Κυκλοφορία: Συλλογή “I’m A Freak, Baby…” με Βρετανικό heavy psych και hard rock 1968-1972

I’m A Freak, BabyΆλλη μια «ασυνήθιστη» συλλογή που αξίζει της προσοχής σας πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 29 Ιουλίου. Αν δεν ανήκετε στους φαν των μουσικών ειδών που (όντως με πληρότητα) καλύπτει, μη βιαστείτε να την προσπεράσετε, πιστεύοντας ότι αφορά ένα ολοκληρωμένο και χωρίς εκπλήξεις μουσειακό είδος, το οποίο έχει πλέον ξεπεραστεί. Στην περίπτωση του “I’m A Freak, Baby” το hard rock καταλήγει να μην έχει τα πρωτεία, για το λόγο ότι υποχωρεί μπροστά στη διάχυτη ψυχεδέλεια. Τώρα, αν κάποιοι πουν: «Μα καλά, τι σχέση έχει το hard rock με την ψυχεδέλεια;», φαντάζομαι πως δε θα έχουν καν υπόψη όχι μόνο το “Shades Of Deep Purple” και ούτε θα έχουν ακούσει τους (τελικά περισσότερους από όσους πολλοί νομίζαμε) θησαυρούς του είδους. Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με τη «σχολή» συγκροτημάτων όπως οι Blue Cheer, Flower Travellin’ Band και Sir Lord Baltimore, που έγραφαν δυνατή, ατμοσφαιρική μουσική, έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στα κιθαριστικά εφέ (distortion, fuzz) και στα επικά ομιχλώδη σόλο.

Στα τρία cd της συλλογής αυτής παρουσιάζεται η underground Βρετανική εκδοχή της πρόσμειξης των δύο αυτών μουσικών ειδών και μάλιστα από τη χρυσή περίοδο του 1968-1972. Δεν έχει σημασία αν το πείτε heavy psych ή hard psych. Στη συλλογή αυτή της Cherry Red το hard rock αποτελεί πάντα τη βάση, πάνω στην οποία χτίζονται συνθέσεις που, ακόμα κι όταν τα σκληρά στοιχεία μοιάζουν να υπερτερούν, τελικά ξεχωρίζουν για τον ψυχεδελικό τους χαρακτήρα.

Καταρχάς, από εδώ δε λείπουν πολύ αναγνωρίσιμα ονόματα, όπως των Deep Purple, Uriah Heep, The Yardbirds, The Move και Iron Maiden, που συμμετέχουν με χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ύφους τραγούδια. Υπάρχει και σημαντική εκπροσώπηση της χαρακτηριστικής σκηνής της Ladbroke Grove μέσω των The Edgar Broughton Band, The Deviants, The Pink Fairies και Hawkwind Zoo. Ανάμεσα στις παρουσίες – εκπλήξεις, που δύσκολα θα περίμενε κανείς να συναντήσει εδώ, βλέπουμε τους Fleetwood Mac, Chicken Shack και The Groundhogs. Φυσικά, δε λείπουν κάποια κρυμμένα «διαμάντια», πολλά από τα οποία ανήκουν σε ημιεπαγγελματικές μπάντες που δεν κατόρθωσαν να υπογράψουν συμβόλαιο με κάποια εταιρεία, αλλά ξεχώρισαν μόνο από τις ζωντανές τους εμφανίσεις. Από το σπάνιο αυτό υλικό ξεχωρίζουν οι ηχογραφήσεις των The Velvet Frogs και Egor. Τέλος, όπως είναι αναμενόμενο, θα βρείτε υλικό από συγκροτήματα όπως οι The Kult, Hellmet και The Phoenix, που δεν έχει αποτυπωθεί σε οποιαδήποτε εξειδικευμένη κυκλοφορία ή bootleg.

Στο συνοδευτικό βιβλιαράκι μπορείτε να δείτε μέσα σε τριάντα έξι σελίδες χαρακτηριστικές φωτογραφίες και να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες τόσο για τη δημιουργία και την εξάπλωση του μουσικού αυτού είδους στη Βρετανία, όσο και για κάθε συγκρότημα που συμμετέχει.