Κι άλλο Βjork box, δίκες, αγγελίες, λίστες, επέτειοι, βίζες, βραβεία και ζόμπιBjork
Κάθε καλλιτέχνης πλέον, ενεργός ή ανενεργός (κυρίως οι δεύτεροι βέβαια) φαίνεται ότι πρέπει να έχει το box set του. Και η Bjork δεν υστερεί στον τομέα αυτό καθώς πέρα από αυτό που ήδη υπάρχει στην αγορά (με live ηχογραφήσεις) ετοιμάζει και ένα με τα single της.

To περιβόητο ΚαΖaΑ στέκεται ακόμη όρθιο απέναντι στα κύματα των διωκτών του! Τελευταίο κρούσμα, οι επιδρομές πρακτόρων δισκογραφικών εταιρειών σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας αλλά και στην ίδια την εταιρεία που το συντηρεί (Sharman Networks) προς άγρα ενοχοποιητικών στοιχείων. Όλα αυτά υπό την σκιά δίκης η οποία ξεκινά αυτήν την βδομάδα (υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο το Ολλανδικό Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η λειτουργία του KaZaA είναι νόμιμη)! Κάποιος μάλλον πρέπει να τους διδάξει αρχαία ελληνική μυθολογία και ειδικά τον μύθο της Λερναίας Ύδρας!

Η συνηθισμένη αγγελία σε μουσικά περιοδικά είναι του τύπου: «μπάντα ψάχνει π.χ. μπασίστα με επιρροές ....κλπ κλπ». Όταν λέγεσαι Henry Rollins όμως, δικαιούσαι να αντιστρέψεις την σειρά: «ζητείται μπάντα με μουσικούς αφοσιωμένους, οι οποίοι να θέλουν να παίξουν περίεργη, κακόφωνη μουσική». Βασικό επιπρόσθετο προσόν: αντοχή και γερό στομάχι! Κρίνεται απαραίτητο την στιγμή που ο ίδιος ο Rollins δηλώνει ότι «το να παίζεις μουσική μαζί μου είναι σαν να είσαι σε κέντρο νεοσύλλεκτων»!

Οι διάφορες λίστες τραγουδιών έχουν πολλές φορές ενδιαφέρον, ενίοτε και πλάκα, και ιδιαίτερα όσες προκύπτουν από το κοινό. Σε ψηφοφορία λοιπόν για τον καλύτερο ροκ ύμνο που διοργάνωσαν τα UCI Cinemas, την κορυφή πάτησε το «We will rock you» των Queen (με την γηπεδική του διασκευή πλέον να είναι πιο γνωστή!) Τα γήπεδα τιμήθηκαν και με την παρουσία των «ευρωμπασκετικών» «Final Countdown» και «Eye of the tiger». Γενικά αναμενόμενη η λίστα (όπως και οι περισσότερες άλλωστε) με τους προβλεπόμενους Nirvana, Led Zeppelin, Rolling Stones, Clash, αλλά και τις «αστείες» παρουσίες των Tina Turner, Darkness και Meat Loaf.

Αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα εισόδου η κυβέρνηση των Η.Π.Α στους Κουβανούς τρομοκρ.. εε μουσικούς, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για τα βραβεία Grammy (μεταξύ αυτών και ο γνωστός της παρέας του Buena Vista Social Club, Ibrahim Ferrer)! Όταν η είδηση μιλά μόνη της, ο σχολιαστής καλύτερα να σιωπά...

Η καλή εταιρεία Rykodisc, η πρώτη που στράφηκε αποκλειστικά στα CD, έφτασε τα 20 χρόνια και το γιορτάζει κυκλοφορώντας ένα επετειακό CD (και ναι η θήκη του είναι και πάλι πράσινη!). Εταιρεία επανεκδόσεων κυρίως (Bowie, Zappa, Mission of Burma, Replacements, Yoko Ono και πολλοί άλλοι) αλλά και με κάποια δικά της ονόματα όπως οι Sugar (a.k.a. Bob Mould) και οι Μorphine.

Η σκοπιμότητα και η αξία των βραβείων στην τέχνη είναι μια μεγάλη ιστορία. Προσωπικά ομολογώ ότι με αφήνουν αδιάφορο. Και αν ασχολούμαστε μαζί τους είναι για την κουτσομπολίστικη άποψη τους. Έτσι την προηγούμενη Κυριακή η μουσική βιομηχανία τίμησε τα άξια τέκνα της με τα βραβεία Grammy. Για την ιστορία να αναφερθούμε σε κάποιες κατηγορίες κοντά στα ενδιαφέροντα μας: καλύτερο rock τραγούδι το «Seven Nation Army», καλύτερο rock album οι Foo Fighters (!), album της χρονιάς οι Outkast ενώ o Warren Zevon μάλλον δεν μπορεί να χαρεί το βραβείο του καλύτερου rock ντουέτου (με τον Springsteen), καθότι άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο την χρονιά που μας πέρασε.

H επιστροφή των Zombies! Όχι δεν είναι η νέα ταινία του Carpenter ή κάποιου άλλου μετρ του τρόμου. Πρόκειται απλώς για την μόλις μετά από 35 (!) χρόνια επανασύνδεση των Zombies, μιας από τις μπάντες της βρετανικής εισβολής (όχι της πρώτης γραμμής πάντως) που την θυμόμαστε κυρίως για δύο τραγούδια («She's not there» και «Time of the season»). Αυτό κι αν είναι ολική επαναφορά, τύφλα να έχουν τα μέντιουμ!