Ιπ4. - Η τετρασθενής εγκατάσταση του Στυλιανού Τζιρίτα παρουσιάζεται και στην Θεσσαλονίκη

Ιπ4.

Τετρασθενής εγκατάσταση του Στυλιανού Τζιρίτα

Παρασκευή και Σάββατο 24 & 25 Μαΐου 2024

Bar Oratos

Το Ιπ4. είναι ένα σύνολο κατασκευών του Στυλιανού Τζιρίτα όπου στο επίκεντρο αυτών βρίσκεται το άλογο ως μορφή. Ως υλικά αυτών των διοραμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί εκτός των ίδιων των πλαστικών αλόγων (κλίμακες 1/72, 1/46, 1/98) αντικείμενα που ήδη έχουν συγκεκριμένη μορφή από προηγούμενη χρήση τους και στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται σύνθεση αυτών σε νεώτερα περιβάλλοντα (εννοιολογικά και αισθητικά).

Στο επίκεντρο των κατασκευών που παρουσιάζονται στο Ιπ4. ανιχνεύονται δύο συντεταγμένες. Η πρώτη έχει να κάνει με το σώμα του αλόγου ως δυναμική κίνησης και η δεύτερη με το άλογο ως δύναμη κίνησης πίσω από την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Γύρω από αυτό το δίπολο στήνονται μικρόκοσμοι εμφατικής αχρονικότητας που εμφανίζουν και τοποθετούν μικρογραφίες διαφορετικής κλίμακας αλόγων μέσα σε περιβάλλοντα και με στοιχεία που απηχούν διαφορετικές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας (ενίοτε και δυστοπικής).

Στην ουσία ο υπογράφων την εγκατάσταση κάνει ανακύκλωση ιδεών και αντικειμένων του προς μία κατεύθυνση. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν βρεθεί όλα σε κάδους απορριμμάτων και αυτό έχει να κάνει όχι με κάποια συμβολιστική διάσταση που θέλει να τονίσει ο Τζιρίτας αλλά επειδή αυτή είναι η πάγια λογική του. Συλλογές από αντικείμενα που οι άλλοι άνθρωποι δεν χρειάζονται.

Τα άλογα δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά στην πορεία του υπογράφοντα κείμενο και εγκατάσταση. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 υπήρξε η έκδοση του εικαστικού (και γραφιστικού) fanzine Το Σιδερένιο Ψωράλογο ενώ αργότερα υπήρξε και το διήγημα Η Επανάσταση των Αλόγων στο περιοδικό Fractal το 1997, ενώ η οπτική και πραγματικότητα των ζώων έχει έρθει και άλλη φορά στο επίκεντρο των παραγωγών του υπογράφοντα με την παράσταση Ο Λόγος του Λαγού (κείμενο-performance: Στυλιανός Τζιρίτας/Σκηνοθεσία: Νατάσα Ιατροπούλου) που παρουσιάστηκε το 2002 στο Μικρό Μουσικό Θέατρο.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία : Παρασκευή και Σάββατο 24 & 25 Μαΐου 2024

Χώρος : Oratos /Στρ. Σφέτσου 2 / Θεσσαλονίκη.

Ώρες : 8.00 – 11.00 μμ.