Κυκλοφορία: Giant Sand - The Sun Set Boxset

Giant BoxΗ ιστορία δεν είναι εντελώς καινούργια. Ανήμερα της καταξιωμένης πλέον Record Store Day και εν έτει 2013 είδαν το φως τα χίλια αντίτυπα του άλμπουμ "Return To Tucson" των Giant Giant Sand, που περιείχε εναλλακτικές μίξεις τραγουδιών των Giant Sand από τους John Parish και Ali Chant.

Στις 16 Απριλίου, κατά την οποία γιορτάζεται η φετινή Record Store Day, θα λάβουν χώρα αρκετές εκδηλώσεις και θα κυκλοφορήσουν αξιόλογοι δίσκοι. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα επετειακού χαρακτήρα box set της Fire Records, που τιτλοφορείται "The Sun Set", με το οποίο παρουσιάζεται η δισκογραφική πορεία της παρέας του Howe Gelb, δηλαδή των Giant Sand. Το "πακέτο" περιλαμβάνει τρία επιμέρους μέρη με δίσκους βινυλίου, που θα κοπούν περιοριστικά σε δύο χιλιάδες κομμάτια. Η δε σειρά με την οποία οι κυκλοφορίες αυτές θα βγουν, δε θα βασίζεται σε χρονολογικά δεδομένα, αλλά θα γίνει με αλφαβητικό κριτήριο, εστιασμένο στους τίτλους των δίσκων. Όπως είναι αναμενόμενο, θα υπάρχει και ένα άλμπουμ με bonus υλικό, αλλά και εκτενές βιβλίο για την ιστορία και τα πεπραγμένα της μπάντας.

Ειδικότερα, οι επιμέρους κυκλοφορίες που απαρτίζουν το box set, αποτελούνται από τους παρακάτω δίσκους:

Πρώτο μέρος:
Ballad of a Thin Line Man (1986)
Blurry Blue Mountain (2010)
Center of the Universe (1992)
Chore of Enchantment (2000)
Glum (1994)
Goods and Services (1995)

Δεύτερο μέρος:
Is All Over The Map (2004)
Long Stem Rant (1989)
Provisions (2008)
Purge & Slouch (1993)
Ramp (1991)
Storm (1987)

Τρίτο μέρος:
Black Out (1993)
Swerve (1990)
The Love Songs (1988)
Tucson (2012)
Valley Of Rain (1985)

Sand TourΣτα τριάντα χρόνια δισκογραφικής παρουσίας των Giant Sand, που καλύπτονται από τη συγκεκριμένη περιεκτικότατη κυκλοφορία, παρουσιάζεται το ανεξίτηλα γοητευτικό μείγμα του ήχου τους, που άλλοι ονόμασαν desert rock και άλλοι alt-country ή Americana. Δεν έχει όμως και τόση σημασία να πει κανείς αν όντως η μπάντα αυτή υπήρξε πρωτοπόρα του περίφημου ήχου της Αμερικανικής ερήμου, όσο το να αφεθεί στην πανέμορφη και ιδιαίτερα χαρακτηριστική ιδίως για τη δεκαετία του '80 συνύπαρξη rock, country, blues, post-punk, garage, jazz, gospel και avant-garde επιρροών.

Όλη η ιστορία είναι εδώ, λοιπόν, από το "Valley Of Rain" και μετά, έτοιμη να μας ταξιδέψει. Ο Gelb, πλέον, με αυτοπεποίθηση σημαντικού τραγουδοποιού, φέρνει ξανά τη μουσική του μπροστά μας, μέσα από τοπία με κάκτους, καυτό ήλιο και απέραντη άμμο. Παράλληλα, ξεκινά με τη μπάντα του από τις 9 Απριλίου ευρωπαϊκή περιοδεία, αρχής γενομένης (καλώς εχόντων, μετά τα πρόσφατα γεγονότα) από τις Βρυξέλλες για να (απο)δείξει για άλλη μια φορά πως τα τραγούδια της ερήμου ακούγονται το ίδιο όμορφα και στις πόλεις.