Οι ελληνικές ταινίες του 45ου ΦΚΘ
Είκοσι ταινίες μυθοπλασίας και τέσσερα ντοκιμαντέρ υπέβαλαν αίτηση στο ελληνικό τμήμα του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πα μαλ. Εννιά εξ αυτών είναι πρώτες προσπάθειες, τέσσερις είναι δεύτερες και οι υπόλοιπες τρίτες και πάνω. Μπόλικο νέο αίμα, αισιοδοξία και ελπίδα. Σχεδόν όλοι σκηνοθετούν δικά τους σενάρια. Η κωμωδία κυριαρχεί.
"Αγάπη στα 16" λέγεται η πρώτη μεγάλου μήκους του κύπριου Κώστα Χαραλάμπους που προέρχεται από το χώρο της τηλεόρασης. Πρώτα λεγόταν "Το αγόρι που έκλαιγε χωρίς λόγο". Εν αγόρι που διάβαζε "Ταρατατά", "Ζάκουλα" και "Σοφεράκι", που έβλεπε "Άγγελους του Τσάρλι", "Χαβάη 5-0" και "Ευτυχισμένες ημέρες". Αυτό που με χαλάει είναι η πολλά υποσχόμενη φράση "Η αστραπή φεγγοβολά. Οι σπίθες πέφτουν βροχή. Σ' ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού σου έχασες το θέαμα". Την μουσική υπογράφει ο Σταύρος Παπασταύρου. Παίζουν οι Μπέττυ Βαλάση, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Ντίνα Μιχαηλίδου, Αντώνης Λουδάρος, Πέτρος Ξεκούκης και Στέλιος Καλαθάς.
Η λίμνη "Αλεμάγια" της Αιθιοπίας δανείζει τ' όνομά στην πρώτη μυθοπλαστική απόπειρα του ντοκιμαντερίστα Ηλία Γιαννακάκη. Ερωτική ιστορία εποχής με προέκταση στο τώρα, μοιάζει να πατάει καλά στο παλιό ελληνικό σινεμά. Η μουσική ανήκει στον Νίκο Κυπουργό. Το καστ προκαλεί αίσθηση για πρώτη ταινία: Δημήτρης Καταλειφός, Υβόννη Μαλτέζου, Εκάβη Ντούμα, Γιάννης Δρίτσας, Γιώργος Μιχαηλίδης, Θόδωρος Ρουμπάνης, Παναγιώτης Θανασούλης, Michelle Valley, Θάνος Σαμαράς, Άννα Μάσχα, Ράνια Οικονομίδου.
Ο δημιουργός της "Επίθεσης του γιγαντιαίου μουσακά" επιστρέφει με την "Αληθινή ζωή", επιμένοντας σαπουνοπερετικά. Ο Πάνος Κούτρας βάλθηκε να γίνει ο έλλην Αλμοδόβαρ. Κιτς, τρας καλτ, αισθητική μελό, ξεκατινιάσματα, λούσα, γκλάμουρ και κώλο φινιστρίνι, με το συμπάθιο. Το σκηνικό ντύνει ιδανικά ο Μιχάλης Δέλτα. Το μοντάζ επιμελήθηκαν τα μαγικά δάκτυλα της Ελισάβετ Χρονοπούλου. Προς τον φακό επελαύνουν οι Νίκος Κουρής, Θέμις Μπαζάκα, Μαρίνα Καλογήρου, 'Αννα Μουγκλαλίς [miss greek fat wedding], Μαρία Πανουργιά, Οδυσσέας Παπασπηλιώπουλος, Γιάννης Διαμαντής και Ανέζα Παπαδοπούλου.
