Γυναίκες μουσικοί στο λόφο της Σάνης

Joss StoneΔεν είναι τυχαία η επιστροφή και η κυριαρχία των θηλυκών στο λόφο με τις μουσικές. Όχι μόνο γιατί καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ είναι η κυρία Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη με υπεύθυνη τύπου την κυρία Γεωργία Δώδου. Κυρίως διότι ολοένα και περισσότερες νέες κοπέλες διασχίζουν γοργά το στερέωμα αφήνοντας δική τους αυλακιά, δημιουργώντας προσωπικό ύφος και σχήμα, δίνοντας νέες προεκτάσεις στο χωροχρόνο της διασκέδασης, της ψυχαγωγίας, της μουσικής αναζήτησης, της μουσικής φαντασίας [ήτοι του αυτοσχεδιασμού]. Δεν μιλάμε εδώ για διάττοντες αστέρες αλλά για κυρίαρχα θηλυκά με διάρκεια, με ύφος και ήθος, με συνθετικές και ερμηνευτικές ικανότητες. Φορείς ανανέωσης, φρεσκάδας και ανάτασης σε χρόνια βαθείας κατάψυξης και κατάθλιψης.

Στον πρώτο τομέα λοιπόν, αυτόν της ψυχαγωγίας και της ατόφιας διασκέδασης, το χορό θα σύρει φέτος η βρετανίς μουσικοσυνθέτρια, ηθοποιός και σόουλ-γούμαν Joss Stone. Ξεκίνησε την πορεία της μόλις 14 ετών ως ερμηνεύτρια και μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο ντουέτα με Rod και Dave Stewart, με James Brown και Mick Jagger, με Damian Marley και Nitin Sawney. Ο ήχος της είναι καλειδοσκόπιο με στοιχεία ρέγκε, μουσικών του κόσμου, χιπ-χοπ, αρ'ν'μπι και φυσικά κυρίαρχη μητέρα όλων τη σόουλ της Γηραιάς Αλβιώνος.

Στη Σάνη έρχεται την Παρασκευή 29 Ιουλίου, μόλις 28 ετών, να παρουσιάσει το επερχόμενο άλμπουμ της, Water For Your Soul, απαύγασμα όλων των παραπάνω, το οποίο θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 31 Ιούλη. Μαζί της στο Λόφο ο μουσικός διευθυντής και μπασίστας Pete Iannacone, ο κημπορντίστας Eero Turunen, ο Leon King στις κιθάρες κι ο Rick Jordan στα τύμπανα.

Κι όσοι μπείτε στο χορό και θέλετε να συνεχίσετε επιμένοντας ελληνικά, έχετε δυο μεγάλες επιλογές. Τα χρώματα [και τον ήλιο] της Ελλάδας όπως τα αποδίδει πλουραλιστικά η δωρική φωνή της ιέρειας που λέγεται Άλκηστις Πρωτοψάλτη [την Παρασκευή 5 Αυγούστου]. Και το αγέρωχο λαϊκό στεντώρειο μέταλλο της Ελένης Βιτάλη που σφυροκοπιέται με τη γκάμα και τη στόφα του Νιόνιου του Σαββόπουλου, σε μια και μόνη παράσταση το Σάββατο 20 Αυγούστου, με τον υπαινικτικό τίτλο αντικριστά στο Λόφο.

Hiromi UeharaΤο βαρύ, ωστόσο, πυροβολικό του γυναικείου ρόστερ λέγεται Hiromi Uehara και είναι γιαπωνέζα πιανίστρια, παθιασμένη αυτοσχεδιάστρια, συνθέτρια, κοσμοπολίτισσα. Έρχεται νωρίτερα των παραπάνω, στις 23 Ιουλίου Σαββατόβραδο, ηγέτιδα του κατάδικού της The Trio Project, στο πλαίσιο της πιο διάσημης και πιο παλιάς ενότητας του Φεστιβάλ Σάνης, του θρυλικού πια Jazz on the Hill, που μετρά φέτος 24 χρόνια ζωής. Χαρακτηριστικά νομίζω τα λόγια του μέντορά της Ahmad Jamal: η Hiromi έχει ανακαλύψει το δικό της μουσικό είδος, το οποίο εξακολουθεί να αναπτύσσει με ιδιαίτερη ευαισθησία, διαρκή ενάργεια και απαράμιλλη δεξιοτεχνία.

