Σινέ-MiC
Τίτλος ευχή πανανθρώπινης απεύθυνσης και ανάγκης. Του Κώστα Καρδερίνη
Δικηγόρος ή σκηνοθέτης; Ο χονκονέζος Ρέι Γιενγκ προτίμησε το δεύτερο και κέρδισε πολλά βραβεία. Η προηγούμενη διάσημη ταινία του, Ένα φιλί στο λυκόφως [2019, Suk suk], περιγράφει τον έρωτα δυο μεγάλων ηλικιακά γκέι, όχι δηλωμένων δημόσια, που είναι περήφανοι για τις οικογένειές τους και περνούν από τις συμπληγάδες της ηθικής και των επιθυμιών τους. Εδώ έχουμε στο επίκεντρο τη φανερή σχέση δυο ώριμων γυναικών, που κρατάει 4 δεκαετίες. Ο αιφνίδιος θάνατος της Άντζι αφήνει την Πατ μετέωρη, δίχως νόμιμο δικαίωμα στο σπίτι που διατηρούν συζώντας επί 30ετία. Οι συμπληγάδες της συμβατικής οικογένειας από τη μια και της συμβίωσης από την άλλη επανέρχονται από άλλη οπτική γωνία, καθώς και η ηθική και η αξιοπρέπεια.
Δράμα τίμιο και συγκινητικό, χωρίς κορόνες, δίχως μελόδραμα, με λιτές ερμηνείες όπως στις ταινίες του Όζου. Μουσική [της Veronica Lee] ακούγεται μόνον στους τίτλους τέλους για να μην υποβάλλει συναισθήματα στους θεατές. Βασισμένο σε παιχνίδι ρόλων και εμπνευσμένο πιθανότατα από αληθινές καταστάσεις από την πρώιμη δικηγορία του σκηνοθέτη. Το σταθερό τιμ συνεργατών και παραγωγής, εν μέρει και των ηθοποιών [Patra Au, Tai-Bo], δίνει στον Γιενγκ δυνατότητες να αναπτύξει δυναμικά το σενάριό του, να δημιουργήσει σασπένς σε ένα φαινομενικά ήπιων τόνων θέμα και να μετατρέψει την ιστορία του σε κοινωνικό ζήτημα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Ο τίτλος επαληθεύεται ή είναι ειρωνικός; Μπορούν οι θεληματικοί άνθρωποι να ξεφύγουν του πεπρωμένου; Οι επιθυμίες της θανούσης πραγματοποιούνται; Υπάρχει άραγε μονοσήμαντη απάντηση; Ανάμεσα στα έπαθλα της ταινίας ξεχωρίζουν το Βραβείο Τέντι στο Βερολίνο και η Μέρμεϊντ / Γοργόνα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μην σας ξεγελάνε όμως τα φαινόμενα ούτε οι βαθμοί. Δώστε της πίστωση και θα σας αποζημιώσει.