"Είναι ο θεός μάγειρας;" αναρωτιέται στην παρθενική του εμφάνιση ο Στέργιος Νιζήρης. Υπάρχουν έλληνες μασόνοι μάγειρες; Η τελετουργία και η μύηση είναι αποκρυφιστικές έννοιες; Ο μάγος της λαϊκεδελικής μουσικής Θανάσης Παπακωνσταντίνου γιατί βάζει νότες; Η Δέσποινα Μουζάκη τι μαγικά εφαρμόζει στην παραγωγή; Πειραματόζωα είναι οι Γιώργος Καραμίχος, Γιώργος Νάκος, Θεοδώρα Τζήμου, Αλεξία Καλτσίκη, Ιωάννα Τσιριγκούλη και Ευτυχία Πακούμη.
Το "Hardcore" του Ντένη Ηλιάδη έχει ήδη προβληθεί στις αίθουσες. Βρήκε διανομή με την πρώτη κι αυτό δεν είναι διόλου εύκολο. Το σάουντρακ του Coti K κυκλοφορεί επίσης. Ελεύθερες/ροι κυκλοφορούν και οι Κατερίνα Τσάβαλου, Δανάη Σκιάδη, 'Ομηρος Πουλάκης και Ιωάννης Παπαζήσης. Το ίδιο και ο Ideefixe.
Ντάντης, όπως λέμε φάντης και "Quo Vadis". Κωμωδία καταστάσεων, ηθογραφία, σπονδυλωτή σάτιρα, ένα νέο αλαλούμ είναι η δεύτερη προσπάθεια του Tάκη Τουλιάτου. Ένα μωσαϊκό προσώπων, ηθών και εθίμων με φόντο το κλεινόν άστυ. Μουσικάντης του παλζ ο Ηρακλής Πασχαλίδης. Χορεύουν οι Πέμυ Ζούνη, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Δήμητρα Χατούπη. Σας λέει τίποτα ο τίτλος "Βερίκοκα στο καλάθι" [1992]; Είναι η πρώτη του Τουλιάτου.
"Λόγοι και αμαρτήματα" η μήπως "Ο τρόμος της ύλης;" Ο Βασίλης Μαζωμένος ξαναχτυπά αυτή τη φορά με την ποιητική μυθοπλασία των τριών τρίτων. Δώστε βάση. Ένας σκηνοθέτης στήνει μια εκπομπή για το θείο δράμα και μαζεύει λαθρομετανάστες για να παίξουν, αναζητώντας στο πρόσωπο τους την πραγματική πίστη. Παράλληλα, σε ένα νοσοκομείο ένας νεαρός ποιητής νοσεί έχοντας στο πλευρό του μια ταπεινή νοσοκόμα και προδιαγράφει την άρνηση του στον υλικό κόσμο. Τέλος, σε κάποιο spa, ένας νεοαστός την ώρα της περιποίησης του από μια αλλοδαπή φαντασιώνεται ότι βιώνει τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Τρεις διαφορετικές ιστορίες με κοινό παρανομαστή τη σύγκρουση υλικού - πνευματικού κόσμου. Συντελούν οι Θέμις Πάνου, 'Εφη Θεοδώρου και Γιάννος Περλέγκας. Παραγωγός και πάλι ο Γιώργος Κολόζης.
"Μαραθώνιος" στη ζωή μαραθώνιος και στο στίβο, αγώνες ολυμπιακοί και αγώνες αθηναϊκοί. Η συμμετοχή μετράει κι όχι η νίκη, μας προτείνει με σιγουριά ο Αντώνης Κόκκινος. Τέλος εποχής κι αρχή μιας άλλης. Πόσα χιλιόμετρα φιλμ πρέπει να διατρέξει το μάτι; Μαζί του τρέχουν για το άθλημα ο Γιάννης "ένα τραγούδι δε φτάνει" Κοκιασμένος, η Μαρία "σώσε με" Ζορμπά, η Σύλβια Βενιζελέα, η Ελεάνα Ταχιάου, η Στέλλα Καζάζη, η Αιμιλία Βαλβή, ο Γιώργος Γιαννόπουλος και ο Μιχάλης Γκούσης.
