ΚΡΑΜΑ Festival (27 - 31 Μαΐου)
KRAMA Festival Week 2025 | 27 - 31 Μαΐου
Το KRAMA Festival επιστρέφει για έκτη χρονιά, αυτή τη φορά με μια σειρά δράσεων σε διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης, που θα διαρκέσουν μια ολόκληρη εβδομάδα. Με αποκορύφωμα την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, στις 31 Μαΐου στο ΠΛΥΦΑ, η φετινή έκδοση φιλοδοξεί να αναδείξει πειραματικές και πρωτοποριακές συναρτήσεις ανάμεσα στον ήχο, την εικόνα, την κίνηση και την κοινότητα.
Ξεκινάμε από αυτά που ξέρουμε: σε έναν κόσμο χαρακτηρισμένο από διχαστικές αφηγήσεις, το KRAMA στοχεύει στη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής πλατφόρμας, που αναγνωρίζει κοινούς προβληματισμούς και πειραματίζεται με τα όρια μέσα από τη δημιουργική σύμπραξη στη μουσική και τις τέχνες. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, DJ sets, performances, οπτικές εγκαταστάσεις και DIY εργαστήρια, που θα παρουσιαστούν στο διάστημα μιας εβδομάδας, σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες, με περισσότερους από 25 καλλιτέχνες.
Το KRAMA Festival 2025 προσκαλεί καλλιτέχνες που εξερευνούν τα όρια της δυτικής (και όχι μόνο) μουσικής, ενσωματώνοντας διαφορετικά όργανα, τεχνικές ενορχήστρωσης και σύνθεσης. Από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την πειραματική ηλεκτρονική μουσική μέχρι το avant-garde, το experimental hip hop και τα ambient soundscapes, το lineup του φεστιβάλ συνθέτει νόημα μέσα από την αμφισβήτηση των κανονιστικών πλαισίων και αγκαλιάζει αυτή την πρόκληση ως πεδίο διαλόγου, μεταμόρφωσης και συνδημιουργίας.
Για πρώτη φορά φέτος, οι δράσεις του φεστιβάλ θα απλωθούν σε μία ολόκληρη εβδομάδα, ξεκινώντας την Τρίτη 27 Μαϊου με ένα live online radio show στο Fade Radio. Τρία acts της εγχώριας σκηνής, η CALLIOPE ή αλλιώς Καλλιόπη Γερακιανάκη, οι Club Zothique ή αλλιώς Απόστολος Παπαποστόλου και Βασίλης Ζλάτανος, και ο Socrates Antypas θα παρουσιάσουν από ένα 45λεπτο σετ το καθένα, γεμάτο με περίεργα samples, κομμάτια συμφωνικής μουσικής, πειραματικά περάσματα, ηλεκτρονικές υφές και φωνητικά από έναν άλλο κόσμο. Το event θα μεταδοθεί live μέσω των συχνοτήτων του Fade Radio (https://www.fade.radio/) αλλά και μέσω YouTube.
Την Τετάρτη 28 Μαΐου, στον ιδιαίτερο χώρο του Oν-Off Studio (Φειδιππίδου 22, Αθήνα), το KRAMA προσκαλεί τον Έλληνα συνθέτη Κωστή Δρυγιανάκη για ένα μοναδικό showcase του έργου του Optiki Mousiki - Tomos 2 (1994). Εκεί θα παρουσιαστεί το έργο του Κωστή και η δημιουργική του διαδικασία, ενώ θα ριχτεί φως στο μουσικό, κοινωνικό και θεολογικό περιβάλλον της εποχής. Θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και συζήτηση με συντονίστρια τη συνθέτρια και ερευνήτρια Νίκη Κρασάκη στις οποίες θα συμμετάσχουν ο Κωστής Δρυγιανάκης, ο μουσικός δημοσιογράφος Χάρης Συμβουλίδης και ο θεολόγος Παντελής Καλαϊτζίδης, αναλύοντας το πώς το συγκεκριμένο έργο αλλά και η συνολική avant-garde μουσική σκηνή στην Ελλάδα μεταξύ των μέσων του ‘80 και ‘90 επηρεάστηκε από τις world musics, τις τοπικές παραδόσεις & κοινότητες αλλά και την πνευματικότητα. Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει Q&A, και στο τέλος ένα DJ set από τον μουσικό αρχειοθέτη Paul Paulun.
Την Παρασκευή 30 Μαϊου, μια ημέρα πριν την κορύφωση της εβδομάδας με το main event του Σαββάτου, η ομάδα του KRAMA έχει ετοιμάσει μια βραδιά με DJ sets και performances στο PLEX (Κεραμεικού 28, Αθήνα). Σε αυτή τη μικρή γιορτή γεμάτη μουσική και πειραματισμούς, η Δήμητρα Κουστερίδου και ο Γιώργος Μωραΐτης αρχικά θα παραδώσουν το εργαστήριο Exploring Sonic Practices, όπου οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ηχογραφήσεις πεδίου χρησιμοποιώντας διάφορα μικρόφωνα και τεχνικές. Μέσα από περιπάτους ακρόασης, παιγνιώδεις ηχογραφήσεις και πρακτικά πειράματα, θα συλλέξουν ηχητικό υλικό από το περιβάλλον, θα εξετάσουν πώς γίνεται αντιληπτός & ερμηνεύεται ο ήχος και θα κατασκευάσουν μια καθηλωτική ηχητική εγκατάσταση, η οποία θα ακολουθηθεί από μια συλλογική live performance. Στη συνέχεια, θα απολαύσουμε τους εκλεκτικούς ήχους των Miss Trouli, Pink.Wav b2b Poor J'Darr και Trae Joly, με τρία μοναδικά DJ sets χτισμένα για το dancefloor, με επιρροές από UK bass, breaks, contemporary club music κ.α.
