Kenneth Anger
...a maker of magick
Το ανεξάρτητο αμερικάνικο underground κινημά οφείλει πάρα πολλά στον γεννήτορα της homo-cult αισθητικής. Από παιδί ακόμα, συνήθιζε να μπερδεύεται στα φουστάνια της καρνταρόμπας που είχε η γιαγιά του στο Χόλιγουντ. Στα επτά του γίνεται μικρός πρίγκηπας στο όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Max Reinhardt, μια εμπειρία μαγική, που θα τον διαπεράσει και θα τον γοητεύσει.
Φυσιογνωμία μυστήρια και ανήσυχη, καλλιέργησε ένα μύθο και ύφανε γύρω του ένα διαστροφικό πέπλο, έχοντας κάνει μόλις εννέα ταινίες, οι περισσότερες μικρής διάρκειας. Αποφεύγει τις συνεντεύξεις και τη δημοσιότητα, με εξαίρεση τη "Βαβυλωνία του Χόλιγουντ", ένα θρυλικό βιβλίο του και την τηλεοπτική σειρά που το ακολούθησε. Αλλάζει διαδοχικά τις μουσικές επενδύσεις των ταινιών του, δίνοντάς τους έτσι νέο νόημα και προτείνοντας νέους τρόπους θέασης.
Οι σπουδαιότερες επιρροές του είναι ο δυσιδαιμόνιος βρετανός Aleister Crowley με την διαβόητη μαγγανία και τη γνωστική του τε-λειτουργία, η σχέση αγάπης-μίσους που είχε παιδιόθεν με το Χόλιγουντ, το ενδιαφέρον του για τις τελετές και οι πολιτικοί του ακτιβισμοί.
Fireworks (1947)
Σε ηλικία μόλις 17 χρονών μας χαρίζει ένα οργισμένο αριστούργημα (an anger film αναγγέλουν οι τίτλοι), τα "πυροτεχνήματα". Η περιρέουσα ομοφιλική ατμόσφαιρα, η διάθεση και η αυτοδιάθεσή του προς εξευτελισμό (αυτό-προσωπογραφείται), οι υψηλές αισθητικές ιδέες και οι νεοτερισμοί του, προκαλούν έντονα σχόλια και τον καθιερώνουν αμέσως. Ηδονιστής, επιδειξιομανής, αριβίστας, φιλήδονος, με τάση προς το s/m και τις ακρότητες. Τα γυρίσματα γίνονται στο σπίτι του σε τρεις μέρες κατά την απουσία των δικών του, που έχουν πάει σε μια κηδεία. Ιδού τι λέει ο ίδιος για την υπόθεση:
"Ένας ανικανοποίητος ονειροπόλος ξυπνά, βαριαστενάζοντας από τη θλίψη της μοναξιάς, αναζητά μια φωτιά μέσα στη νύχτα και περνάει μέσα από το μάτι της βελόνας. Σαν όνειρο μέσα σε όνειρο, επιστρέφει σ' ένα κρεβάτι λιγότερο άδειο από πριν. Είναι το σχόλιό μου για τα δεκαεπτά, το αμερικάνικο ναυτικό, τα χριστούγεννα και την 4η Ιουλίου".
Rabbit's Moon (1950)
Σε μια περίοδο αυτοκαταστροφικής κατάθλιψης, διαλέγει ένα παραμύθι για να διασκεδάσει τη θλίψη του. Ο μύθος επιχειρεί ν' ανατρέψει την αδιέξοδη πραγματικότητα. Η αντίθεση στο θέμα είναι ολοκληρωτική και ανατρεπτικά αισιόδοξη. Δείχνει ένα ευρύ οπτικό πεδίο, ένα ανοιχτό πνεύμα και έναν συμβολισμό σπάνιο, ταπεινό και απίστευτα ώριμο για τα είκοσί του χρόνια. Και πάλι από τον ίδιο ακούμε την υπόθεση:
"Η μυθολογία του απρόσιτου φεγγαριού, συνδυάζει στοιχεία κομέντια ντελ άρτε και γιαπωνέζικου μύθου. Ένα σεληνιακό όνειρο που χρησιμοποιεί τον Πιερότο (κλασική φιγούρα της παντομίμας), τον Αρλεκίνο και την Κολομπίνα σε μια συμπλοκή με την ζαβολιάρικη μαγική λατέρνα".
Eaux d'artifice (1953)
Ο τίτλος σημαίνει "νερο-τεχνήματα" (όπως πυροτεχνήματα) και αποτελεί νεολογισμό του Κοκτώ. Άλλη μια ύπουλα επικίνδυνη ταινία (un film d'anger συμφώνως με τα ζενερίκ) που κινείται μεταξύ ονείρου και φαντασίωσης. Ένα κρυφτούλι στον σκοτεινό λαβύρινθο των επιπέδων, ανάμεσα σε χαμηλά παραπέτα, σπηλιές και αιώνιες πηγές. Η μουσική του Vivaldi χορογραφείται έξοχα και επενδύεται με τεχνητούς πίδακες νερού. Η φιγούρα ενός νάνου, της μάγισσας του νερού, ακροβατεί ανάλαφρα και ολίγο συνομωτικά μέχρι να ενωθεί με την πηγή. Οι κλίμακες και οι αναλογίες του φιλμ είναι υποδειγματικές, όπως και το μοντάζ που παραπέμπει κατευθείαν στο Αϊζενστάιν.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ.
1973 Lucifer Rising.
1969 Invocation of My Demon Brother.
1965 Kustom Kar Kommandos.
1964 Scorpio Rising.
1954 Inauguration of the Pleasure Dome.
1953 Eaux d'artifice.
1950 Rabbit's Moon.
1949 Puce Moment.
1947 Fireworks.
ΠΗΓΕΣ.
http://www.sci.fi/~phinnweb/links/cinema/underground/anger/ (συλλογή σελίδων)
http://www.nyuff.com/thirddegree/anger.src.html (συνέντευξη-εκπομπή)
http://www.fortunecity.com/victorian/updike/723/home2.html (Magick Lantern Cycle)
http://victorian.fortunecity.com/updike/723/artoffilms.html (άρθρο στα καγιέ)
http://victorian.fortunecity.com/updike/723/lucifer.html (άρθρο για το Lucifer rising)
http://www.geocities.com/Hollywood/Lot/1162/HCAngerBio_html.html (βιογραφία)
http://www.weeklywire.com/ww/11-17-97/austin_screens_feature2.html (συνέντευξη)
http://www.afionline.org/mda/mda.anger.html (κι άλλη βιογραφία)
http://www.disinfo.com/disinfo?p=folder&title=Kenneth+Anger (αντι-αρχείο)
http://www.catharton.com/directors/71.htm (ε, όχι κι άλλο αρχείο)