Κυκλοφορία: Mechanimal - Delta Pi Delta


ΔΠΔΚυκλοφορεί σε LP και Digital album στις 4 Ιανουαρίου και είναι ήδη διαθέσιμο για προ-παραγγελία στο ψηφιακό κατάστημα της Inner Ear και στο Bandcamp.

Ύστερα από δύο album, όπου εξερεύνησαν το δυστοπικό σύμπαν της Αθήνας σε εποχή κρίσης, οι Mechanimal χάνονται τώρα στα προάστια της γενέτειράς τους, μακριά από τα κοινωνικοπολιτικά όρια της πρωτεύουσας, μέσα στη βαθιά σιωπή των ορεινών δασών που την πλαισιώνουν.

Το νέο τους album, "Delta Pi Delta", ξεκίνησε με νέο line-up, με σκοπό να σβήσει τα γεγονότα ενός έντονου και δύσκολου παρελθόντος και να επικεντρωθεί στη φύση ως μέσο απόδρασης από τη σύγχρονη κατάθλιψη της αστικής ζωής. Αυτή τη φορά τα φωνητικά είναι γυναικεία, από την Ελένη Τζαβάρα (πρώην Film, Etten), ηλεκτρικές κιθάρες παίζουν ο Τάσος Νικόγιαννης και ο Κώστας Ματιάτος και τον ηλεκτρονικό προγραμματισμό και την παραγωγή έχει κάνει ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν την άνοιξη του 2015, ενώ οι μίξεις έγιναν τον Αύγουστο του 2015 σ' ένα απομονωμένο δωμάτιο δίπλα σε μια μακρινή παραλία.

Το αποτέλεσμα είναι 8 νέα τραγούδια, συν 2 ορχηστρικά bonus tracks στην ψηφιακή έκδοση του album. 10 νέα κομμάτια, τα οποία αιχμαλωτίζουν το μυστήριο που βρίσκεται κάτω από την ήσυχη ζωή μακριά από τη μεγάλη πόλη. Το μοναδικό υβριδικό μείγμα του συγκροτήματος, που αποτελείται από μηχανικά beats, shoegazing κιθαριστικά drones και επαναλαμβανόμενα ηλεκτρονικά μοτίβα, σχηματίζει τώρα μια διαφορετική προοπτική η οποία αγκαλιάζει την ιδιομορφία και την ατμόσφαιρα των ονειρικών τοπίων γύρω από την Αθήνα. Η αποτύπωση αυτών των σιωπηλών τοπίων σε έναν εννοιολογικό ήχο, αποκάλυψε μια νέα διαδικασία, η οποία βοήθησε το συγκρότημα να μετατρέψει το όραμά του σε ένα απτό μέσο.

Ο συμβολικός ακρωνυμικός τίτλος, "Delta Pi Delta", αναφέρεται στο στίχο "giving names to stars". Σαν σύνολο αντιπροσωπεύει το υπαρξιακό ταξίδι ενός δίποδου ζώου, όπου τα όνειρα αποκαλύπτουν επιθυμίες και φόβους που δεν τους γνωρίζουμε αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μας βοηθάνε συνειδητά ή υποσυνείδητα στο να αντιμετωπίζουμε τη ζωή.

Το "Delta Pi Delta" είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Έλληνα καλλιτέχνη, ζωγράφου και μακροχρόνιου φίλου του συγκροτήματος, Nicholas Liber (1956 - 2013).

Κυκλοφορεί σε λευκό βινύλιο 180 gram (+ download card) και digital album από την Inner Ear.

Oι Mechanimal είναι ένα industrial οπτικοακουστικό σύνολο με έδρα την Αθήνα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 από τον μουσικό παραγωγό Γιάννη Παπαϊωάννου (πλήκτρα).

Η μουσική γλώσσα των Mechanimal μπορεί να αναχθεί σε μια ευρεία γκάμα μουσικών ειδών, με συστατικά της στοιχεία τα αντρικά ή γυναικεία φωνητικά, τα οποία μαζί με τα μηχανικά beats, τα shoegaze κιθαριστικά drones και τα παλλόμενα sequencers δημιουργούν ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερο αμάλγαμα.

To πρώτο τους, ομώνυμο, άλμπουμ, "Mechanimal", κυκλοφόρησε το 2012 από την Inner Ear, με τον Freddie Faulkenberry στα φωνητικά και τον Τάσο Νικογιάννη στις κιθάρες. Επί σκηνής, οι Mechanimal επένδυσαν οπτικά τις εμφανίσεις τους με βίντεο δια χειρός Αγγελικής Βρεττού.

Το δεύτερο άλμπουμ τους, με τον τίτλο "Secret Science", κυκλοφόρησε το 2014 από την Inner Ear, χωρίς αλλαγή στα φωνητικά, αλλά με τον Κώστα Ματιάτο στις κιθάρες.

Για τις ηχογραφήσεις του τρίτου άλμπουμ, ο Γιάννης Παπαϊωάννου επιστράτευσε μια καινούργια σύνθεση μελών, που αποτελείται και από τους δύο κιθαρίστες και την Ελένη Τζαβάρα στα φωνητικά. Το τρίτο άλμπουμ, με το συμβολικό ακρώνυμο ΔΠΔ ως τίτλο, θα περιλαμβάνει 10 κομμάτια και θα κυκλοφορήσει από την Inner Ear τον Ιανουάριο του 2016.

Η σημερινή σύνθεση της μπάντας στις περιοδείες συμπεριλαμβάνει την Ελένη Τζαβάρα στα φωνητικά, τον Τάσο Νικογιάννη στις κιθάρες, τον Γιάννη Παπαϊωάννου στα πλήκτρα και τον Αντώνη Χαραλαμπίδη στα τύμπανα, και συχνά αποδομεί ή αναδιαμορφώνει τα παλαιότερα κομμάτια για να τα προσαρμόσει στη νέα διάταξη των ζωντανών εμφανίσεων, που ντύνονται πάντα από τις προβολές των βίντεο αποσπασμάτων της Αγγελικής Βρεττού.