Μια ιστορία ανθρώπων προτείνει ο πρωτάρης Γιάννης Μαυρογένης. "Μετεωρίτες" παρατηρούν οι ήρωες του ή μήπως είναι οι ίδιοι μετέωρα και σκιές; Εκπομπές, προβλήματα, νύχτες, σκοτάδια, παρατηρητές, επιδειξίες, γκέι, αναγκαίοι αστυνόμοι, σοβαροφανείς ή μη, αφανείς ή μη, διάττοντες η μη. Μάτι παίρνουν οι Μιχάλης Ιατρόπουλος, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρίλη Μαστραντώνη, Κώστας Μπάρας, Καλλιόπη Τακάκη και Έκτορας Καλούδης.
"Μη φεύγεις" λέει ο τίτλος της πρώτης δουλειάς του Αλέξη Πανταζούδη. Μόνο αυτόν ξέρουμε προς το παρόν.
Οι "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη είναι σίγουρα το μεγάλο φιλμ της φετινής εσοδείας. Υπερπαραγωγή εποχής με όλη τη σημασία, την αξία και το ειδικό βάρος που φέρει ο χαρακτηρισμός. Δεν είναι ούτε "Πολίτικη κουζίνα" ούτε "Πέπερμιντ" ούτε "Βυσσινόκηπος" ούτε "Λιβάδι που δακρύζει". Είναι κοσμοπολίτικο, εξωστρεφές και ενδοσκοπικό, τρυφερό και συγκινητικό, μελοδραματικό κι ατόφιο. Ο Σκορτσέζε, ο "Τιτανικός" και ο "Θρύλος του 1900" υπόσχονται πολλά όμως ο Παντελής πετυχαίνει πολλά περισσότερα. Καθηλώνει βλέμματα, μαγεύει εικόνες, ξετυλίγει μοίρες, τιμά τις μάνες της ξενιτιάς, τολμά μαζί τους να αφηγείται τη νέα ελληνική ιστορία. Διδάσκει διδασκόμενος, θίγει θιγόμενος, αγγίζει αγγιζόμενος, αποκαθιστά αποκαθιστόμενος.
Ο Γιώργος Αρβανίτης φωτογραφίζει τους πόρους του δέρματος. Ο Δημήτρης Κατσίκης σκηνογραφεί το υπερωκεάνιο πλοίο, η Εύα Νάθενα κι ο Δαμιανός Ζαρείφης ντύνουν τα χαμένα μας όνειρα. Ο Θανάσης Αρβανίτης σμιλεύει τους ήχους καρέ το καρέ. Ο Σπανουδάκης αίρεται στο ύψος του τολμήματος. Η Andrea Ferreol είναι η ιδανική Εμινέ χανούμ, πρώτη δεύτερη και τελευταία. Ο Καραμπουλάτ του Steven Berkoff εμποτίζεται με την ωριμότητα και το σφρίγος του μεγάλου καρατερίστα. Η Βικτώρια Χαραλαμπίδου και η Εύη Σαουλίδου ερμηνεύουν ή ερμηνεύονται; Υποδύονται ή απεκδύονται; Δημήτρης Καταλειφός, Ειρήνη Ιγγλέση και Εβελίνα Παπούλια καλύπτουν τα κενά. Σαν παίχτες για όλες τις θέσεις.
Την "Ουτοπία" οραματίζεται ο Γιώργος Καρυπίδης μετά την "Σκιά του φόβου". Πριν πώς λεγόταν άραγε; "Σαρκοφάγος"; Μελλοντολογικό πολιτικό θρίλερ με ροπή προς το ενδοσκοπικό σάιενς φίξιον. Ταρκόφσκι χωρίς Λεμ και Λεμ χωρίς Ταρκόφσκι μου κάνει. Θύελλα στο εγκέφαλο των Τάκη Σπυριδάκη, Νίκης Παλληκαράκη, Θέμιδος Πάνου, Αρτώ Απαρτιάν, Άννας Μακράκη, Ράνιας Μπριλάκη, Μαρίας Κατσανάρη και Ηλία Ασπρούλη.
