Lung Fanzine: Πρώτο τεύχος και πρώτη εκδήλωση στις Χίμαιρες

LUNG independent music fanzine

To έντυπο μουσικό fanzine Lung, καταφθάνει ως απόρροια της σύμπραξης ατόμων με κοινές αλλά και διαφορετικές μεταξύ τους προσλαμβάνουσες, επιρροές και καταβολές. Ο λόγος για ένα σύνολο προσωπικοτήτων που συντονίζεται με σκοπό τη δημιουργία μιας ενιαίας «φωνής», η οποία, ωστόσο, θα τονίζει τις αλλιώτικες ιδιοσυγκρασίες και συγχρόνως θα παρέχει ένα συνεκτικό αποτέλεσμα. Σαφής στόχος δεν είναι άλλος από το να προτείνουμε αξιόλογα καλλιτεχνικά έργα, ηχητικά κυρίως, μα όχι μόνο, τα οποία χρήζουν προσοχής και ανταπόκρισης. Ο ενθουσιασμός μας σε συνδυασμό με την αναλυτική ματιά και τη μεθοδικότητα, είναι τα συστατικά που ευελπιστούμε ότι θα μας οδηγήσουν στον πολυπόθητο στόχο.

Σε μια εποχή που ένα μικρό μόνο μέρος από τη ραγδαία διάχυση της πληροφορίας μπορεί να αξιοποιηθεί, οι συντελεστές αυτού του εντύπου επιδιώκουμε να σημειώσουμε και να σχολιάσουμε ως επί το πλείστον στιγμές μουσικής που κατά τη γνώμη μας έχουν στιβαρό λόγο ύπαρξης. Μέσα από αυτό το εγχείρημα, φιλοδοξούμε να συναντήσουμε εκεί έξω κι άλλους/άλλες που θα εντοπίσουν σε αυτά με τα οποία καταπιανόμαστε σημεία για να σταθούν και να αλληλεπιδράσουν μαζί μας. Ειδικά, σε καιρούς που δεν ευνοούν το συναισθηματικό δέσιμο με το οποιοδήποτε φυσικό format ήχου, πόσο μάλλον με κάτι που τυπώνεται σε χαρτί. Ως εκ τούτου, για εμάς αποτελεί μέλημα η διαμόρφωση μιας κοινότητας γύρω από το Lung, η οποία θα συνίσταται από ανθρώπους δραστήριους, με αντανακλαστικά και με δίψα για την εξερεύνηση ηχητικών τόπων.

Για αυτό το πρώτο τεύχος του fanzine μας, για τον μήνα Δεκέμβρη του 2018, επιλέξαμε να εντάξουμε στην ύλη καλλιτέχνες και σχήματα από πολλά και ετερόκλητα μεταξύ τους μουσικά ιδιώματα και στιλ, οι οποίοι είτε έδρασαν με καίριο τρόπο παρελθόν, είτε δίνουν το στίγμα τους στο παρόν, ατενίζοντας, παράλληλα, το μέλλον. Από τον Josh T. Pearson, τους Tropical Fuck Storm και τους Daughters, μέχρι τους GoGo Penguin, Arab Strap και Gnod. Εκτός των θεμάτων που αφορούν την πορεία συγκεκριμένων ονομάτων, θα βρείτε ένα μεγάλο αφιερώματα στην post-punk αναβίωση των ’10s, καθώς επίσης και μια συγκεντρωτική ανασκόπηση των σημαντικότερων άλμπουμ ψυχεδελικών προσανατολισμών από την εγχώρια σοδειά της τρέχουσας δεκαετίας.

Το Lung θα κυκλοφορεί κάθε δύο μήνες και θα διανέμεται από επιλεγμένα σημεία (δισκοπωλεία κ.α.) ανά την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες θα λειτουργούν ως πόλος για να βρεθούμε με εκείνους/εκείνες με τους οποίους μοιραζόμαστε ή μπορούμε να ανταλλάξουμε ιδέες και οράματα.

Lung Fanzine Spot

Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019, η παρέα που επιμελήθηκε το Lung μεταφέρεται στις Χίμαιρες, σαν ευκαιρία να συναντηθεί και να αλληλεπιδράσει. Μαζί μας εκλεκτά σχήματα από τον χώρο της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής, θα προσπαθήσουν να δώσουν μια γεύση των ήχων που αγαπάμε στο Lung. Από τα drone ηχοτοπία του Amberclock και τις θορυβώδεις αναπτύξεις των Elephant Foot, μέχρι τις εικονοπλαστικές ιδιότητες των Adolf Plays The Jazz και τους αυτοσχέδιους πειραματισμούς με την ενδοσκοπική διάθεση του Γεώργιου Καραμανωλάκη (των Οδός 55).

Georgios Karamanolakis/ Γεώργιος Καραμανωλάκης (Experimental / Noise)
Ο Γεώργιος Καραμανωλάκης παρουσιάζει την παράσταση «Α Shaman Mystic». Ένα ελεύθερο ζωντανό free impro set βασισμένο στην κοκκώδη αποδόμηση διαφόρων φυλετικών ατμοσφαιρών και σαμανικών τελετουργικών από μέρη όπως το Θιβέτ, την Αφρική και την Υεμένη (μεταξύ άλλων περιοχών) σε συνδυασμό με στοιχεία ελεύθερης τζαζ, drone και θορύβου. Μια κίνηση για αναδόμηση ενός ''κομματιού'' από το παρελθόν στο μέλλον. Μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης θραυσμάτων από το κοινοτικό μας πανανθρώπινο παρελθόν στο απώτερο μέλλον. Ένα σετ που στηρίζεται στην κάθαρση, τη συγκέντρωση και την καταστροφή, βασισμένο σε modular synthesizers, ταινίες, διάφορα μεταλλικά αντικείμενα και φωνές.

Adolf Plays the Jazz (Post-Rock / Noise Rock)
Οι Adolf Plays the Jazz έχοντας πίσω τους μια 15ετή πορεία αναζήτησης στον θόρυβο των ενισχυτών και της παραμόρφωσης, επιστρέφουν μετά από μια 2ετή παύση. Αναζητούν τους ησυχοφοβικούς και τους θορυβομανείς για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους μέσα από post-rock και post-punk διαδρομές.

Elephant Foot (Noise Rock)
Οι Elephant Foot είναι μια μπάντα ελαφριά σαν το πάτημα ενός ελέφαντα δίπλα σε ένα πυρηνικό αντιδραστήρα.

Amberclock (Improvisational Soundscapes / Post)
Ως Amberclock τελεί σχήμα που, βασιζόμενο σε ακουστικά κομμάτια, κάνει προσπάθεια να τα αποδομήσει χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά, drone, αρμονία/δυσαρμονία ή όποια άλλη ηχητική άσκηση θεωρηθεί θεμιτή με σκοπό να οδηγηθεί σε πιο αντισυμβατικές δομές, ενορχηστρώσεις και ύφος και τελικά να τα ενσωματώσει σε ένα συνολικό, συνεχώς εξελισσόμενο ηχοτοπίο με ιδιαίτερα αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα.

Στο παρόν λάηβ θα παρουσιαστεί καινούριο υλικό, που θα αποτελέσει πυρήνα για την επόμενη κυκλοφορία.

4/1/2019 Chimeres.Space
doors open 20:00
free entrance | donation box