Ένα ντοκιμαντέρ για τον Brian Eno είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον Brian Eno

…ειδικότερα όταν ο τελευταίος έχει δώσει στον δημιουργό του πλήρη πρόσβαση σε αρχεία εικόνας μη δημοσιοποιημένα μέχρι τις ημέρες μας

Τον Gary Hustwit τον μάθαμε με το θαυμάσιο προ ετών φιλμ του ‘Helvetica’ (2007) και οριστικά αποφασίσαμε ότι πρόκειται περί ιδιαίτερης περίπτωσης όταν έκανε το 2017 το ‘RAMS’ σχετικά με τον Γερμανό σχεδιαστή Dieter Rams. Στην τελευταία του αυτή ταινία είχε υπογράψει τη μουσική ο Brian Eno, παραδίδοντας έναν από τους καλύτερους δίσκους του 2020 (τότε κυκλοφόρησε σε cd και βινύλιο από την Opal). Είναι φανερό ότι κάπου εκεί, αν όχι πρωτύτερα ο Αμερικανός σκηνοθέτης ήρθε σε συμφωνία με τον συμπατριώτη του και συνθέτη για το επόμενο σχέδιο του. Το ντοκιμαντέρ που ονομάζεται αφοπλιστικά απλά ‘ENO’ θα κυκλοφορήσει το 2023. Το λίαν ενδιαφέρον είναι ότι ο Hustwit έλαβε από τον Eno πάσο πλήρους πρόσβασης στα αρχεία του, εκατοντάδες ώρες όπως χαρακτηριστικά υποσημείωσε ο σκηνοθέτης. Όπως επίσης ανέφερε ο Hustwit σε σχετική συνέντευξη, δεν είναι μόνο η μουσική και οι εγκαταστάσεις του Eno το επίκεντρο του φιλμ αλλά τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τον συνθέτη και τα οποία αναδεικνύει μέσω των έργων του, προβληματισμοί οι οποίοι αφορούν την κοινωνική ισότητα, τη βιωσιμότητα πάνω στον πλανήτη, τις ίσες ευκαιρίες και προσβάσεις στην τεχνολογία.

«Μεγάλο μέρος της καριέρας του Brian» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης «αφορούσε τη δημιουργία περιβάλλοντος δημιουργικότητας για τον εαυτό του αλλά και τους άλλους (συνεργάτες και μη), μέσω του ρόλου του ως παραγωγού αλλά και μέσω της συμμετοχής του σε έργα όπως οι κάρτες Oblique Strategies ή η μουσική εφαρμογή Bloom. Σκέφτομαι το ‘ENO’ ως μια ταινία τέχνης για τη δημιουργικότητα, με πρώτη ύλη το αποτέλεσμα της 50χρονης καριέρας του Brian».

Tο ‘ENO’ θα χρησιμοποιήσει δικό του λογισμικό παραγωγής, προϊόν συνεργασίας του Hustwit και τον ψηφιακό καλλιτέχνη Brendan Dawes, το οποίο και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εναλλακτικές εκφάνσεις προβολής μέσω πολλαπλών ψηφιακών μορφών, κινηματογραφικών προβολών και εγκαταστάσεων για συγκεκριμένες τοποθεσίες. «Δεν μπορείς να κάνεις ένα συμβατικό βιογραφικό έργο για τον Brian Eno», είπε εν κατακλείδι ο Hustwit. «Αυτό θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Αυτό που προσπαθώ να δημιουργήσω είναι μια κινηματογραφική εμπειρία που να είναι τόσο καινοτόμα όσο η προσέγγιση του Brian στη μουσική και την τέχνη».