Σινέ-MiC
Στιβαρό κινούμενο σχέδιο βασισμένο στον Ζαν Κλοντ Γκρινμπέργκ [Αμήν, Το τσεκούρι, Το κεφάλαιο, Παράδεισος στη Δύση, Ο συνταγματάρχης κ.ά.] που διαθέτει αρωγό την πολύτιμη μουσική επένδυση του Αλεξάντρ Ντεπλά και αφηγητή μετά θάνατον τον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν. Ακούγεται / διηγείται σαν μακάβριο παραμύθι που συνέβη στη διάρκεια μεταγωγής των εβραίων στα στρατόπεδα εξόντωσης.
Η άκληρη σύζυγος [η φωνή της Ντομινίκ Μπλαν] του ξυλοκόπου περιμαζεύει από τα χιόνια ένα πολύτιμο μωρό που το θεωρεί μάννα εξ ουρανού. Πρώτα η φτωχή γυναίκα και αργότερα ο σκληροτράχηλος ξυλοκόπος [η φωνή του Γκρεγκορί Γκαντεμπουά] χαρίζουν τη στοργή τους, την αγάπη τους και την προστασία τους στο βρέφος και βλέπουν τη ζωή τους να αποκτά νόημα. Κατόπιν δυσχερειών, έρχεται αρωγός ο εμιγκρές άνθρωπος με το σπασμένο πρόσωπο [φωνή του Ντενί Πονταλιντές]. Το μωρό αυτό συμβολίζει το μέλλον της ανθρωπότητας και αξίζει κάθε θυσία όσο μεγάλο κι αν είναι το κόστος αυτής.
Όσο προφανές είναι το μήνυμα άλλο τόσο αδιανόητο φαντάζει αυτό που συμβαίνει τώρα στην Παλαιστίνη. Πώς είναι δυνατόν οι επιζήσαντες της Σοά να συμμετέχουν στην τελική εξόντωση ενός άλλου κατατρεγμένου λαού και όλοι να ανεχόμαστε ως θεατές αυτό το χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου; Παρακάτω παραθέτω ένα πολύ πρόσφατα αποκατεστημένο βίντεο από την Πρωτοχρονιά του 1975! όπου μεγάλοι ηθοποιοί μας και άνθρωποι του θεάτρου εύχονται να πάψει ο πόλεμος και η καταστροφή, να επικρατήσει δικαιοσύνη και ειρήνη και να βρουν γαλήνη και τροφή τα παιδιά της Παλαιστίνης.
Αλλά κι ο Ντεπλά και ο Χαζαναβίσιους πιστεύω ότι σχολιάζουν / στιγματίζουν, ο καθείς με τον τρόπο του, τέτοιες τελικές λύσεις που απανθρωπίζουν το είδος μας. Όπως κι εκείνο το παλιό οβρέικο παραμύθι με τους Τσιριμπίμ, τους Τσιριμπόμ και τον τρελαμένο ραβίνο που περνάει πλαγίως από το κινούμενο αυτό σχέδιο επανάκτησης της ανθρωπιάς. Αυτό είναι Το πιο πολύτιμο φορτίο, η ανθρωπιά.
Ευχές αμφί-θεατρικές της 01/01/1975