Κυκλοφορία: Hawkwind - The Machine Stops


MachineΤα δυστοπικά τοπία που περιγράφονται στο φερώνυμο διήγημα του E.M. Forster αποτελούν το υλικό πάνω στο οποίο χτίστηκε το νέο concept άλμπουμ των θρυλικών Hawkwind, που πρόκειται να κυκλοφορήσει από την Cherry Red στις 15 Απριλίου. Το βιβλίο αυτό, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1909, μιλά για την ανθρωπότητα που ζει στα έγκατα της γης σε πλήρη απομόνωση και εξαρτημένη από μια τεράστια μηχανή, κάνοντας "προφητικές" αναφορές σε τεχνολογικά επιτεύγματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική επικοινωνία και το διαδίκτυο. Οι θλιβερές εικόνες διαβίωσης των ανθρώπων, αλλά και οι ουτοπικές αγωνιώδεις προσπάθειες για ανάκτηση της ελευθερίας τους, από μόνες τους δε θα μπορούσαν να αποτελούν καλύτερη αφορμή, κομμένη και ραμμένη στο ύφος του γκρουπ, για μουσική δημιουργία.

Γνωρίζετε ήδη πολύ καλά, πως κι εδώ θα έρθετε αντιμέτωποι με τις διαστημικές μουσικές προκλήσεις, που οι Hawkwind μας έχουν συνηθίσει από το 1970, παρά τις τόσες και τόσες εναλλαγές στη σύνθεσή τους. Όπως επίσης γνωρίζετε ότι η παρουσία του (Lord of Space Rock) Dave Brock είναι από μόνη της ικανή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες κάθε πιστού φίλου τους. Το "The Machine Stops" εντάσσεται σαφώς στο ύφος των κυκλοφοριών (κυρίως) από το "Take Me To Your Leader" και εξής. Ο εικοστός όγδοος αυτός δίσκος τους χαρακτηρίζεται από καλοχτισμένες, ως επί το πλείστον ήπιες, και πολύ ατμοσφαιρικές μελωδίες. Υπάρχουν μερικά σύντομα αφηγηματικά μέρη, που συνδέουν τη μουσική αμεσότερα με το διήγημα και χαλιναγωγούν τον ακροατή προς τα μονοπάτια που το γκρουπ θέλει να περιδιαβεί ο ακροατής. Οι ψυχεδελικοί ήχοι του "Thursday" μοιάζουν να έρχονται από τις ένδοξες μέρες, ενώ τα πιο δυνατά "The Machine" και "Synchronized Blue" κερδίζουν τις εντυπώσεις, αλλά υποκλίνονται ελαφρά μπροστά στο "A Solitary Man", που, κατά τη γνώμη μου, στέκεται στην κορυφή του βάθρου. Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε πέρυσι σε διάστημα περίπου τριών μηνών, λίγο πριν ολοκληρωθεί το παράλληλα δουλεμένο προσωπικό άλμπουμ του Brock.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η μπάντα έπαιξε μαζί με τον Steve Hillage για το Hawkwind Winter Solstice Christmas Party στο Shepherd's Bush Empire του Λονδίνου, προθερμενόμενη για μια μακριά σειρά ζωντανών εμφανίσεων σε Ευρωπαϊκές χώρες, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου.

Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει σε cd, αλλά και σε βινύλιο 180 γραμμαρίων μαζί με 12'' EP.