Σινέ-MiC
Διόλου...εγκεφαλικές απόπειρες απάντησης στο ερώτημα "τι είναι ο εγκέφαλος". Του Κώστα Καρδερίνη
Με το κορμί κάτω, τα μάτια πάνω και το μυαλό στην εντατική, δοκίμασε να μπουσουλήσει στο αύριο. [Όμως, Κιρκάδια Ουσιαστικά - Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος, εκδόσεις University Studio Press 2022]
Τι είναι εγκέφαλος; Υπάρχει απάντηση; Οι νευροεπιστήμονες την παλεύουν. Ο εικαστικός και διδάσκων Καλές Τέχνες στο ΑΠΘ, Σταύρος Παναγιωτάκης, διερωτάται έτι περαιτέρω: Είναι άραγε ο εγκέφαλος απλώς ένα δοχείο μέσα στο νευρικό σύστημα που αποθηκεύει μνήμες, ιδέες, συγκριτικές αποφάσεις και οράματα ή μήπως μέσα στις δυνατότητές του μπορούμε να αναζητήσουμε και να σκιαγραφήσουμε και άλλου τύπου, ακόμα άγνωστες, μορφολογίες;
Στο κεφαλαιώδες ερώτημά του κλήθηκαν και [αντ]αποκρίθηκαν άλλοι 26 καλλιτέχνες δραστηριοποιούμενοι με πλατιά γκάμα εκφραστικών μεθόδων (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, performance / επιτέλεση, εγκατάσταση & βίντεο). Εκπροσωπούν, δε, ευρύ φάσμα ηλικιών: Γιώτα Ανδριάκαινα, Γιώργος Ανέστης, Βασίλης Βασιλακάκης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Μανόλης Γιανναδάκης, Άρις Γεωργίου, Κώστας Γουρτζής, Μάνια Ευσταθίου, Δημήτρης Ζουρούδης, Καλλιρρόη Ιωαννίδου, Φωτεινή Καρυωτάκη, Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Χρήστος Κεραμάρης, ΚΩΣΤΗς – C o s t I s, Ιωάννης Μπελιμπασάκης, Χρήστος Μπουρονίκος, Shekine-Δέσποινα Ναϊντί, Ingo Dunnebier, Γιώργος Παναγιωτάκης, Ρένα Παπασπύρου, Λάουρα Ράπτη, Δανάη Στράτου, Γιώργος Τσακίρης, Κωνσταντίνος Τσακίρης, Ευγενία Φαλιαρίδου, Θανάσης Χονδρός.
Το αποτέλεσμα είναι πολυμορφικό, πολυποίκιλο, γαργαλιστικό και γεμάτο ετερόκλιτες διαθέσεις [χιούμορ, υπέρβαση, αισιοδοξία, απαισιοδοξία, κριτική, αυτοκριτική, αφαίρεση, πρόσθεση, διαίρεση και πολλαπλασιασμό]. Πρωτίστως όμως επιχειρεί να μας βάλει σε σκέψεις, να καταθέσουμε δηλαδή τις δικές μας προσωπικές σκέψεις και απόψεις, κατόψεις, προσόψεις, υποψίες ή ό,τι άλλο:
Δίνεται η δυνατότητα με έναν άμεσο τρόπο να επαναπροσδιοριστεί ο χαρακτήρας της σύγχρονης τέχνης στην εποχή μας και να δημιουργηθεί μια κοινή αντίληψη μεταξύ νευροεπιστημόνων και καλλιτεχνών. Με εργαστηριακές μεθόδους έρευνας και μέσα από την προσφυγή του καθενός στην ερώτηση: τι είναι εγκέφαλος; ίσως να δίνεται μια απάντηση στη διερεύνηση του οράματος για το τί είναι σκέψη, τί είναι ομορφιά, τί είναι ελευθερία, και ποιες αξίες αντιπροσωπεύει η ανθρώπινη ζωή. [Σταύρος Παναγιωτάκης]
Ύστερα ύψωσε το ποτήρι του στην τρελή θάλασσα.
[Βορειοανατολικός φόβος, Κιρκάδια Ουσιαστικά, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2022]
--------
Το εικαστικό ντοκιμαντέρ ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ προβάλλεται [εν εξελίξει] σε πρώτη δημόσια πανελλήνια προβολή από την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] στον πολυχώρο ToPikap kato [Ολύμπου 57] την Δευτέρα 06 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00 και είναι ανοικτή στο κοινό.
Της προβολής προηγείται μικρή εισήγηση για Το σύμπαν του εγκεφάλου από τον ομότιμο καθηγητή, νευροεπιστήμονα και συγγραφέα, Γιώργο Χ. Παπαδόπουλο [... εξ αγχιστείας ποιητής του καιρού του]. Της προβολής έπεται ηλεκτρακουστικό μουσικό ημίωρο από τους 2_Νάνους [Πάνος Νάνος (κιθάρες-λούπες), Αλέξης Νάνος (τζέμπε)].
Μετά την προβολή και την μίνι-συναυλία ακολουθεί συζήτηση με προσκεκλημένο τον Σταύρο Παναγιωτάκη, δημιουργό του ντοκιμαντέρ, εικαστικό, αρχιτέκτονα και διδάσκοντα [ΕΕΠ] στη Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Ο χώρος προβολής διαθέτει 50 θέσεις, αυστηρά, συμπεριλαμβανομένων και των ομιλητών. Τηρούνται τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα κι ο έλεγχος γίνεται στην κύρια είσοδο του πολυχώρου.
Η ιστοσελίδα της ΚΛΘ στο προσωποβιβλίο https://www.facebook.com/Κινηματογραφική-Λέσχη-Θεσσαλονίκης-473011056069908/
Το τρέιλερ του Πορτραίτου του εγκεφάλου https://www.youtube.com/watch?v=5u-8GyiqOq4