Οι Πόλεμοι των Άστρων και η Τρίτη Διάσταση
Ξέρω τι σκέφτεστε εσείς οι κακοήθεις ύποπτοι. Ότι το 3D είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ξαναπουλήσουν οι εταιρίες τα ίδια προϊόντα σε συσκευασία νέας απόλαυσης χωρίς το φόβο της διαδικτυακής πειρατείας. Ή ακόμη καλύτερα να σου πουλούν μαζί και τον ειδικό εξοπλισμό για να έχεις την άνεση να απολαύσεις στο σπίτι τις φαντασμαγορικές και τρομαχτικές τρεις διαστάσεις.
Φυσικά, η μετατροπή μιας ταινίας σε 3D CGI δεν είναι ούτε αυτόματη ούτε ανέξοδη, παρόλο που είχε αρχικά γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία και παρά την ωριμότητα αυτής της νέας τεχνολογίας. Χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος δουλειάς σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημιουργού του Πόλεμου των Άστρων, George Lucas, και της εταιρίας του, Industrial Light & Magic, που ανέλαβε τις ανακαινίσεις όλων των επεισοδίων της σειράς.
Η πρώτη, κλασική, τριλογία της γαλαξιακής αυτής εποποιίας ξεκίνησε με την ομώνυμη ταινία να παρουσιάζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Μάη του 1977. Ήταν τότε που η Γαλαξιακή Δημοκρατία παρήκμασε κι αναδύθηκε απ' τα σπλάχνα της η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία. Στην επόμενη ταινία [1980] Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται θέλοντας να μεταμορφωθεί σε δικτατορία και τυραννία. Ακολούθησε Η επιστροφή των Τζεντάι [1983], η επικράτηση της καλής γαλαξιακής Δύναμης και η αποκατάσταση του πολιτεύματος.
Οι πρώτες τρεις ταινίες έσπασαν τα ταμεία και τα ρεκόρ εισπράξεων. Τότε δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και μια ολοκληρωμένη "γαλαξιακή" αγορά νέων εμπορευματικών προϊόντων: ευπώλητα αντικείμενα κάθε είδους [μπλουζάκια, καπελάκια, εσώρουχα, αφίσες, κονκάρδες, αυτοκόλλητα, στολές, φωτόσπαθα, μινιατούρες, παιδικά ρούχα και αξεσουάρ, συλλεκτικά κομμάτια κ.α.π.], βιβλία, τηλεσειρές, τηλεταινίες, ψευδοντοκιμαντέρ, πάμπολλα βιντεοπαιχνίδια, Lego, κόμικς, καρτούν και παιχνίδια ρόλων.
Πέρασαν έτσι 15 χρόνια ώσπου να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός ώστε ο Λούκας να εμπνευστεί, να σχεδιάσει και υλοποιήσει τη δεύτερη τριλογία που προηγείται χρονικά της πρώτης. Για να αποκατασταθεί η αρίθμηση, η πρώτη ταινία, ο γνωστός πια Πόλεμος των Άστρων, ονομάστηκε Επεισόδιο 4 με τον συνοδευτικό τίτλο Μια νέα Ελπίδα. Η δεύτερη πρωθύστερη τριλογία είναι τα Επεισόδια 1, 2 και 3 με τίτλους Η αόρατη Απειλή [1999], Η επίθεση των Κλώνων [2002] και Η εκδίκηση των Σιθ [2005].
Κοινό χαρακτηριστικό των 6 επεισοδίων ότι κάνουν πρεμιέρα το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου. Το σύνολο των κερδών αυτού του γαλαξιακού σύμπαντος εμπορευμάτων [χωρίς να περιλαμβάνει το κινούμενο Ο πόλεμος των Κλώνων του 2008] ξεπεράστηκε μόνο από τον Χάρι Πότερ που χρειάστηκε να κάνει 8 ταινίες για να το πετύχει, αφήνοντας στην 3η θέση τον Τζέιμς Μποντ, στην 4η τον Μπάτμαν και πιο πίσω τους Πειρατές της Καραϊβικής.