"Πριν τη νύχτα" τιτλοφορείται η δεύτερη ταινία του Τίμονα Κουλμάση. Που άφησε την Ηρώ Σιαφλιάκη στη "Σινασό, μια τοπιογραφία της μνήμης".
Η "Rakushka" είναι επίσης η δεύτερη σκηνοθεσία της Φωτεινής Σισκοπούλου. Ο αρχικός της τίτλος ήταν "Η ζωή είναι αλλού". Ένας απροσδόκητος θάνατος πυροδοτεί απανωτά φλας μπακ και επαναπροσδιορίζει βασανιστές και βασανισμένους, θύτες και θύματα, κτήτορες και κτήματα. Στην αγρύπνια συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Καλοκαιρινός, Μιλάνα Γιουσούποβα, Ιρίνα Μπόικο, Βαγγέλης Μουρίκης και Γεννάδιος Πάτσης.
Άλλος ένας καταξιωμένος τηλεοπτικός ντοκιμαντερίστας κάνει την πρώτη του μυθοπλαστική κινηματογραφική πτήση. Ο γιαννιώτης Βασίλης Κατσίκης αγαπάει την τιβί και προτείνει "CC TV". Το εύρημα της περιπλανώμενης βιντεοκάμερας τον ταξιδεύει στην Ευρώπη και την Ασία και του παρέχει το άλλοθι μιας ψηφιακής περιπλάνησης που έγινε μπλόου απ στα 35 χιλιοστά. Όλα στο "Mixer" και η CL Productions ναν καλά [λέγε με Κώστα Λαμπρόπουλο]. Το καστ πολυφυλετικό: Clara Crivellaro, Carlos Quintana Perez Oscar Maes, Λευτέρης Θερμός, Δήμητρα Παξινού, Ολυμπία Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Webber, Κατερίνα Παυλίδου, Ευδοξία Λυμπέρη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Πέτρος Μόραλης και Μαρία Βαϊνδερλή.
"Η σκόνη που πέφτει" δεν είναι ούτε χρυσόσκονη ούτε αστερόσκονη. Είναι μια πατίνα μετεμφυλιακή, ένα στρώμα λήθης, επιλεκτικής μνήμης και κλωθογυρίσματος στο παρελθόν. Ο Τάσος Ψαρράς διευθύνει, ο Νίκος Καβουκίδης φωτογραφίζει, ο Γιάννης Σπυρόπουλος Μπαχ ενορχηστρώνει, η Ιουλία Σταυρίδου ντύνει και στρώνει κι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου άδει. Υποδύονται οι Σοφοκλής Πέππας, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Αρμένης, Μαρίκα Τζιραλίδου, Θόδωρος Μπογιατζής, Κάτια Γέρου, Έμιλυ Κολιανδρή, Ανέστης Βλάχος, Αγγελική Λεμονή, Leos Sucharira, Αρετή Πασχάλη και Μπάμπης Χατζηδάκης.
"Φτάσαμεεε" φωνάζει ο Σταύρος Τσιώλης. Θα κατέβει κανείς; "Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι". Ο δημιουργός της "Χουρμαδιάς" και της "Συμμορίας εραστών", ο υμνητής των γυναικών που "κλαίνε" ή "περιμένουν" δεν είναι ο πρώτος τυχών ούτε κι ο τελευταίος.
