58ο ΦΚΘ: οι αφίσες και η πλάνη των κινηματογραφικών πλάνων
Η επερχόμενη 58η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ως επικοινωνιακό της όπλο τέσσερις αφίσες και όχι μία. Το σκεπτικό αυτής της διαφορετικής στρατηγικής εξηγείται ως ακολούθως:
Η ιδέα της σειράς στηρίζεται σε ένα από τα βασικά στοιχεία του σινεμά και της εικόνας: την έννοια του κάδρου.
Το κινηματογραφικό κάδρο είναι το πεδίο δράσης του ενορχηστρωτή των πλάνων, του σκηνοθέτη, ο οποίος χρησιμοποιεί το κάδρο για να πλάσει τις εικόνες, τα πλάνα της ταινίας που οραματίστηκε. Το κάδρο είναι μέρος της πραγματικότητας και βάση-φόντο του σινεμά μυθοπλασίας. Μέσα του τεκταίνονται και τεκμαίρονται «πράματα και θάματα».
Κάθε κινηματογραφικό κάδρο και κάθε πλάνο «είναι ουσιαστικά ένα καλλιτεχνικό προϊόν διαφορετικό από την αντικειμενική πραγματικότητα» [Rudolf Arnheim]. Κάθε κινηματογραφικό κάδρο και κάθε πλάνο είναι ταυτόχρονα και πλάνη του χρόνου. Σύμφωνα με τα λόγια του πατέρα του χωροχρόνου, «η διάκριση σε παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι απλά μια ανθεκτική έμμονη πλάνη» [Albert Einstein].
Οι φωτογραφίες είναι παρμένες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (Θερμαϊκός, δυτικές συνοικίες, ταράτσες στο κέντρο, προβλήτα στην Αρετσού). Έχουν, δε, το φως και την ατμόσφαιρα του φεστιβαλικού Νοεμβρίου.
Ο σχεδιασμός ανήκει στην Red Creative [που με είχε εντυπωσιάσει και παλιότερα, με κείνη την εικαστική «μυτόνγκα» του 49ου ΦΚΘ] και οι φωτογραφίες είναι του ροκά Σίμου Σαλτιέλ.
Το κινηματογραφικό κάδρο δεν περιορίζει αλλά αντιθέτως υποδαυλίζει και οιστρηλατεί τη φαντασία του θεατή-κοινωνού. Ο χώρος του κάδρου προεκτείνεται και εκτός οθόνης: πάνω-κάτω, αριστερά και δεξιά, πίσω από την εικόνα και εμπρός - εκεί που βρίσκεται όποιος βλέπει με τα δικά του μάτια αυτό που έπλασε ο δημιουργός-σκηνοθέτης.
Έτσι τα σπιτφάιρ παντρεύονται εμβόλιμα με τις χαρακτηριστικές θεσσαλονικιώτικες κεραίες, μπαλαρίνες και μάγισσες ίπτανται του θερμαϊκού ύδατος κι ένας μοναχικός μονόκερως βόσκει αμέριμνος - απομονωμένος από το αστικό τοπίο. Οι αφίσες "δίνουν φτερά" στη φετινή φιέστα του σινεμά, δεδομένου και του νέου διαγωνιστικού τμήματος Virtual Reality που ανακοινώθηκε εσχάτως με 10 υποψήφιες ψηφιακές ατομικές πραγματικότητες [INVR].
Στο ίδιο τραγελαφικό μήκος κύματος, από την επίπλαστη σοβαροφάνεια προς τη διακωμώδηση και την ιλαρότητα, κινούνται και τα 4 πικάντικα ορεκτικά που σκηνοθέτησε ο Μπάμπης Μακρίδης.
Διάλεξε κάδρο, πλάνη & πλάνο