Η επιρροή της σάγκας και της μουσικής επένδυσης του John Williams στην ποπ κουλτούρα είναι διαχρονική. Από τα Μπαλάκια Τρίτου Τύπου [Spaceballs, 1987] και την Χύναμη του Μελ Μπρουκς μέχρι το πλέον πρόσφατο αριστουργηματικό Rango [2011]. Από την επιτυχία May the cube be with you [1985] του Thomas Dolby και του Χάουαρντ του Αχτύπητου [Howard the Duck, 1986] μέχρι τις διασκευές του ξένοιαστου παλαβιάρη Weird Al Yankovic [το Lola των Kinks έγινε Yoda και το American Pie του Don McLean στιχουργήθηκε ως The Saga Begins για να αφηγηθεί την αόρατη απειλή].
Από τις τουριστικές ατραξιόν Star Tours μέχρι την Ακαδημία των Τζεντάι και τα ρομποτοκοτόπουλα [Robot Chicken]. Χώρια που το μεγαλύτερο δίχτυ αμυντικής δορυφορικής στρατηγικής προστασίας των ΗΠΑ και του ηθοποιού Ronald Reagan βαφτίζεται τιμητικά Πόλεμος των Άστρων, της "καλής" αμερικανικής δημοκρατίας απέναντι στην "κακή" ρώσικη αυτοκρατορία, στο όνομα της περιβόητης παξ αμερικάνα [πατήρ, ιός και περιστέρι].
Όμως τώρα εν έτει 2012, Φλεβάρη μήνα και όχι Μάη, οι Πόλεμοι των Αστεριών ανοίγουν την τρίτη τους περίοδο και την τρίτη τους διάσταση με την 3D επανέκδοση-επανεκδοχή της Αόρατης Απειλής, η οποία αντιδιαστέλλεται πλήρως και διασκεδάζει τις ορατές απειλές που μας περικυκλώνουν ζοφερές και δυσοίωνες. Χωρίς καν να διαφαίνεται /προεικάζεται /προοιωνίζεται Μια νέα Ελπίδα.
ΥΓ1: Τα διαστημικά σχέδια της Ελλάδος ξεκινάνε με το δίδυμο Κούλης Στολίγκας / Νίκος Ρίζος και την κομεντί Χαρούμενοι Αλήτες [1958] του Ντίμη Δαδήρα. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο ιπτάμενος Κώστας Βουτσάς, πρώτα με το φαρσικό Αστροναύτες για δέσιμο [1962] του Σωκράτη Καψάσκη και τελευταία με το καλτ Ο Κώτσος και οι Εξωγήινοι [1980] του Ντίμη Δαδήρα με τον Κρόνιο / Κούλη Στολίγκα.
ΥΓ2: Ποια η σχέση Άστρων και Κάστρων; Φαίνεται πως οι πρώτες 13 σελίδες που περιέγραφαν συνοπτικά τον πρώτο Πόλεμο των Άστρων βασίστηκαν στην ελεύθερη μετασκευή μιας ταινίας του Κουρασάβα που λέγεται Το μυστικό φρούριο [The Hidden Fortress, 1958]. Μόνο που εδώ το κάστρο ήταν ένα ολόκληρο νεκρό άστρο.
Αστρικές Προβολές
Μια νέα Ελπίδα /Star Wars: Episode IV - A New Hope [1977] του George Lucas
Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται /Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back [1980] του Irvin Kershner
Η επιστροφή των Τζεντάι /Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi [1983] του Richard Marquand
Η αόρατη Απειλή /Star Wars: Episode I - The Phantom Menace [1999] του George Lucas
Η επίθεση των Κλώνων /Star Wars: Episode II - Attack of the Clones [2002] του George Lucas
Η εκδίκηση των Σιθ /Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith [2005] του George Lucas
Ο πόλεμος των Κλώνων /Star Wars: The Clone Wars [2008] του Dave Filoni
Μπαλάκια Τρίτου Τύπου / Spaceballs [1987] του Mel Brooks
Χάουαρντ του Αχτύπητου /Howard the Duck [1986] του Willard Huyck
Robot Chicken: Star Wars [2007 TV] του Seth Green
Robot Chicken: Star Wars Episode II [2008 TV] του Seth Green
Robot Chicken: Star Wars Episode III [2010 TV] του Chris McKay
Χαρούμενοι αλήτες [1958] του Ντίμη Δαδήρα
Αστροναύτες για δέσιμο [1962] του Σωκράτη Καψάσκη
Ο Κώτσος και οι Εξωγήινοι [1980] του Ντίμη Δαδήρα
Αστροναύτες με το στανιό /The Road to Hong Kong [1962] του Norman Panama
Το μυστικό φρούριο /Kakushi-toride no san-akunin /The Hidden Fortress [1958] του Akira Kurosawa