW

Σινέ-MiC Το Παρίσι του Σουλεϋμάν, του Boris Lojkine

ΣΙΝΕΜΑ - ΘΕΑΤΡΟ

Σινέ-MiC Maria του Pablo Larraín

ΣΙΝΕΜΑ - ΘΕΑΤΡΟ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

RECOMMENDED

The Triffids

One Soul Less On Your Fiery List The story of The Triffids

ΘΕΜΑ
We 're Desperate - The X History

X We 're Desperate - The X History

ΘΕΜΑ

40 Χρόνια Magic De Spell Μια βραδιά στο λούκι του ελληνικ(οφων)ού ροκ

LIVE REVIEW
22ο έτος
  • ΔΙΣΚΟΙ
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
  • LIVE REVIEWS
  • BE MY GUEST
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΣΙΝΕΜΑ - ΘΕΑΤΡΟ
  • ΒΙΒΛΙΑ
  • BAND LIST
  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ/ΕΣ
  • AUDIO / VIDEO
  • WEB RADIOS
  • MUSIC BLOGS / SITES
  • BANDCAMP / SOUNDCLOUD
  • LIVE DATES
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2000-2021 MiC, All rights reserved. Designed & Developed by E-Sepia