"Χαιρέτα μας τον πλάτανο" ιταλιστί "E tanti saluti". Κωμωδία κι ο Δημήτρης Μακρής. 21η Απριλίου, Εθνική Παλιγγενεσία, η "Ελλάς Ανέστη" κι απάνω τούρλα κάτω. Το κιτς της εφταετίας πάνω σε παλιγκαιρίσια αφίσα. Ο μικρός Παναγιώτης Φιλιππαίος μπλέκει στα πόδια των Μπέτυς Βαλάσση, Δήμητρας Χατούπη, Πάνου Κρανιδιώτη, Βάνας Ζάκκα, Μάκη Παπαδημητράτου, Μαρίας Κωνσταντάκη, Μιχάλη Αινατζόγλου, Ελένης Τζωρτζή, Μάκη Αρβανιτάκη, Ιωακείμ Αινατζόγλου και Κώστα Δαρλάση.
Αδρεναλίνη κανένας δε θα μείνει. "Τεστοστερόνη" ή "Το πουλί του παραδείσου" υπό Γεωργίου του Πανουσόπουλου. Έχει κάτι μανίες αυτός ο άνθρωπος. Ναύτης βγήκε στη στεριά για περιπολία, μάνα μου αναστέναξε όλ' η παραλία. Στον Δημήτρη Λιακόπουλο επιτίθενται οι Μπέτυ Λιβανού, Δήμητρα Ματσούκα, Ναταλία Δραγούμη, Καίτη Παπανίκα, Μαρία Ζορμπά και Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.
"Χειμωνιάτικη Νοσταλγία" έπιασε τον Αντώνη Βλησίδη που πρωταγωνιστεί στην πρώτη μεγάλη περιπέτεια του Κώστα Αινιάν. Αντιγράφω: Ένας εξηντάρης ηθοποιός αρρωσταίνει για πρώτη φορά και μπαίνει στο νοσοκομείο. Εκεί, συγκρούεται με τις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, όταν μαθητεύει τη ζωή κοντά στον πατέρα του. Η τραγωδία της σύγχρονης πραγματικότητας του ήρωα, απέναντι στην ελαφράδα του παρελθόντος, κοντά στον θυμόσοφο και χιουμορίστα πατέρα του, ένα γνήσιο άνθρωπο της φύσης, του οποίου τις διδαχές, με ανθρωπιστικές προεκτάσεις και οικολογικά μηνύματα, έχει προδώσει οικτρά. Ετσετερά ετσετερά. Πατέρας είναι ο Δημήτρης Τζινιέρης ή ο Βασίλης Καρβούνης;
Κι από τη μυθοπλασία ας περάσουμε στην τεκμηρίωση. Ο Θανάσης Βέγγος είναι ο βασιλιάς της σκόνης, "Ένας άνθρωπος παντός καιρού" κατά την άποψη του αιγόκερου Γιάννη Σολδάτου. Η Μυρτώ "Γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα" Παράσχη μετά την "Επανάσταση της σιωπής" ανεβαίνει στον "Ιερό Βράχο" για να εκστασιαστεί. Ο Μάρκος Γκαστίν αναπολεί την "Μασσαλία, μακρινή κόρη" σε τρεις χρόνους: άλγος (άφιξη και αφομοίωση στη νέα πατρίδα), νόστος (επιθυμία επιστροφής στην "πατρίδα", στις "ρίζες"), έλευση (αποδοχή ή μη της διπλής ταυτότητας). Ένας εσωτερικός περίπλους στην "ταυτότητα". Τέλος η Λυδία Καρρά αφουγκράζεται μια "Φωνή Αιγαίου" συνοδεία μουσικής της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Διαδρομές
Ζωή βεριτάμπλ Α
Ζωή αληθινή Β
Νιζήρης ποιος Νιζήρης;
Hard core κριτική 1
Hard core κριτική 2
Νύφες καλές νύφες
CC TV or empTV
Μυρτώα Ακρόπολις
Λυδία Φωνή Αιγαίου
ΘΒ παντός καιρού
Μασσαλία, κόρη αλαργινή
Τα νέα του ΝΕΚ
Made in Hellas
Η AB Seahorse Ltd