Για την απώλεια του Sam Henry των Wipers

Στις επτά το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου έφυγε από τη ζωή στα εξηνταπέντε του χρόνια ο Sam Henry, ύστερα από συνοπτικές διαδικασίες άνισης μάχης με τον καρκίνο του στομάχου.

Ο ενταγμένος από το 2011 ντράμερ στο Oregon Music Hall of Fame, υπήρξε μία από τις χαρακτηριστικότερες μορφές της μουσικής σκηνής του Portland και αποτέλεσε μέλος πολλών συγκροτημάτων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι μυθικοί Wipers. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 συνάντησε τον εμβληματικό Greg Sage και τον Dave Koupal, μαζί με τους οποίους έφτιαξαν την πρώτη στέρεα δομημένη μπάντα που λάμβανε μέρος. Αφού έπαιξαν ένα περίπου χρόνο μαζί, εγκαταστάθηκαν στο Cape Coral (Florida) και οριστικοποίησαν το σχήμα που ονομάστηκε το 1977 Wipers, με τον ίδιο να αναλαμβάνει τα ντραμς, τον Koupal το μπάσο και τον Sage την κιθάρα και τα φωνητικά. Σύντομα όμως επέστρεψαν στο Portland, επειδή εκεί, λόγω της κυριαρχίας της disco, δεν είχε απομείνει κανένα μέρος για να παίξουν. Κάπως έτσι άρχισε το μαγικό μουσικό ταξίδι του, με την ηχογράφηση των singles "Better Off Dead" και "Alien Boy", αλλά και του άλμπουμ "Is This Real".

Δύο χρόνια αργότερα ο Henry άφησε τη μπάντα για να ενταχθεί στους The Rats του ζεύγους Fred και Toody Cole, δηλαδή στους πρώιμους Dead Moon. Στη συνέχεια μετείχε σε πολλές μπάντες, μεταξύ των οποίων οι Napalm Beach που αποτέλεσαν το μακροβιότερο «σπίτι» του, αλλά και οι Poison Idea, The Spurs και Snow Bud & The Flower People, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι οι μουσικοί του ορίζοντες δεν εξαντλούνταν στο punk, αλλά περιλάμβαναν τη funk, την country και τη swing jazz. Άλλωστε, ως κύρια επιρροή του θεωρείται ο θρυλικός jazz ντράμερ Buddy Rich.

Στις 6 Μαρτίου από τις δύο έως τις τέσσερις το απόγευμα έχει προγραμματιστεί μια επιμνημόσυνη εκδήλωση στο Star Theater του Portland, κατά την οποία φίλοι του θα μοιραστούν ιστορίες που έζησαν με τον Sam.

“In time I found myself / Wishing that you were here / But then I realized / That all time stood still”.

Godspeed, Sam.