Electronic Fields Forever: Έλληνες Συνθέτες Ηλεκτρονικής Μουσικής σε Πεδία Επιστημονικής Φαντασίας
Ευρισκόμενοι σε ...πεδία, ηλεκτρομαγνητικά και μη, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ηλεκτρονική μουσική, από τις πρώιμες ήδη απαρχές της, υπήρξε προνομιακό πεδίο έκφρασης διαφόρων και ποικιλόμορφων μελλοντολογικών οραμάτων, επιστημονικής (και μη) φαντασίας. Διόλου παράξενο αυτό: όντας μουσική ανοίκεια, εντελώς καινούργια, "αφύσικη", ενίοτε στρυφνή και δυσνόητη και δυσπρόσιτη, ήταν το κατάλληλο εργαλείο για να αποτυπώσει ηχητικά τα συναισθήματα του ανθρώπου που ατενίζει την άγνωστη και αχανή χώρα του Αύριο. Με ένα βλέμμα άλλοτε αισιόδοξο και φωτεινό, άλλοτε βαρύ, απαισιόδοξο και δυστοπικό (σημ: στη μουσική πλέον η λέξη "δυστοπικός" έχει πάρει τον ρόλο του "καφκικού" στη λογοτεχνία: χρησιμοποιείται δηλαδή κατά βούληση, καθ' υπερβολή και κατά συρροή). Έχει επίσης ένα ενδιαφέρον ιστορικό να παρατηρεί κανείς πως η ισορροπία οπτιμισμού/πεσιμισμού αλλάζει ανάλογα και με την εποχή, πως από καιρούς όπου υπερτερεί η ελπίδα περνάμε σε καιρούς όπου το πάνω χέρι παίρνει ο φόβος και η απειλή και "-βλέπω καλύτερες ημέρες -ηλίθιε κοιτάς προς τα πίσω". Και συνακόλουθα η νοσταλγία για το ασφαλές παρελθόν σε αντιπαράθεση με το απειλητικό αύριο (μήπως λοιπόν η νοσταλγία δεν είναι παρά το flip-side συναίσθημα της ελπίδας;).
Η συλλογή αυτή, η οποία κυκλοφορεί ήδη από την 1η Νοεμβρίου, υπό την σκέπη της νεόκοπης A Man out of A Man Ltd, αποτυπώνει ακριβώς αυτή την ευρύτητα διαθέσεων χαρτογραφώντας συγχρόνως το πολυδιάστατο πεδίο της σύγχρονης εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής. Ένα εύρος που μπορεί να πιάνει τον Αντώνη Λιβιεράτο σε απροσδόκητους dark δρόμους (ακούω Coil;), τον Bellerophone σε αναλογικά μανταρινο-ονειρικά (το πιάσατε το υπονοούμενο ε;) τοπία, τον Δημήτρη Καμαρωτό και τον Yiannis Karr υπό την επήρεια συχνοτικών βόμβων, τον Αχιλλέα Χαρμπίλα να περιφέρεται σε μετα-βιομηχανικά εγκαταλειμμένα εργοτάξια, τον Hydra σε έναν μεταπυρηνικό κόσμο, τους Sone Urbia, Joalz και Right Knider βυθισμένους σε αστική σιωπή (future sound of Athens;), τους SpyrosVJ, ΙΟΝ και Big Fat Lips σε μελωδικές διαδρομές, και τους Videogame Orchestra να κλείνουν την περιήγηση σε ιαπωνο-ιταλο-space-ουφο-ντίσκο ευφορική διάθεση.
Στοιχεία κυκλοφορίας:
*Format: Κασέτα c-60 (δυνατότητα download wav αρχείων)
*Final Mastering: Δημήτρης Παπαδάτος
*Artwork: Χαράλαμπος Μελικίδης
*Παραγωγή: Στυλιανός Τζιρίτας
Η συλλογή θα είναι διαθέσιμη από τα κάτωθι δισκοπωλεία:
*Homcore (Βουλής 38)
*Strange Attractor (Βαλτετσίου 31, Εξάρχεια)
*Υπόγειο (Καπλανών 14)
ενώ η υπόλοιπη διανομή θα γίνει από την Ozaka Crue οπότε και μπορείτε να απευθυνθείτε στο mail ozakamotley@gmail.com
*Η παρουσίαση της συλλογής θα γίνει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Homcore (www.homcore.com/Βουλής 38), όπου εκτός από την ακρόαση οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν συμμετέχοντες της συλλογής (Sone Urbia, Right Knider, The Hydra) σε δισκοθετήσεις με ανάλογα του περιεχομένου της κυκλοφορίας ηχητικά θέματα.
Υ.Γ. Κι αν ξενίζει κάπως η κυκλοφορία σε κασέτα, παραμερίζοντας λίγο την καχυποψία για hipster μοδάτο φετιχισμό, μπορούμε να αναλογιστούμε τον ρόλο που διαδραμάτισε το μέσο αυτό (και λόγω της "lo-fi" φύσης του!) στην γένεση της υπόγειας ηλεκτρονικής και industrial σκηνής.