Το τρίο της συναπαρτίζουν δυο διάσημοι και σπουδαίοι μουσικάνθρωποι. Ο ντράμερ-ορχήστρα Simon Phillips [τον έχουμε δει να περιδιαβαίνει από τους Toto και τους Who μέχρι τους Judas Priest!!!] και ο μπασίστας & κοντραμπασίστας Anthony Jackson [με θητεία συμπληρωμένη, από Paul Simon μέχρι Chick Corea]. Οι τρεις τους παρουσιάζουν ζωντανοί στη σκηνή σα ροκ συγκρότημα το νέο τους πόνημα, Alive. Επ' αυτού λέει η Hiromi: Ήθελα να γράψω κομμάτια που συνδιαλέγονται με καταστάσεις και συναισθήματα της καθημερινής επιβίωσης, όμως, ταυτόχρονα, η λέξη Alive υποδηλώνει κι αυτό που παίζεται ζωντανά.

Όμως μη νομίσετε ότι απουσιάζουν οι τριανδρίες. Ίσα-ίσα, υπάρχει ισορροπία. Στην πρεμιέρα της ίδιας ενότητας [Παρασκευή 8 Ιουλίου] συναντάμε το τρίο του γερμανού πιανίστα Michael Wollny. Τη μουσική του ιδιοφυία συνοδεύουν χαρακτηρισμοί όπως απρόβλεπτος, ανύκουστος, αποθεωτής της στιγμής, υμνητής της άδηλης αυταξίας, διαρκής και ακατάπαυστος επαναπροσδιοριστής του μουσικού του κόσμου, θηριοδαμαστής πιάνων. Μαζί του, δίπλα του, ο ντελικάτος τυμπανιστής Eric Schaefer και ο μελίρρυτος μπασίστας Christian Weber. Μας παρουσιάζουν εδώ το περισπούδαστο και πολυθρύλητο Nachtfahrten, νυχτερινά ταξίδια γεμάτα αυθύπαρκτες εικόνες και φυσιογνωμίες, υπό την επίρροια του δασκάλου του Wollny, Chris Beier.

Το αφιέρωμα σε πιανίστες-αποκαλύψεις συνεχίζεται την επομένη, Σάββατο 9 Ιουλίου, με την [επανα]μετάκληση του καλλιτεχνικού πια διευθυντή του Montreux Jazz Academy, πιανίστα-φαινόμενου και ενορχηστρωτή-αποδομητή, Yaron Herman. Αυτού που παίζει στα δάκτυλα και αποδομεί με την ίδια χάρη Radiohead, Nirvana, Sting, Britney Spears και Game of Thrones. Μαζί του σ' αυτήν τη μοναδική εμφάνιση με υπέρτιτλο-υπότιτλο Everyday, ο αδερφός-ψυχός του και συνοδοιπόρος περκασιονίστας Ziv Ravitz. Αμφότεροι δίνουν σάρκα και οστά σ' ένα ηχητικό σύμπαν γεμάτο εκπλήξεις και περιπέτειες, επιστήμη και φιλοσοφία, πρώτα για τους ίδιους και έπειτα εξ αντανακλάσεως μέσω της αύρας και της άλω που τους περιβάλλει όταν συσκέπτονται.

Παραπονεμένοι δε μένουν ούτε οι φίλοι της νεότερης κλασικής παράδοσης. Καταμεσής του Αυγούστου, 13 και Σάββατο, έρχεται το μπαρόκ επικό μουσικό ταξίδι AIR, δια χειρός του βρετανού βιρτουόζου βιολιστή Daniel Hope, με ένα σύνολο εξαίρετων σολιστών βιολιστών μεταξύ των οποίων κι ο κοσμοδοξασμένος θεσσαλονικιός Σίμος Παπάνας.

Το καλεντάρι της 24ης διοργάνωσης [έναρξη 9.30μμ]

Jazz on the Hill

Πα 08/07/2016 Michael Wollny Trio: Nachtfahrten
Σα 09/07/2016 Yarom German: Everyday
Σα 23/07/2016 Hiromi: The Trio Project

Soul Sounds

Πα 29/07/2016 Joss Stone: Water for your Soul

Greek Variations

Πα 05/08/2016 Άλκηστις Πρωτοψάλτη: με τα χρώματα της Ελλάδας
Σα 20/08/2016 Διονύσης Σαββόπουλος & Ελένη Βιτάλη: αντικριστά στο Λόφο

Classical Waves [ενδιάμεσα στα Greek Variations]

Σα 13/08/2016 Daniel Hope: Air - a baroque journey

w: www.sanifestival.gr / fb: SANI FESTIVAL / t: @sanifestival