Ανοιχτή συζήτηση με τον Χρήστο Γούσιο για την ταινία Electra


Χρήστος Γούσιος Ανοιχτή συζήτηση με τον ακαδημαϊκό και μουσικό Χρήστο Γούσιο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Με αφορμή τη νέα του ταινία Electra και με την πεποίθηση ότι η τέχνη είναι τόπος συνάντησης και δημιουργίας νέων ιδεών, ο σκηνοθέτης Πέτρος Σεβαστίκογλου προσκαλεί το κοινό σε ανοιχτή συζήτηση με τους δημιουργούς της ταινίας και άλλους καλεσμένους καλλιτέχνες. Στόχος του διαλόγου είναι μια διαφορετική προσέγγιση θεμάτων, όπως η υποκριτική τέχνη, η κινηματογραφική γραφή, ο μουσικός σχεδιασμός και η διανομή των ελληνικών ταινιών.

Ο κύκλος των συζητήσεων συνεχίζεται την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, με τον ακαδημαϊκό και μουσικό Χρήστο Γούσιο, για ένα διάλογο με τον σκηνοθέτη και τους θεατές γύρω από τον ηχητικό σχεδιασμό της Electra και το ρόλο της μουσικής στoν κινηματογράφο.

Οι συζητήσεις με τους συντελεστές της Electra και προσκεκλημένους δημιουργούς συνεχίζονται τον Ιανουάριο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μετά την προβολή της ταινίας.

Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, ο σκηνοθέτης θα βρίσκεται στην Ταινιοθήκη και μετά την προβολή θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Ώρα προβολής Electra: 22.00

Έγραψαν για τη μουσική της ταινίας
"...με φόντο την υποβλητική μουσική επένδυση - σχεδόν πρωταγωνίστρια της ταινίας - από τους δραστήριους Χρήστο Γούσιο και Θοδωρή Παπαδημητρίου..."
Παύλος Αγιαννίδης, ΤΑ ΝΕΑ, 8.12.14

"...Με τον ίδιο αφηρημένο, στα όρια του πειραματικού σινεμά, τρόπο, ο λόγος που ταξιδεύει από τα ελληνικά σε διάφορες άλλες γλώσσες, βρίσκεται εκεί όχι για να γίνει κατανοητός (γι' αυτό και δεν υποτιτλίζεται), αλλά για να μεταφέρει την αύρα του, σαν ηχητική μπάντα, συνδυασμένος με τη μουσική των Χρήστου Γούσιου και Θοδωρή Παπαδημητρίου."
Λήδα Γαλανού, Εφημερίδα των Συντακτών, 1.12.14

"...Επιπλέον άρτια δουλειά στον ήχο και στην μουσική υπόκρουση που παίζουν το δικό τους ρόλο στο συνολικό αποτέλεσμα. Αξιοπερίεργη η Ηλέκτρα, σε προσκαλεί να αφεθείς, να ταξιδέψεις, να αποφασίσεις μόνος σου αν θα βιώσεις το κάθε απόσπασμα ξεχωριστά ή αν αργότερα προσπαθήσεις να ενώσεις τις τελείες..."
Δημήτρης Βαρελάς, Reel.gr, 4.12.14

"Η μουσική λοιπόν έπαιξε πολύ σημαντικό αν όχι πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης... Ο Χρήστος Γούσιος και ο Θοδωρής Παπαδημητρίου ως δάσκαλοι της μουσικής και του ήχου ανέφεραν τις πολυάριθμες συναντήσεις με τον σκηνοθέτη της ταινίας μέχρι να μονταριστεί το τελικό αποτέλεσμα. Οι ίδιοι είχαν συνθέσει πάνω από 20 μουσικά κομμάτια, εκ των οποίων ελάχιστα μπήκαν και που όμως ήταν αρκετά για να αναδείξουν την υπόθεση της ταινίας. Σε μερικές σκηνές μάλιστα μπήκαν και τέσσερις συνθέσεις μαζί προσδίδοντας την ανάλογη ένταση που απαιτούνταν. Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως η ταινία γυριζόταν τρία με τέσσερα χρόνια. Γεγονός που σημαίνει πως είχαν γίνει πολλές λήψεις οι οποίες έπρεπε να μονταριστούν ξανά και ξανά. Και φυσικά αυτό απαιτούσε και την ανάλογη μουσική επένδυση κάθε φορά. Έγιναν πολλές διορθώσεις σε σημείο που οι δύο δημιουργοί δεν θυμόντουσαν πότε είχαν γράψει τελευταία τις συνθέσεις αυτές!"
Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Χρήστου Γούσιου και του Θοδωρή Παπαδημητρίου στην Οφηλία Ψωμαδάκη, 9.11.2014

Βιογραφικό

Χρήστος Γούσιος
Ο Χρήστος Γούσιος γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Από τον Ιανουάριο του 2009 είναι λέκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου με αντικείμενο τον ήχο στον κινηματογράφο, όπου διδάσκει από το 2006. Ασχολείται με τον ηχητικό σχεδιασμό για τον κινηματογράφο, αλλά και το θέατρο, κι έχει συνθέσει μουσική για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ. Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια ήχου και ακουστικής από το 1999 μέχρι σήμερα. Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ο Θοδωρής Παπαδημητρίου έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και πολυσύνθετες εκδηλώσεις, όπου η μουσική συνδυάζεται με τη λογοτεχνία, το χορό, το video, τη ζωγραφική.

http://www.facebook.com/electramovie

Τιμές εισόδου:
Γενική Είσοδος: 7€
Είσοδος μειωμένη*: 4€
(* για φοιτητές, σπουδαστές δραματικών σχολών, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνω των 65, νέους 18-26 ετών και γκρουπ ατόμων και άνω)