Από την Αρμονία στο Χάος: μια ιδιαίτερη συλλογή με ελληνικό ενδιαφέρον

Η συλλογή “From Harmony to Chaos” είναι η πρώτη της σειράς “That Sounds Greek to Me” από την ψηφιακή πλατφόρμα - δισκογραφική εταιρεία 1tracktape. Το κάλεσμα έγινε πριν μερικούς μήνες σε συγκεκριμένους μουσικούς με την προτροπή να συνθέσουν κάτι καινούργιο εμπνευσμένοι από μία ελληνική λέξη. 17 συμμετοχές (και 3 κρυφές!) γεμίζουν τα 100 περίπου λεπτά αυτής της προσπάθειας με ήχους από ηλεκτροακουστική και πειραματική μουσική, σε ambient, imrpov και εν γένει παγκόσμια σημερινή experimental.

Η κυκλοφορία έγινε στην πανσέληνο του πρoτελευταίου μήνα του έτους, 30 Νοεμβρίου 2020. Όλα τα έργα της 1tracktape έχουν αντί για κωδικούς και τυχαίες ημερομηνίες τις δύο φάσεις του φεγγαριού. Κάθε νέο φεγγάρι ένα καινούργιο κομμάτι (digital single – new moon series) από έναν καινούργιο καλλιτέχνη και κάθε ολόγιoμο φεγγάρι μία συλλογή (αρχειακού ή νέου θεματικού περιεχομένου: blue series / retroflex – full moon series). 

Thomas Park και M.NOMIZED εκπροσωπούν την παλιότερη φρουρά από Αμερική και Γαλλία αντίστοιχα με καινούργιες συνθέσεις, ο πρώτος στα πλαίσια της αυτόματα δημιουργούμενης μουσικής που κατασκευάζει το τελευταίο διάστημα και θα δισκογραφηθεί σύντομα (“Εργασία”) κι ο δεύτερος με ένα χαρακτηριστικό noisy drone κολλάζ του (“Σελήνη”). Ο Tasos Stamou, η Veronica Moser και η Paramorphosi προσδίδουν μια καλοδεχούμενη ελληνική χροιά. Τα “Αιθέρια” ανοίγματα στη συλλογή του Tym Frost συμπληρώνει ο αινιγματικός r1b2 με το “π” σε διάρκεια 3 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα! Ambient πτυχές στο “Χίασμα” του subterrene και “Ύπνος” από τους γερόλυκους Foot and Mooth Disease. Από το Νέο Μεξικό ο Palazzo's Monstrosity Coil με το “Φθονώ” χρησιμοποιεί ήχους από νομίσματα κι επιφάνειες, ενώ ο VOSTOK3 εμπνέεται από τον σκηνοθέτη - ποιητή Tarkovsky για τον “Αγαμέμνων” του. Ο Αμερικανός Thaniel Ion Lee επιλέγει τον “Επώδυνο” και τα φωνήεντα περιπλέκονται από τους Γερμανούς Terbeschikkingstelling με το “Euphoniumism”. Ο Miranda – Arens στέλνει το “Μήνυμα” από την Αργεντινή και οι {AN} EeL πειραματίζονται ζωντανά πάνω στην ιαχή “Όπα!”. Οι Βραζιλιάνοι Obasquiat trio δηλώνουν αινιγματικά “Σάο Τσαν Ντιξάο” πριν οι Dark Machinery από το Περού αναδυθούν απ’ τα “Τάρταρα”.

Κι αυτά τα κομμάτια, κυρίως ορχηστρικά και σύγχρονης συνθετικής αισθητικής, καταλαμβάνουν την έκταση ενός ολίγου over-burned cd για το αμάξι! Απ’ όλο τον κόσμο μουσικοί βρήκαν μια ελληνική λέξη και εμπνεύστηκαν για να αποτυπώσουν αυτή τη δύσκολη, από κάθε οπτική κι αισθητική, χρονιά του 2020. Κι αν μερικά ακούγονται Κινέζικα είναι γιατί γνωρίζετε την Ελληνική! Μέχρι την επόμενη προσπάθεια κάτω απ’ ένα αλλιώτικο γεμάτο φεγγάρι...

Bandcamp