Το όραμα του KRAMA για το σύγχρονο και το πειραματικό ως μια πρακτική που εδράζεται στη συνδημιουργία, τη συμπερίληψη και τη συνύπαρξη επιμελημένων αφηγήσεων με αυθόρμητο πειραματισμό, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην ετερόκλητη σύνθεση καλλιτεχνών που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα πλαίσια του main event του φεστιβάλ, το Σάββατο 31 Μαΐου στο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39, Αθήνα). Η φετινή μουσική επιμέλεια πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πολυθεματική καλλιτέχνιδα Ελένη Πούλου και συγκεντρώνει ένα ποικιλόμορφο lineup. Ξεκινώντας με τους Able Noise, το ντουέτο των Alex & George από το Άμστερνταμ με τύμπανα και βαρύτονη κιθάρα δημιουργεί τελετουργίες ήχου — ωμές, μινιμαλιστικές και βαθιά συντονισμένες, ισορροπώντας μεταξύ ευαλωτότητας και ακρίβειας. Ο Athens Computer Underground (Παντελής Θεοδωρίδης) θα παρουσιάσει ένα ιδιόρρυθμο DJ set με ηχητικούς κόσμους που εμπλουτίζονται με κατακερματισμένους ρυθμούς, τόλμη και αναλογικά glitches, ενώ οι Βάκτρο (Στέφανος Γκιουλτζούογλου & Νικηφόρος Nugent) έναν μοναδικό ηχητικό κόσμο, χρησιμοποιώντας αναφορές από το ρεμπέτικο, το λαϊκό και τεχνικές άλλων παραδόσεων μαζί με μπουζούκι και συνθεσάιζερ.
Από τα υψίπεδα του Κουρδιστάν μέχρι την παγκόσμια πειραματική σκηνή, οι HJirok (Andi Toma & Hani Mojtahedi) προσφέρουν μια ισχυρή σύντηξη παραδοσιακής φωνητικής κληρονομιάς των Sufi με βαριά, σχεδόν κινηματογραφική παραγωγή. Η Mariam Rezaei μας εκπλήσσει με υπερκινητικές τεχνικές πικάπ, ξεσπάσματα θορύβου και κοφτερές λεκτικές παρεμβάσεις, καταρρίπτοντας τα σύνορα μεταξύ hip hop, θεάτρου και αφηρημένου ήχου, ενώ η συνεργασία των ΜΕΤΑΜΑΝ (Θωμάς Γουναρόπουλος), Χριστίνας Καρπούζου και DOS Space συνδυάζει ζωντανά ηλεκτρονικά, χορό και απροσδόκητη κίνηση σε μια πολυεπίπεδη αυτοσχεδιαστική performance που πάλλεται από συναίσθημα και σκοτεινή λάμψη.
Συνεχίζοντας, οι Organza Ray (Eleni Poulou & Hilary Jeffery) από το Βερολίνο παίζουν με την ένταση ανάμεσα σε ατμοσφαιρικές υφές και την σωματικότητα - εναλλάσσοντας απαγγελία, ηχογραφήσεις πεδίου και αργά εξελισσόμενα ηλεκτρονικά, το set τους αποπνέει ατμόσφαιρα και αμοιβαιότητα. Ακολουθεί το duo των PILAITĖ (Paulius Janušonis & Vytautas Franukevičius), ένα hip hop πρότζεκτ από τη Λιθουανία, το οποίο διερευνά θέματα όπως η παροδικότητα, η (α)ηθική, η ψυχική υγεία και η δυτικοποιημένη ανατολικο-ευρωπαϊκή κουλτούρα του δρόμου, προσφέροντας μια σκοτεινή, εκρηκτική σύντηξη post-club, ραπ έντασης και βιομηχανικής μελαγχολίας.
Η Sissi Rada (Σίσσυ Μακροπούλου) θα γεφυρώσει την κλασική άρπα και το ψιθυριστό ποπ με glitchy beats και αιθέριους ήχους, προσφέροντας μουσική που είναι ταυτόχρονα κομψή και ανήσυχη, με καινοτόμα ηχοτοπία και μια ατρόμητη προσέγγιση στη μουσική εξερεύνηση ενώ το τρίο Σκορδάς/Νοραότο/Χυτήρης θα απελευθερώσει μια καταιγίδα αυτοσχεδιασμού: σαξόφωνο, πνευστά, τύμπανα, και κοντραμπάσο συνομιλούν στα όρια, αναζητώντας το ταπεινό και το απροσδόκητο.
