Σινέ-MiC
Με την απειλή προστίμων περάσαμε τους τελευταίους μήνες, με ένα "Πρόστιμο" ξεκινάμε την επιστροφή μας στην μεγάλη οθόνη. Του Κώστα Καρδερίνη
Τίμιο νεονουάρ που ακουμπά με σιγουριά στο σύμπαν του Γιάννη Οικονομίδη. Επίκαιρο μάλιστα, αφού ασχολείται με την πρόσφατα αναδειχθείσα greek mafia. Ο σκηνοθέτης του, Φωκίων Μπόγρης, προέρχεται από τον χώρο του καλτ τρας, χαμηλού κόστους, κινηματογράφου. Μας έχει όμως προσφέρει δείγμα γραφής [Family tree, 2012, 10λ] που υπερβαίνει εαυτόν καθώς και τον συγκεκριμένο υπαρξιακό χώρο και μαθηματικό τόπο.
Ο Βαγγέλης [Ευαγγελινός] είναι μικροντίλερ κάνναβης με ρέιβ παρελθόν και δυσοίωνο παρόν. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τον αγριεμένο μελλοντικό δυνάστη του [Οικονομίδης] θα πέσει πάνω σε εμφανώς χειρότερη λούμπα και παγίδα [Σταμουλακάτος]. Στο σχήμα υπάρχει και μια μοιραία ράστα [Μπαλούτσου]. Κάτι λίγο σιγοντάρει κι ο Βαγγέλης Μουρίκης [λείπει ο Μάρτης;] κι ο ράπερ Θύτης [Μπίλης Αναστασίου] και δένει το «πικρό» και γίνεται μέλας ζωμός.
Το στόρι μου θυμίζει το συστημικό άσμα του Βασίλη Δήμα: Δεν πάει πιο κάτω πιάσαμε πάτο, που 'σαι ρε Στέλιο που 'σαι ρε Στράτο; [...] Και σαν ευαίσθητο παιδί παράπονο με πιάνει, που γίναν τόσοι οι κίναιδοι, τα λαμόγια κι οι ρουφιάνοι... Αυτού του επιπέδου λόγια, συμπεριφορές και [πράσσειν α]λογικές, αυτού του επιπέδου [ξ]ήρωες, ρεα-ληστρικοί και [εκ]νευρωτικοί, συνιστούν τον υπόκοσμο καμβά πάνω στον οποίο κεντάει ο πανάξιος και πανέξυπνος Σταμουλακάτος, σε βάρος του παραγκωνισμένου πρωταγωνιστή-θύματος.
Το μέτρο [που δεν υπάρχει] επιχειρούν να συν-κρατήσουν ηχομουσικά οι Ahiyava, Jay Glass Dubs και Άκης Καπράνος, ίσως οι μόνες νότες παρηγοριάς και προσπάθειας διαφυγής από έναν τόσο ασφυκτικά γυάλινο υπόνομο κόσμο.
Βαθμός: [τρ]έξη [6]