Τέλος, από τα πιο ιδιαίτερα acts της βραδιάς είναι αναμφίβολα η Optolator Oscillator Orchestra. Πιο συγκεκριμένα, το ετήσιο Optolator Oscillator workshop μας θα πραγματοποιηθεί στις 24/5 στο PLEX (Keramikou 28, Athina) από τον Γεννάδιο (Degear0001) και τον Δήμο (Complex Resistance). Η μέρα αυτή θα περιλαμβάνει θεωρία και κατασκευή DIY ταλαντωτών από τους συμμετέχοντες, μικρά synthesizers δηλαδή, με τα οποία θα φτιάξουν και θα παρουσιάσουν μουσική στα πλαίσια του main event του φεστιβάλ μας στο ΠΛΥΦΑ.
Την επιμέλεια των visuals καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ έχει αναλάβει η διαδραστική καλλιτέχνιδα Αλεξάνδρα Νιάκα, η πρακτική της οποίας συνδυάζει την αρχιτεκτονική, την τεχνολογία και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, δημιουργώντας εγκαταστάσεις και καθηλωτικές εμπειρίες και θέτοντας ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας. Μαζί της η διαδραστική εικαστικός Βαλεντίνα Φαραντούρη.
Σας περιμένουμε!
Με την ευγενική υποστήριξη του Goethe-Institut Athen και της Πρεσβείας της Λιθουανίας στην Αθήνα.
Εβδομάδα KRAMA (27 - 31 Μαΐου 2025)
Ημέρα 1η | 27 Μαϊου
Online Live Radio Show στο Fade Radio
Calliope
Club Zothique
Socrates Antypas
Ημέρα 2η | 28 Μαΐου
Παρουσίαση στο Ov-Off Studio (Φειδιππίδου 22, Αθήνα)
Κωστής Δρυγιανάκης: Οπτική Μουσική Τόμος 2 & η Avantgarde σκηνή στην Ελλάδα στα μέσα των 80s & 90s
Panel:
Κωστής Δρυγιανάκης
Παντελής Καλαϊτζίδης
Νίκη Κρασάκη
Χάρης Συμβουλίδης
Closing DJ set by:
Paul Paulun
Hμέρα 3η | 30 Μαΐου
KRAMA Pre-Festivities στο PLEX (Κεραμεικού 28, Αθήνα)
Exploring Sonic Practices Workshop με Δήμητρα Κουστερίδου και Γιώργο Μωραϊτη
DJ Sets by:
Miss Trouli
Pink.wav b2b Poor J’Darr
Trae Joly
Ημέρα 4η | 31 Μαΐου
KRAMA Festival main event στο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39)
Able Noise (Live)
Alexandra Niaka
Athens Computer Underground (DJ Set)
Βάκτρο (Live)
HJirok (Live + Visuals)
Mariam Rezaei (Live)
METAMAN & Christina Karpouzou & DOS _space (Live + Dance)
Optolator Oscillator Orchestra (Live)
Organza Ray (Live)
Pilaitė (Live + Visuals)
Sissi Rada (Live + Visuals)
Skordas/Noraoto/Chytiris (Live + Visuals)
Εισιτήρια:
15 ευρώ, προπώληση στο Resident Advisor, ticket link: https://ra.co/events/2147763
Σχετικά με το KRAMA Festival
Το KRAMA είναι μια κολεκτίβα, μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που λειτουργεί ως πλατφόρμα για καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών πρακτικών. Μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης, η ομάδα φέρνει κοντά διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας διάλογος που ξεπερνά τα καλλιτεχνικά πεδία και τα γεωγραφικά σύνορα. Στον πυρήνα του KRAMA βρίσκεται η επιθυμία για τη δημιουργία χώρου (υλικού ή άυλου) για σύμπραξη, συνομιλία και πειραματισμό, με απώτερο σκοπό τον σχηματισμό κοινοτήτων που εξερευνούν τα κοινά σημεία αλλά και τη διαφορετικότητα τους στα όρια της mainstream κουλτούρας.
Το KRAMA δημιουργήθηκε το 2019 και πήρε μορφή ως ετήσιο φεστιβάλ το 2019, το 2022, το 2023 και το 2025, φιλοξενώντας 70+ μουσικά σχήματα και 30+ εικαστικούς καλλιτέχνες σε χώρους όπως το ΠΛΥΦΑ, το Communitism, το Ρομάντσο και το Θέατρο Εμπρός. Η κολεκτίβα έχει επίσης επιμεληθεί μια οπτικοακουστική έκθεση στο KEIV το 2021 καθώς και τη μουσική στα εγκαίνια της έκθεσης του Viron Erol Vert "The Hermit" στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα το 2023, ενώ η ραδιοφωνική εκπομπή KRAMA Entries φιλοξενείται κάθε μήνα στο Stegi Radio.
Επισκεφτείτε τα social media του φεστιβάλ για περισσότερες πληροφορίες.
Facebook: @kramafestival
Instagram: @kramafestival
Facebook event: link